Muharebe ve savaş alanlarında yaralanan ya da hastalanan askerlere yardım etmek amacıyla 11 Haziran 1868 yılında “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla kurulan Türk Kızılayı, “Kızılay” adını Atatürk’ten almıştır.1877 senesinde “Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti” adı alan kurum Cumhuriyetimizin ilk yılında “Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti” adı almıştır. 1935 yılına gelindiğinde Atatürk tarafından “Türkiye Kızılay Cemiyeti” adı verilmiştir. 1947 yılında Dernek statüsü ile yönetilmesi kararı alınarak “Türkiye Kızılay Derneği” ismi ile faliyetlerini yürütmeye devam etmiştir. Kızılay her zaman ihtiyaç anında dayanışmanın ve kardeşliğin, ıstırap zamanında eşitliğin, felaket anında ise uzanan şefkat eli, savaş alanında insancıllığın, tarafsızlığın, barışın simgesi olmuştur.

Türk Kızılayının Ters Ayı Uluslararası Devletler hukukunda Savaş alanlarında tarafsızlığın, dokunulmazlığın simgesi olarak kabul edilmiştir.
Türk Kızılayının Ters Ayı Uluslararası Devletler hukukunda Savaş alanlarında tarafsızlığın, dokunulmazlığın simgesi olarak kabul edilmiştir.

Kızılay toplumda bilinenin aksine Hazineden ve devlet kaynaklarından fon almaz. Maddi olarak gelirlerini iktisadi kuruluşları olan madensuyu, su, çadır fabrikalarından, gayrimenkul kiralarından; kreş, huzurevi, tıp merkezleri ve hediyelik eşya satışlarından gelir elde etmektedir. Ancak Kızılay’ın asıl ve temel kaynağı bağışlardır. Gönüllülük ilkesi esas alınan Kızılay’ın faliyetleri dört ana kol üzerinden yürüyor; afet, kan, sağlık ve yardım. Bugüne dek 58 ülkeye çeşitli nedenlerle yardım götüren Kızılay, 1876 Osmanlı-Rus savaşında başlayan savaş alanlarındaki faliyetlerini aralıksız olarak devam ettiriyor.

Kara Gün Dostu Kızılaydır.
Kara Gün Dostu Kızılaydır.

Türk Kızılayı, Türk halkından aldığı güçlü 141 yıldır verdiği hizmetlerinde İnsaniyetçilik ilkesi gereği “insan” hayatının, sağlığının korunması ve insan onuruna saygı duyulmasını sağlayan, bütün insanlar arasında karşılıklı anlayışı, dostluğu, işbirliğini ve kalıcı barışı destekler. Tarafsızlık ve ayrım gözetmemek ilkeleri çerçevesinde milliyet, ırk, din, sınıf veya siyasi düşünce farkı gözetmeyen Kızılay, insan ıstırabını, en hızlı ve gerekli ihtiyaçlara öncelik vererek dindirmeye çalışır. Kızılay, dünya çapındaki Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Topluluğu’nun içinde etkin faliyet yürütmektedir.


“Kanımızın yetmemesi kanımıza dokunuyor” sloganı ile kanbağışının önemine dikkat çeken Kızılay, bu konuda düzenlenmiş en büyük Sosyal Sorumluluk Projesini hayata geçirdi.

Türk Kızılayı toplumumuzun temel gereksinimlerinden ve ihtiyaçlarından biridir. Kızılay savaş ve afet bölgelerinde dünyanın ve halkımızın yardımına koşuyor. Kan Bağışı ve dağıtımının bayraktarlığını yaparak sağlık hizmetlerini devam ettiriyor. Bugün olmasa bile yarın, bir gün “Kara Gün” geldiğinde ilk uzanacak el “Türk Kızılayı” olacaktır.1000000 iyi insandan biri olmak için.Türk Kızılayı