sıfırdan başlayarak, adım adım joomla 1.5 kurulumunu anlatıyorum.1.Hostunuzun Joomla Desteklediğinden emin olunuz.(safe mode kapalı olmalıdır.Host aldığınız yer ile bu konuyu görüşmenizi tavsiye ederim)
(-bazı Hostlarda Fantastico gibi joomlayı kurmak için kolay seçenekler var. Eğer bu seçenek varsa, ve uğraşmak istemiyorsanız, bu tip bir host satın almanızı tavsiye ederim.hatta sizin yerinize joomla yı kurup verirler)burada önemli olan üç şey :-file manager: Hostunuzdaki dosyaları görmenizi, ayarlarını değiştirmenizi sağlar
ftp accounts: ftp hesaplarınızı yönetmenizi sağlar
mysql databases: veritabanlarını yönetmenizi sağlar.
2. Hostun cpanelinden (admin paneli) ftp hesabı açın.(bu ftp ayarlarını not etmenizi tavsiye ederim*1)(host şirketiniz otomatik bir ftp hesabı da verebilir. bu durumda işiniz kolay,zaten açık bir ftp hesabınız olduğundan bu aşamayı atlayabilirsiniz)3.Cpanelinden mysql (database) ve buna bağlı mysql hesabı açın. Bu veritabanınızdır.(bu database ayarlarını da not etmenizi tavsiye ederim*2)Bu aşamada, bir mysql kullanıcısı oluşturmamız ve bu veritabanımız ile ilişkilendirmemiz gerekiyor.Önce bu kullanıcıyı oluşturuyoruz. Create user diye bir bölümde bunu yapıyoruz.Bu işlemden sonra, database adı ve user isimlerini seçip, add a tıklıyoruz.bu da bizim kullanıcı ve veritabanını birbirine bağladığımız işlemdirDaha sonra user ayarlarını yapıyoruz ve tüm izinleri açıyoruz4.Kararlı ve son sürüm Joomla paketini indirin. Şu andaki son kararlı sürüm 1.5.1. Tavsiyelerim; http://www.joomla.org/ , http://www.joomlaturkiye.org/ sitelerinden indirmeniz. Stable (kararlı sürüm) olmasını şiddetle öneririm ki, hatalara maruz kalmayasınız.5.Bu indireceğiniz büyük ihtimalle zip uzantılıdır. Bunu bilgisayarınızda bir klasöre açın.6.bir ftp programı kullanarak Ftp hesap bilgileriniz ile sitenize ftp üzerinden bağlanın.-Bazı hostlarda admin paneli içerisinde flash bir ftp vardır. Ama size tavsiyem, siz kendi programınızı kullanın. Önerebileceğim programlar : filezilla , cuteftp (bunlar benim kullandıklarım,başka programlar da var tabi ki.)ikinci maddede not aldığımız bilgileri kullanıyoruz. Bilgileri girip connect e bastığımız zaman, siteye ftp üzerinden bağlanırız.ftp nin bir özelliği de, web alanınızdaki dosyaların cmod dosya izinlerini değiştirmenize olanak sağlamasıdır. Web alanınızdaki herhangibir dosyaya sağ tıklayıp izinler e ya da özelliklere geldiğinizde, bu ayarları görebilir ya da değiştirebilirsiniz.7.Sitenizdeki web kök dizini bulun. İsmi www ya da httpdocs ya da public_html olabilir, bu sunucunuza göre değişiklik gösterir. Bu klasörün içerisine , o joomla zip inden çıkardığımız dosyaları atın.
-bazı hostlarda, zip veya tar gibi uzantılar destekleniyor ve açıp teker teker atmakla uğraşmanıza gerek kalmıyor. Hatta bazı hostlarda, pcnize indirip yeniden yüklemenize gerek kalmadan , direk web adresinden link vererek bu zip i hostunuza alabilirsiniz. Bu saydıklarımız işleri kolaylaştırır tabi ki.* Joomla dosyalarınızı bu kök dizine attıktan sonra, kurulum a geçeriz.bundan sonra tarayıcınızla devam edeceğiz(firefox,opera,safari,Explorer vb).Joomla kurulumu, bir program kurulumuna benzer ve basittir.8.(kurulum adım 1:dil seçimi) Tarayıcınıza sitenizin adresinizi yazarak normal bir web sayfası gibi açın. İlk adımda sizden dil seçimi isteyecek.seçimizi yapıp sağ üstteki sonraki tuşuna basın.9.(kurulum adım 2:kontroller) size bir tablo sunacak. Burada önemli olan iki şeydir:configuration.php dosyasının yazılamaz olduğunu söylüyorsa, önemi yok, kuruluma devam edebilirsiniz.kurulumun sonunda size verilen kodların hepsini , yine aynı dosyaya yapıştırarak-önceki kodları silerek- kaydediniz. İsterseniz bu kodları kendi pc nizde bir metin belgesi içine yapıştırıp, configuration.php ismi ile farklı kaydedebilirsiniz.sonra bu dosyayı yine ftp ile joomla içeriğinin olduğu dizine atabilirsiniz.-bu dosya sitenin genel ayarlarını barındıran dosyadır.Güvenli mod(safe mode): bunun kapalı olması gerekiyor. Açık olduğu takdirde, hostunuzla görüşüp açtırın, sonra kaldığınız yerden devam edin. Açık olursa zaten kuruluma devam edemezsiniz.
10.(kurulum adım 3:lisans) : kabul ederek sonraki tuşuna basacaksınız.11.(kurulum adım 4:veritabanı ayarları) : yukarıda mysql veri tabanı oluşturmakdan bahsetmiştik(üçüncü maddede, *2 işaretli yerde)• veritabanı türü : mysql• sunucu adı : genelde localhost olur.değil ise, host aldığınız yerden size bilgi verilmiştir.• Kullanıcı adı, parola ve veritabanı adı kısmına daha önce (*2) de girdiğiniz bilgileri giriniz.• Daha alttaki kısımlar için : ilk kurulum yaptığımız için , onlara hiç karışmıyoruz.ve sonraki tuşu.12.(kurulum adım 5:ftp ayarları) : ftp dosya sistemini etkinleştirin ve ikinci maddede,(*1) işaretli yerde not aldığınız bilgileri buraya girin. Alttaki otomatik ftp yolunu bulma ve doğrulama tuşlarını kullanın.gelişmiş ayarlara dokunmayın.ve sonraki tuşu13.(kurulum adım 6:yapılandırma) : site adını, admin e-posta adresinizi ve kendiniz belirleyeceğiniz admin şifresini girin.İlk defa joomla kurduğunuzu varsayarak, örnek veriyi yükle tuşuna basıp bu işlemi yapmanızı tavsiye ediyorum. Aksi taktirde site bomboş olacaktır. Örnek veri size, site hakkında fikir verir.14. (kurulum adım 7:bitiş) : bu aşamaya geldiyseniz, ftp ya da cpanel den dosyalarınıza ulaşın ve “installation” dizinini silin.bunu cpanel dosya yöneticisinden ya da ftp den yapabilirsiniz.Sitenizin admin paneline gidip istediğiniz şekilde düzenleme yapabilirsiniz.