“”Logo tasarımı””nda renk, iletilmek istenen mesajı karşı tarafa biranda sunabilen ve muhtemelen tasarımcıların sözlü olmayan iletişimlerde kullandıkları oldukça etkili bir yöntemdir. Renkler hayatımızın her köşesindedir ve birçok şeyi onlarla anlamlandırmışızdır. Bu sebeple uygun bir şekilde renk kullanımı ve seçilen renklerin arkasında yatan anlamın bilinmesi tasarımcılar için oldukça önemlidir.iki parçadan oluşacak yazımızın ilk bölümünde sarı, turuncu, kırmızı, pembe ve yeşil olmak üzere 5 renge yer vererek bu renklerin kullanılma yerlerine, hangi duyguları ortaya çıkardıklarına ve de hangi amaca yönelik olduklarına değineceğiz.
Kırmızı

Rengi anlatan kelimeler: Hareket, macera, saldırganlık, kan, tehlike, kaçış, enerji, heyecan, sevgi, tutku, kuvvet ve yaşama gücü.

Kırmızı yoğun bir renktir. Çelişkili duygular ortaya çıkaran bu renk, logo tasarımda çoğunlukla; izleyicinin dikkatini çekmek, kan basıncını arttırmak ya da açlık hissi uyandırmak için kullanılıyor.

Red Bull: 1987 Designer Unknown
Red Bull: 1987 tasarımcı bilinmiyor

Red bull logosunda kırmızının bir tonunu kullanıyor ve bir enerji içeceği şirketini temsil eden bir logo için mükemmel bir renk seçimidir. “red bull kanatlandırır” sloganıyla ürününü pazarlamakta olan şirketin logosunda, arka alanda benzer yoğunluğa sahip olan sarı rengi kullanılarak kırmızı, daha da vurgulanmıştır.Sarı

Rengi anlatan kelimeler: Uyarı, neşeli, korkaklık, merak, mutluluk, sevinç, şakacı, pozitiflik, güneş ışığı ve samimiyet.

Sarı da kırmızı gibi farklı mesajları bünyesinde barındırabilen bir renktir. Gün ışığı ve mutluluğu temsil edebildiği gibi uyarı ve korkaklığı da temsil edebilir. Canlı ve kolay görülebilir bir renk olduğu için uyarı panolarında veya trafik işaretlerinde de kullanılır. Tasarımlarda sarı renk genellikle, dikkati çekmek ve samimiyet, mutluluk vb. duyguları ortaya çıkarmak için kullanılır.

McDonald’s: 1962 Jim Schindler
McDonald’s: 1962 Jim Schindler

Hepimiz McDonald’sı ve onun sloganı olan “işte bunu seviyorum”u biliyoruzdur. Aynı red bull’da olduğu gibi en yoğun iki renk kullanılmış. Kırmızı ve sarı. Fark ise, mutluluk, oyun ve çocuklar üzerinde odaklanan marka için en uygun olan sarı rengin, baskın olarak kullanılmasıdır. Kırmızı rengi ise, önceden bildiğimiz gibi kan basıncını arttırmak ve açlık hissi uyandırmak için yardımcı olarak kullanılmış. Bu sebeptendir ki bu renk kombinasyonu birçok fast food markasını tarafından benimsenmiştir.- Yeşil

Rengi anlatan kelimeler: Canlılık, çevresel, tazelik, uyum, sağlık, iyileştirme, acemilik, para, doğa, yenileme ve sükunet.

Yeşil yaşam ve yenilenmeyi temsil eder. Dinlendirici ve sakinleştiren bir renktir. Hatta otobanlarda, yollarda ağaçların sıklıkla bulundurulması ve ameliyat önlüklerinin yeşil olmasının sebebi de budur. Bu yüzden çoğunlukla, çevre dostu olarak tanınmak isteyen şirketler logolarında yeşil rengi kullanmayı tercih ederler.

Animal Planet: 2008 Dunning Eley Jones
Animal Planet: 2008 Dunning Eley Jones

Yeşil, sadece doğa ve hayvanlar üzerine yoğunlaşmış bir tv kanalı (animal planet) için en uygun renk seçimidir. Ve kullanılan yeşilin çeşitli tonları genellikle, ormanları, çayırları ve doğayı anımsatır.- Pembe

Rengi anlatan kelimeler: Takdir, narinlik, kadınsılık, nezaket, erotik, minnettarlık, masumiyet, romantik, yumuşak ve sakin.

Pembe, zarafet ve inceliği akla getiren kadınsı bir renktir. Kırmızının biraz daha yumuşak hali olan pembe, genellikle tasarımlarda kadınsı görüşleri canlandırmak için kullanılır.

Barbie: 1959 tasarımcı bilinmiyor
Barbie: 1959 tasarımcı bilinmiyor

Barbie logosunda pembe rengi oldukça mühimdir ve küçük kızlara pazarlanan bir oyuncak için kullanılması en uygun olan renktir.- Turuncu

Rengi anlatan kelimeler: yaratıcılık, şevk, satın alabilme gücü, eğlence, neşeli, kaygısız, eğlenceli ve genç.

Kırmızı ve sarının karışımı ile elde edilen turuncu, her iki rengin özelliklerini de gösterebilir. Turuncu, kırmızıdan daha az şiddetlidir fakat kırmızıdan daha eğlenceli ve daha gençliğe yakışan tarzdadır.

Nickelodeon: 1984 Tom Corey, Fred/Alan Inc., Scott Nash
Nickelodeon: 1984 Tom Corey, Scott Nash

Turuncu, hedef izleyicisi çocuklar olan Nickelodeon için harika bir seçimdir. Logo, eğlenceli tipografi ve zemine sıçramış gibi tasarlanan boya ile gençlere yönelik bir temayı destekliyor.

tüm bunların sonunda logolarla ilgili şu bildiriler de ilginizi çekecektir:
* 120 adet göz kamaştıran logo tasarımı* tasarımı yenilenen 33 adet logo* kardeş olan logolar* ünlü logoların yeni anlamlı yaşamları* Ampul sembolünü kullanan 27 adet logo tasarımı* sınırları zorlayan 21 sıradışı logo* dünyaca ünlü logolar krizden nasıl etkilenir* logoları bir de böyle düşünün!* dahice hazırlanmış 20 sıradışı logo* ünlü logo denklemleri: eğlence ve matematik
|diğer yazılarım|