SEO Analiz Grafigi
SEO Analiz Grafigi

Eskiden sitenizde işlerin iyi gidip gitmediğini hitine (ziyaretçi saysına) bakarak anlardınız. Bunun için ise sitenize basit bir counter (sayaç) kurmanız yeterli olurdu. Çoğu kullanıcı detaylı raporlar veren servisleri dahi kullanmazdı. Çünkü buna ihtiyaç duyulmazdı. Genelde kullanıcılar arama motorlarını kullanmak yerine adres çubuklarında jenerik alan adlarını yazarak sitelere erişmeye çalışırlardı. Örneğin arabalarla ilgili bir şeyler arıyorsanız deniyeceğiniz ilk site “araba.com” ardından “arabalar.com” ve “arabam.com” idi. Durum böyle olunca jenerik alan adlarına değer biçilemiyordu. Internet kullanıcısı Altavista, Yahoo, Hotbot gibi arama motorlarıyla idare ederken hayatımıza Google girdi. İlk başlarda durumu pek anlamadıysakda daha sonra anlaşıldıki Google hayatımızın bir parçası olmuştu. Artık adres çubuğu yerine Google’ın arama çubuğunu kullanır hale geldik. Öyleki çoğu kullanıcı her gün girdiği Hotmail’e adres çubuğuna “www.hotmail.com” yazarak girmekdense Google arama çubuğuna “Hotmail” yazarak giriyor. Artık siteler ziyaretçisinin büyük çoğunluğunu Google dan sağlıyor. Buda siteler için Google arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmayı önemli kılıyor. İnsanların bunu farketmesiyle yeni bir sektör, kavram doğdu.SEO, “Search Engine Optimization” veya “Search Engine Optimizer” ifadelerinin kısaltmasıdır. Türkçe’ye arama motoru optimizasyonu (ya da arama motoru eniyileştirmesi) ve arama motoru optimize edici (ya da arama motoru eniyileştirici) olarak çevrilirler. Her ne kadar bu açıklama SEO’nun ne olduğunu anlatsa da, bu karşılığı bilmek meseleyi çözmüyor. Arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için sitenizde çok sayıda çalışma yapmanız, belirli noktalara çok dikkat etmeniz gerekiyor. Kimi webmasterlar bu optimizasyon işini kendileri yaparken kimileride profesyonellere bırakmayı tercih etdi.
Artık bir çok webmaster sitesinin günlük hitinden çok Google arama sonuçlarında kaçıncı sırada çıktığına bakıyor. Çünkü biliyorki ne kadar üstde çıkarsa o kadar hit alacak. Bu durumda webmasterlar artık, PageRank, Backliınk, Alexa Rank gibi arama motorlarında üst sıralarda çıkmalarını sağlayacak verileri takip ediyorlar.

Google PageRank
Google, sitelerin işlerinde ne kadar iyi olduğunu ölçmek için PageRank adında bir özellik kullanıyor. Her siteye bir PR (PageRank) değeri veriyor. Bunu yaparken de çok karmaşık bir hesaplama yöntemi kullanıyor. Bu hesaplama yönteminin detaylarına girmeye gerek yok, çünkü hiçbir siteyi tek başına ele almıyor. Google siteyi kendi içerisinde değerlendirdiği gibi, diğer sitelerle de karşılaştırıyor. Dolayısıyla kendi PR’mizi kendimiz hesaplayamıyoruz.Her sitenin PageRank değeri 0 ile 10 arasında olabiliyor. Sayı yükseldikçe sitenin değeri de artıyor. Değeri 10’a ulaşmış bir site, ele aldığı konularda zirveye çıkmış oluyor. Bu da Google üzerinden gelen daha fazla ziyaretçi demek. Elbette PR değerini yükseltmek için oldukça kapsamlı bir çalışma yapmak gerekiyor.Alexa Rank
Alexa, Alexa Araç Çubuğu’nu kullanan kişilerin hangi siteye kaç kez girdiğini ölçen bir servis. Araç çubuğunu yüklemiş olan herkesin girdiği adresleri bir havuzda topluyor. Her tekil ziyaretçi de Alexa’daki sıranızı güçlendiriyor. Örnekleyelim. Diyelim ki sitenize günde 500 kişi giriyor. Havuz tek olduğu için, siz dünya çapında 50 binince sırada oluyorsunuz. Günde 499 tekil ziyaretçi alan site ise 51 bininci sırada oluyor (çünkü günde 500 tekil ziyaretçi alan site sayısı oldukça çok).Diğer bir deyişle, ne kadar çok tekil ziyaretçi, o kadar yüksek bir Alexa sırası.

İşin takip kısmına gelince bu konuda servis veren bir çok yerli ve yabancı site oluştu; Seomoz yabancılar arasında en iyilerinden biri. Bu işe bir yerlerden başlamak istiyosanız Seomoz‘u tavsiye ederim. Yerliler arasında da Sayfalar.com‘u deneyebilirsiniz. Sayfalar.com’a üye olup sitelerinizi ekledikden sonra Sayfalar.com her gün sitenize ait PageRank, Alexa Sıra ve Backlink değerlerini kontrol ediyor. Bir değişiklik varsa Haber Ver servisi ile size email gönderiyorlar. Bunun dışında gün geçtikçe arşivlenen verilerinizi yukarıdaki gibi grafiklerle analiz ederek PageRank, Alexa Sıra, Backlink gibi verilerdeki değişikliklerin sitenizi nasıl etkilediğini görebiliyorsunuz.