Bir magazin dergisinde Paris Hilton’un fotoğrafını gördünüz. Kolundaki saat çok hoşunuza gitti. Kız arkadaşınıza bir benzerini hatta bulabilirseniz aynısını hediye etmek istiyorsunuz. Peki bunu nasıl yapacaksınız? İşte bunun için tek yapmanız gereken kurucularından birisinin Burak Göktürk adlı bir Türk’ün olduğu http://www.like.com/ internet sitesine girip aşağıdaki resim üzerindeki butona tıklamak.

İşte karşınızda hayranı olduğunuz ünlünün kolundaki saatin benzerleri ve nerede kaça satıldığına dair bilgiler. Saati çok sevdim ama rengi biraz faklı olsa daha iyi olurdu. Tıpa tıp aynı olmasına gerek yok sen ilk başta bana ucuz birşeyler göster. Altın saate de ne gerek varmış gümüş de işi görür.. Diye düşünüzseniz Like.com da tüm bu sorunlara ve isteklere çözümler var.Like.Com her ne kadar ünlülerin kıyafetlerini bulmanızda size yardımcı olan bir ürün arama motoru olarak basında geniş yer almış bir internet sitesi olsa da yeternekleri sadece bununla sınırlı değil. aynı zamanda ürün katagorilerine ve moda trendlerine göre ürün araması yapmak da mümkün.Like.Com bir ürün arama motoru ama onu Ebay’ın Shopping.Com’u veya Google’ın Froogle’ı gibi ürün arama motorlarından ayıran özelliği ürünleri sadece markalarına, modellerine göre değil de görüntülerine göre araması. Bunun arkasında ise Riya adlı California merkezli bir başlangıç şirketinin geliştirdiği görüntü işleme teknolojisi yer alıyor.

Like.Com ilk görsel arama motoru değil. Daha öncesinde de bir çok görsel arama motoru vardı ancak bunlar resimleri konumlandırmak için daha çok resmin meta datasından ve resmin bulunduğu sayfanın içeriğinden yararlanıyordu. Like.Com’u diğerlerinden ayıran ise resimleri pixel pixel çözümleyip gelişmiş görüntü işleme algoritmaları kullanarak resimleri konumlandırabilmesi. İşte bu teknolojinin arkasında ise Burak Göktürk var. Şimdi bu genç mühendisi daha yakın tanıyalım.Burak Göktürk 1999’da Boğaziçi Üniversitesi’den Elektronik ve Bilgisayar mühendisliği bölümlerinden mezun. Mezunuyet sonrası Beko, Intel gibi firmalarda görüntülü işleme üzerine çalışmalar yapmış. 2001 yılında da masterını ve doktorasını yapacağı dünyanın en seçkin mühendislik fakultesine sahip Stanford Üniversitesine gitmiş. 30’u üzerinde bilimsel makalesi ve 15’i aşkın patenti var. Geliştirdiği teknolojiler 3 boyutlu cisim tanımadan, kanser tespit sistemlerine kadar birçok alanda kullanılmakta. Bu alanlara en son olarak da internet tabanlı cisim tanıma projeleri olan Like.Com ve Riya.Com eklendi.Like.Com aslında bu internet tabanlı görüntü işleme sisteminin piyasaya uyarlanmış hali. Çünkü herkes inkar etse de hepimiz magazin dünyasını kulak ucuyla da olsa takip ederiz. Kim kiminle, kim kime ne demiş, kim ne giymiş. İçinde hayranı olduğu ünlünün soluduğu havanın olduğu bir değersiz bir cam şişeye bile binlerce dolar verecek kişiler varken sizi birkaç saniye içinde hayranı olduğunuz ünlülerin kıyafet ve aksesuarlarının benzerlerinin satıldığı siteye götüren bu sistemin çok tutulacağını düşünüyorum. Ve böyle bir teknolojinin arkasında bir Türk’ü görmekten bir Türk olarak büyük mutluluk duyuyorum.Orjinal Metinhttp://yeniekonomi.blogspot.com/2006/12/likecom-ve-arkasndaki-gen-trk-beyin.htmlOlcay [email protected]