Bu yazıda web tasarımcılara yardımcı olmak için Facebook tarafından kullanılan popüler kaynakların bir listesini yapacağım.hadi başlayalım;

# FaceBoox Arama: Facebook’da arama kutusuna bir kaç karakter yazdıktan sonra mümkün sonuçlar karşımıza dökülüyor. faceboox “”jquery”” ve BSN Autosuggest kütüphanelerini kullanarak aynı fonksiyonaliteye ulaşmamızı sağlıyor.# Autobox 2: Autobox, facebook’ta mesaj yazarken karşımıza çıkan, kullanıcı adının kenarında bir x işareti ile silinebilir halde çerçevelendiği metin giriş alanları yaratmanızı sağlıyor.

# TextboxList: demosundan da görülebileceği gibi aynen autobox gibi, etiket kelimeler girerken gerçekten insana rahatlık veriyor. “”MooTools”” betiği kullanılarak yapılmış.

# Modal Kutusu: Bu betik, facebook’un sayfanın ortasında çıkan kenarı yuvarlak dialog kutularından üretmenizi sağlıyor. “”mootools”” ile yapılmış.

# Sayfalama: Bu sayfalama betiği jQuery ile oluşturulmuş. Facebook homefeed’inin en altında daha fazla haber göster dediğimizde yeni sayfa yüklemeden otomatikman yeni haberleri çekip gösteren uygulama.# Elastic: içine uzun metinler girdiğimiz textareaların facebook’daki gibi içeriğine göre büyümelerini sağlayan bir “”jQuery”” eklentisi. Demosu burada.

# Facebox: Facebox, yeni sayfa yüklemeden arka arkaya imajlar, html parçaları hatta başka siteler gösterebilen şık bir eklenti. “”jquery”” ile yapılmış.

# Tipsy: jQuery eklentisi ile başlığın üzerine geldiğinde şık bir şekilde açıklama gösterilebilir.# Action Streams: Eğer blogunuz “”Movable Type”” 4 ise kullanabileceğiniz bir eklenti. Facebook’taki aktivite nehri ya da friendfeed gibi bir listeyi blogunuza koymanızı ve bir çok servisteki aktivitelerinizi sergilemenizi sağlıyor.

Facebook

# Uygulama ikonları: Kullanıcının ruhunu okşayan vektör formatında 28 ücretsiz facebook ikonuna buradan ulaşabilirsiniz.# mooFacebook: Chris Wanstrath tarafından “”jquery”” ile yazılmış olan facebox’un “”MooTools”” versiyonu.

# Facebook kaydırgaçları: Facebook’da mahremiyet ayarlarını yapmamızı sağlayan kaydıraçların nasıl üretilebileceğini David Walsh burada anlatmış.KaynakYazımız burada sona eriyor. Teşekkür ederim.