Bir websitesi veya blogun öncelikli amacı ziyaretçilerin isteklerini karşılamasıdır. Bu ziyaretçi ve kullanıcıların fikirleri sitenin başarı düzeyini belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Siteye ilk defa giren bir ziyaretçi pozitif deneyimler edindikten daha sonra bir daha siteye girme, arkadaşlarına önerme, yorum yazma vb. eylemlerde bulunma olasılığı artacaktır. Bir websitesi yapmaya başlarken kullanıcıların istek ve ihtiyaçları webmasterın karar verme sürecinde etkili olmalıdır. Ne tür bir site kurduğunuzun önemi yoktur, siteniz kullanıcı odaklı olmalıdır. Malesef, bazen site sahibini veya tasarımcıyı tatmin eden fakat ziyaretçilere yeterli içeriği sağlamayan ve değerli bulunmayan sitelerle karşılaşmakta. Bir siteyi kullanıcı dostu yapan nedir? Yakından incelediğimizde birçok faktöre rastlayabiliriz. Burada bunlardan önemli görülen 4 tanesinden bahsedeceğiz.1.Sayfa yüklenme hızı (page load speed)
Hemen hemen yüksek hızda internet bağlantıları oldukça yaygınlaştı fakat yavaş çevirmeli (dial-up) bağlantı hızına sahip büyük bir kullanıcı kitlesi hala mevcut durumda. Hatta yüksek hızdaki internet bağlantıları bazı sayfaları çabukça yükleyememekte. Ziyaretçilerden birçoğu yavaş yüklenen sayfalara karşı oldukça sabırsız. En azından sitenizde yavaş yüklenen sayfaların sayısını azaltmalısınız.Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların bağlantı hızını bilmeniz sayfalarınızı tasarlamanıza yardım edecektir. Google Analytics gibi bir program ziyaretçilerin internet bağlantı hızlarının yüzdesini gösterecektir. Eğer sitenize giren çevirmeli bağlantıya sahip kullancıların sayısı çok ise sayfalarınızın yüklenme hızından emin olmalısınız. Eğer kullanıcılarınızın çoğu yüksek hızda internet bağlantısına sahip ise sayfalarınıza ekstra birkaç öğe daha ekleyebilirsiniz.Sayfa yüklenme hızını etkileyen faktörler arasında resimlerin sayısı ve boyutları, flash öğeleri, ilave kodlar (css) ve sayfalarınızın boyutları yer almaktadır.2. Erişebilirlik (accessibility)
Eğer birileri sitenizi kullanamıyor ya da erişemiyorsa o ziyaretçi için siteniz bir amaç teşkil etmez. Erişebilirlik tasarımcılar ve geliştiriciler için son yıllarda oldukça büyük bir öneme sahip olmaya başladı. Sitenizin erişilebilirliğini basitçe artırmak için yapabileceğiniz şeyler arasında bütün resimler için ”alt ” etiketini , geçerli html ve css kodları kullanmaktan, çerçeve(frame)lerden kaçınmaktan ve yazı metninin ziyaretçi tarafından yeniden boyutlandıralabilir olmasından geçiyor.3. Gezinim, yöngüdüm,navigasyon (navigation)
Bütün kullanıcılar site içerisinde istedikleri şekilde gezebilmelidirler. Kullanıcı dostu sitelerin önemli özelliklerinden bir tanesi basit ve sezgisel gezinim sağlamalarıdır. Navigasyon bölümünün önemli kısımları her sayfanın altına yerleştirilmelidir. ”Hakkımızda” ve ‘iletişim” gibi temel sayfaların bulunması kullanıcılara çoğu zaman yardım edecektir.Önemli kurallardan birisi ise herhangi bir sayfanızdan 2 tıklama sonrasında kullanıcının anasayfaya ulaşılabilmesidir. Bu durum büyük siteler için gerçekçi gözükmemekle birlikte bu tür sitelerin site haritası ile kullancıya yardımcı olması gerekmektedir.4. Bilgi (information)
Ziyaretçiler sitenize belirli bir neden için gelirler. Ne nedenle gelirse gelsinler siz onlara istedikleri bilgiyi sağlamalısınız. Siteniz ziyaretçinin beklentilerini karşılayacak yeterli bilgiye sahip olmalıdır.Kaynak