Herkesin çocukluk oyuncakları olmuştur mutlaka Legolar..Lego ise şu anda tam 50.yaşını kutluyor. Tabii lego nun doğum gününde ise onu kutlayan çok kişi var. bunlardan birisi google.

Google Lego doğum günü logosu
Google Lego doğum günü logosu

Gizmodo sitesi ise legonun bir tarih haritasını yayınlamış. Direkt linkTürkiye´de çıkan bazı haberlerde ise şunlara yer verilmiş:
Danimarka dilinde “İyi oyunlar” (leg godt) anlamına gelen Lego oyun sistemi bu yıl 50’nci yaşını kutluyor.Danimarkalı marangoz ustası Ole Kirk Christiansen, 1916’da kurduğu atölyesini 1932 yılında oyuncak imalathanesine dönüştürdü. Christiansen’in tahta oyuncakları İkinci Dünya Savaşı’nı takip eden yıllarda tüm dünyada oynanmaya başladı. 1950’lerin başında artık herkesin aşina olduğu birbirine geçmeli yapı taşlarını icat eden şirket, 1955’te “Lego oyun sistemi”ni piyasaya sürdü ve 1958’de bu fikrin patentini aldı. 1961’de tekerleği “keşfeden” Lego, 1966’da da ilk trenini üretti. İlk yıllarda birbirine monte edilerek binalar yapmaya imkan veren sistem, artık oyuncaklara hareket de kazandırmıştı. 1967 yılında piyasaya çıkan yapı elemanları “Lego Duplo”lar, 1968’de Danimarka’nın Billund kentindeki ilk Lego oyun parkı Legoland’in açılışının sinyallerini veriyordu. Billund’u İngiltere, ABD ve Almanya’da kurulan Legoland‘ler izledi.Bina ve taşıtlardan hevesini alan Lego gelişmeye devam ederek 1974’te ilk “adamcıkları”nı üretti.

Lego Adamcıkları
Lego Adamcıkları

“Yüzyılın en önemli ürünlerinden biri”
Çocukların yaratıcılıklarını sınırlandırmamak amacıyla hiçbir zaman isim verilmeyen bu adamcıklar 1978’e gelindiğinde kol ve bacaklarını oynatabilir olmuşlardı. Saçları başlarından ayrılabilen bu adamcıklar Lego oyunlarında itfaiyeciden doktora, kondüktörden polise kadar çok çeşitli görevler üstlendi.Bilgisayar çağına karşı koyamayan Lego, Massachussets Institute of Technology (MIT) ile yaptığı çalışmalar sonucunda 1998’de bilgisayar kontrollü oyuncakları piyasaya sürdü (Lego Mindstorms).

Mindstroms
Lego Mindstroms

Gizmodo sitesinde detaylı bilgi alabilirsiniz90’ların sonunda Star Wars, Harry Potter gibi filmlerin oyuncaklarını da üretmeye başlayan Lego’nun ünlü yapı taşları, 1999’da Fortune dergisi tarafından “yüzyılın en önemli ürünlerinden biri” olarak nitelendirildi.2001’de piyasaya sürülen Bionicle robot serisi ise, artık yap-boz oyuncaklardan sıkılan ve bilgisayar önünde daha çok vakit harcayan çocukları amaçlıyordu. Türkiye’de de son yılların en çok satılan Lego ürünü olan Bionicle’lar, daha çok yedi yaş üzerine hitap ediyor. Yapı oyuncakları ise altı yaş altı çocuklar arasında hâlâ en çok tercih edilenler arasında.Kaynak: Milliyet, Lego Resmi Sitesi, Gizmodo