google crome
google crome

Bugünlerde hemen herkes Google tarafından piyasaya sürülen Chrome internet tarayıcısının (web browser) çok hızlı olduğunu iddia ediyor. Acaba gerçekten öyle mi? Hızlı olduğu iddia edilen bir başka tarayıcı ise Firefox. Bu yazıda çok kısaca bu iki tarayıcı üzerinde olan deneyimlerimi paylaşacağım.Google Chrome tarayıcısını daha beta versiyonlarında iken bir defa kurmuş ve denemiştim. O günden bu yana büyük aşamalar kaydettiğini söylemeliyim. Bugün test için kurduğum sürüm 1.0.154.64.

google chrome about
google chrome about

Firefox için ise; kullandığım sürüm 3.0.10.

firefox about
firefox about

Google Chrome buadresden indirilebilir. Firefox indirmek için http://www.mozilla.com/en-US/ adresini kullanabilirsiniz.İtiraf etmeliyim ki Google Chrome’un incelemekte olduğum sürümü Firefox’tan daha hızlı sayfaları açmakta.Ayrıca bilgisayarınızın RAM’ini kullanma açısından birbirinden farklılıklar göstermektedir. Chrome bir ana yükleyici ve açılan her yeni sekme (veya tarayıcı penceresi) için kendini belleğe tekrar yüklemektedir. Ana yükleyici genel işlevleri kontrol ederken tekrar yüklemelerde kullanılan yükleyici ise; sadece açtığı tarayıcı sekmesini kontrol etmektedir. Bu nedenle Görev yöneticisinden baktığınızda; birden fazla Chrome yüklenmiş olarak görmekteyiz.Aşağıdaki resimde görev yöneticisinin hafıza kullanımını gösteren sekmesinden bir ekran görüntüsü yer almaktadır.

firefox_crome_hafıza
firefox_chrome_hafıza

Ekran görüntüsü alındığında aynı siteler her iki tarayıcıda da açılmıştı. Biri free bir mail servisi sitesi, biri forum sitesi, bir tane de canlı yayın yapan bir radyo sitesi açıktı. Toplamda 3 site için firefox 102.804 KB bellek kullanırken; chrome 85.784 KB bellek kullanmaktadır. Bu durumda Chrome’un daha az bellek tükettiğini görmekteyiz. Ancak chrome için geliştirilmiş kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak herhangi bir eklenti göremedim. Zaten neredeyse; menüsü bile yok. İşim sadece web’de gezinmek hiç bir eklenti benim için önemli değil diyen bir firefox kullanıcısı iseniz; chrome’a geçmenizi öneririm.Chrome her açtığı web penceresi için ayrı bir istemciyi belleğe yüklediği için cevap vermeyen, tıkanıklığa neden olan istemciyi görev yöneticisinden bulup tüm web pencerelerini kapatılmasına gerek kalmadan sadece ilgili web penceresini kapatabilirsiniz.Ancak benim gibi eklentilere bağımlı, bir sürü eklentiniz var ve “surf” yaparken bol miktarda firefox eklentisi kullanıyor iseniz, google chrome size hiç uymayacaktır. Tükettiği bol bellek miktarına rağmen firefox kullanmaya devam.Öte yandan; web için firefox’un daha fazla seçenekler sunduğuğunu belirtmekte yarar var. ve web’de gezintinizi güvenli halde tutmak isteyen biri iseniz chrome sizi göre değildir. Güvenlik için bir miktar fazla bellek ve hızdan fedakarlık edilmelidir.Her iki tarayıcı da Microsoft ürünü olmadıklarından; sisteme eklenen flash player, video codecler gibi standart web ögeleri dışında kalan, kullanıcının sisteminde yer alan activex ögelerini sorunsuz kullanabilmesi için bir miktar daha zamana ihtiyacımız olacak. Bu anlamda bakıldığında ise firefox’un chrome’dan bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz. Chrome’un destek sitesinde hala facebook gibi sitelerdeki bazı videoların gösterilemediğine dair bazı destek istekleri yer almakta. Kullanıcıları arttıkça bir süre sonra daha kullanışlı hale geleceğini ümit ediyorum.Son söz olarak; güvenlik ve bol seçenek isteyenler firefox kullanmaya devam etmeliler. Ama sadece web’de gezinip extra işlevselliğe ihtiyacı olmayanlar için ben google chrome diyorum.Bol web gezintili günler . . .