kısa süre önce sizlere sunduğum En öldürücü 10 hayvan adlı çalışmamdan sonra bu yeni bildiriyle tekrar karşınızdayım.10. Manyetik şeritli Kart: plastik bir kartın gösterişli havası olmadan bankacılık, alışveriş ya da seyahat yapmak hayal bile edilemez. Birleşik devletler hükümeti tarafından güvenlik sistemi ihtiyacı için 1960’larda IBM şirketi tarafından icad edilen, küçücük mıknatısların şerit içersinde şifreli formları oluşturmasından meydana gelen bu icad, şuan da Dünyada kullanılan en evrensel teknolojilerden biri.

şerit
şerit

9. Barut : ilk kez çinli bilimadamları tarafından8. yüzyılda sülfür, güherçile ve odun kömürü karışımıyla elde edilen bu teknoloji, savaşların seyrini değiştirmiş ve Osmanlı Devleti ile bir çağın kapanmasına vesile olmuştur.

1453'te Bizansı deviren topçu silahı
1453’te Bizansı deviren topçu silahı

8. metalurjik işlem : bilinen ismiyle demirin dökümü diyebileceğimiz bu işlem genellik arz ettiği için metalurjik işlem diye de tanımlayabiliriz. Demir çağında yani Milattan Önce (M.Ö) 1200′ lerde dünyanın çeşitli yerlerinde, farklı zaman dilimlerinde, ilk kez keşfedilmiştir. Demiri bükmek mümkün olunca, çiftçilikten savaş sanayisine kadar tüm dallarda günümüze değin büyük gelişmeler yaşandı.

Demir Dökümü
Demir Dökümü

7. lastik : Hammaddesi, akçaağaç şerbeti gibi bir ağaçtan damıtılır, ama lateks olarak bilinen bu yapışkan ve tatlı sıvı, kreplere dökülen tatlı malzemesinden çok daha fazla önemlidir.Bu ürün, ilk olarak Avrupalı denizciler tarafından Yenidünya’da keşfedildiği zaman sade bir meraktı, ama arabanın gelişiyle birlikte önemli bir hammadde oldu. Otomotiv sanayisi şimdi, neredeyse dünyanın lastik tedariğinin yüzde 70i’ni kullanıyor.

lastik
lastik

6. X-Ray Işınları : Geçmişte birinin vücudunu kesmeden içini görebileceğini söylemiş olsaydınız muhtemelen sihirbaz olmakla damgalanacaktınız. 1800’lerde ilk keşfinden sonra sağlık bilim alanında muazzam bir etki yarattı. artık hastaların derilerinin altında saklı duran hastalıklar keşfedilebilecek ve tedavi edilebilecekti.

Röntgen ışınları
Röntgen ışınları

6. Mikro İşlemci : Bir zamanlar bir oda büyüklüğünden bile daha büyük olan bilgisayarlar şimdiki dizüstü bilgisayarlar ile karşılaştırılamazdı. neyseki mikroişlemcilerin eldesi ve kullanımı ile şimdilerde evlerimizdeki masaüstü bilgisayarlarımız ve laptoplarımız oda içersinde fazla bir yer kaplamıyor.

CPU
CPU

4. Elektrik : Hiç kimse, anahtar, uçurtma ve yıldırım hikayesi hakkında tam olarak emin değil ama orta halli arazi sahibi olan Benjamin, 18. yüzyılda Edison, Tesla ve Volta gibi diğer büyük akıllarla beraber elektriğin esrarını çözülmesi için takım çalışmasının bir parçasıydı. Günümüze değin farklı evrelerden geçen elektrik şuan teknolojinin vazgeçilmezi durumunda.

elektrik
elektrik

3. Nükleer fisyon : 1930lar’da, bir avuç dolusu parlak fizikçinin , hayal dahi edilemeyen büyüklükte enerji üretmek için tatlı dille ikna edilemeyen, minnacık bir uranyum atomunu ayırmanın yolunu buldular.. Keşif, onları dosdoğru nükleer bombaya götürecekti, ve sonsuza dek savaşların seyrini değiştirecekti (Yeniden, bkz: barut).

çekirdek bölünmesi
çekirdek bölünmesi – atom bombası eldesi

2. Uçmak : 1800’lerde pilotun bağlanarak uçtuğu planörle başlayan bu serüven, 1903 yılında Wright Kardeşlerin 12 saniyelik ilk motorlu planör uçuşuyla dünyaya yeni seyir katmıştı. Şimdi ise onların kuşlardan aldıkları ilhama yeni tuğlalar eklendi, artık uçuşlar 12 saniye değil, haftalarca sürebiliyor.

uçuş
uçuş

1. İnternet : 1980’lerde dahi var olan ama umumiyet taşımayan bu buluş,CERN sayesinde 1991 yılında www keşfi ile tüm dünyaya açıldı ve insanlığa 2. yaşam alanı sağlamış oldu.

internet
internet

kaynaknot: kaynağa %100 bağımlı kalınılmamıştır, ek araştırma yazıları ile desteklenmiştir.