Gmail çoğumuzun kullandığı, basit ara yüzüyle Google geleneğini devam ettiren arama tabanlı bedava bir e-posta servisi. Kullanıcılarına yaklaşık 5GB’lık kullanım alanı sunan Gmail’in basit görüntüsünün ardında yatan özellikler ise azımsanacak gibi değil.* Gmail’i diğer bedava e-posta servislerinden ayıran en büyük özelliklerinden biri POP3 desteği olması. Bu destek sayesinde Gmail, sadece internet tarayıcınızdan girebileceğiniz bir servis olmaktan çıkıp, Outlook ve benzeri e-posta istemcileriyle, iPhone, Blackberry gibi akıllı telefonlarla eşzamanlı kullanabileceğiniz bir e-posta servisi haline geliyor.* Gmail’in bir diğer özelliği de servise entegre anlık mesajlaşma özelliğinin bulunması. Bu özellik sayesinde Gmail’de hesabı olan herkes birbiriyle yazılı, görüntülü veya sesli sohbet edebiliyor. Google talk gibi ekstra programlar sayesinde bu özellik msn benzeri bir kullanıcı deneyimi sunuyor.* Gmail’de ekte gelen dosyaları görmek de çok kolay. Google Docs’un desteklediği dosya formatlarını (Word, Excel, PowerPoint PDF vb. gibi), internet tarayıcınızda, hiçbir ekstra programa ihtiyaç duymadan görebiliyorsunuz.* Gmail, diğer e-posta hesaplarını da kendi içine aktarabiliyor. Ayarlar>Hesaplar ve İçe Aktarma İşlemleri seçeneğini kullanarak diğer e-posta hesaplarınızı kolaylıkla Gmail’e aktarabiliyorsunuz. Hesaplarınızı aktardıktan sonra Gmail üzerinden diğer e-posta adreslerinizle de gönderim yapabiliyorsunuz. Google Email Uploader programıyla bilgisayarınızdaki adres defterinizi ve e-postalarınızı gmail’e aktarabiliyorsunuz.* Gmail’deki arama özellikleri benzerlerinden çok üstün. Bir kişiden gelen e-postayı aramak için arama kutusuna “from:” yazıp kişinin ismini yazabilir, “has:attachment” yazarak sadece eki olan dosyaları bulabilir, “in:” komutuyla sadece istediğiniz klasörler içinde arama yapabilir, “subject:” komutuyla ise e-postanın konu kısmında arama yapabilirsiniz. Bu komutların hepsini ayrı ayrı veya aynı anda da kullanabilirsiniz. Örnek verecek olursak, Hasan adında bir arkadaşımızın gönderdiği konusu “proje dosyaları” olan ekli bir e-postayı arıyorsanız, “from:Hasan in:inbox subject:proje dosyaları has: attachment” komutlarını bir arada kullanabiliriz. Diğer arama komutlarını buradan görebilirsiniz.* Gmail düşük bağlantı hızlarını ve donanımı düşük bilgisayarları da düşünüyor. Gmail’i daha hızlı çalıştırmak için sayfanın en altındaki “Temel Html” seçeneği aktif edilebiliyor, böylelikle sayfa maksimum hızda çalışıyor. Aynı zamanda Ayarlar>Labs kısmından klavye kısayolları etkinleştirilebiliyor ve bu sayede servis daha hızlı kullanılabiliyor.
* E-posta’larınız hangi kaynaktan spam listelerine geçiyor diye öğrenmek veya kişilere göre e-postalarınızı özelleştirmek için de Gmail’in bir yöntemi bulunuyor. Bir web sitesine veya kişiye e-postanızı vermeden önce, e-posta adresinizin “@” işaretinden önce “+” ile başlayan kelimelerle özelleştirme yapabiliyorsunuz. Örneğin “Gittigidiyor.com” web sitesine kayıt olurken [email protected] yerine [email protected] şeklinde bir e-posta adresi verebilir. Bu sayede size gelen e-postaları kaynağına göre ayırabilir veya gelen bir spam mesajın hangi siteye verdiğiniz adresten geldiğini öğrenebilirsiniz.
* Gmail, e-posta adreslerinde nokta kullanımını önemsemiyor. Yani [email protected] yerine [email protected] veya [email protected] gibi adreslerde kullanabilirsiniz.
Gmail sürekli yaptığı güncellemelerle, kullanıcılarına yeni özellikler sunmaya devam ediyor. Burada saydıklarım dışında birçok özelliği daha bulunan Gmail’de hala hesabınız yoksa buradan devam edebilirsiniz.