p2p ağları
p2p ağları

“”p2p””, açılım olarak “peer to peer” olan eşleşebilen bilgisayarlar arasında veri alışverişini sağlayan bir network program protokolüdür. p2p sayesinde kendi bilgisayarınızdaki resimleri, müzikleri, dosyaları paylaşabilirsiniz ya da tam tersine başka bilgisayarlardaki verilere ulaşabilirisiniz.tüm dünyanın kullandığı bu protokol gün geçtikçe daha da genişliyor ve daha da iyileştiriliyor. birazdan tanıyacağımız p2p programlarının sürekli yeni versiyonları ile daha pratik bir paylaşıma kavuşuyoruz. son olarak da bir “”facebook”” uygulaması olan twist me ile artık facebook üzerinden de resim, video ve müziklerimizi arkadaşlarımızla paylaşabiliyoruz.p2p olayını bilmeyen arkadaşlar için biraz daha somutlaştıracak olursak, şu videoyu izlemekte fayda var…http://www.youtube.com/watch?v=i2m0qzRCs78ares

“”açık kaynak”” kodlu dünya üzerinde en çok tercih edilen p2p programlarından bir tanesi. kullanışlı arabirime sahip. çektiğiniz dosyaların umduğunuz şey çıkmama ihtimali var. bunu göz önüne alan programcılar, indirdiğiniz medyanın tamamen indirilmesini beklemeden inen kadarını dinleme imkanı sunmuşlar.limewire:

türkiye’de neredeyse en çok tercih edilen paylaşım programı… film aramalarında yeterince başarılı sonuçlar vermese de “”müzik”” dosyalarında oldukça başarılı. “”ares”” gibi yine tamamen indirilmeden dinleme imkanı sunuyor. bunun da ötesinde dosyanın güvenilirliğini daha da iyi kavrayabilmek için dosyanın bulunduğu pc’ye chat odasıyla bağlanabilir, dosyanın içeriğini bizzat kişilere sorabilirsiniz. programın çeşitli “”tema””ları için de burayı kullanabilirsiniz. Son olarak söylemekte fayda var, “”limewire”” “”linux”” desteği de veriyor…bitcomet:

temiz ve kullanışlı bir “”torrent”” programı olan bitcomet, diğerleri gibi chat odasının dışında indirdiğiniz resim ve videoların önizlemelerini gösteriyor. indirdiğiniz dosyanın adına kanmıyorsunuz bu sayede… uzun dosya indirmeleri için de pc’yi otomatik kapama desteği veriyor.bittorrent:

yine kullanışlı bir torrent paylaşım programı olan bittorrent, download yönetici arabirimiyle bize kolaylıklar sağlıyor. daha önceden başlattığımız downloadları durdurabiliyor, sonra devam edebiliyoruz. hatalı bağlantıları da onarma seçeneği bulunuyor. en çok tercih edilen paylaşım programlarından birisi, yaklaşık 20 dilde destek veriyor.bearshare:

bearshare de birçok p2p programında olduğu gibi chat özelliği taşıyor ve bünyesinde telif hakkı olan ve olmayan parçaları bir arada içeriyor. telif hakkı olan parçaları yasal yollara uyarak indirmek için üye olabilirsiniz, ya da üye olmadan her bir parça için 0.99 dolar ödemeniz gerekir.emule:

kişiden kişiye açık kaynak kodlu olan emule, içine yerleştirilmiş ırc istemciyle diğer kişilerle iletişim kurmanızı sağlar. indirdiğiniz dosyaları kategorilendirmenize yardımcı olur, ayrıca detaylı aramaları yapmak için size türkçe dil desteği sunar. tüm bunlara rağmen dosyaların virüslü çıkma ihtimali yüksek diyebilirim. bunların dışında bir de dosyaların önizleme boyutuna bakabilme kolaylığı sunar bizlere…frostwire:

sade arayüzüyle kullanım kolaylığı sağlayan program, limewire benzeri özellikler taşır. hiçbir ücretli sürümü bulunmaması da dikkat çekici bir özelliği… ayrıca kendi bünyesinde barındırdığı frostclick sitesiyle wp kullanarak üyelerine çeşitli popüler içerik sunuyor. buradan ulaştığınız dosyaları bu program ile ücretsiz indirebilir ve kullanabilirsiniz.imesh:

üretici firmanın iddialarına göre son sürümde ad/spy bulunmamaktaymış, bu ne kadar doğru bilinmez ama yeni sürümüyle birlikte arayüzün değiştiğini söyleyebiliriz. daha hızlı bir arama sistemi sağlanmış. ve artık p2p’nin vazgeçilmezi olan chat odasını bu programımız da barındırıyor.ürün hakkında daha detaylı bilgiye de buradan ulaşabilirsiniz.kazaa:

programın yapımcılarının açıladığına göre resmi siteden tam 214 milyon kere download yapılmış. düşünün artık siz, bu kadar yaygın bir programın da bir o kadar çok virüsü olur heralde. bunun farkında olmuş olsalar gerek “kazaa virus filter” adlı filtremiz programımızla beraber geliyor. antivirüs olmadan bu programı kullanmanızı önermem… çeşitli temalar için de şurayı kullanabilirsiniz.Alanında en başarılı olan bu programlar dahi ad/spy ya da “”virüs”” taşıyor olabilir. bunun sebebi, bu tür program yazan insanların da amaçlarının para kazanmak olduğu düşünülebilir. programın yanında bir yama gibi gelen ve yaptıklarımızın kaydını tutan ajan türü yazılımlar program yapımcılarına bir gelir sağlar. bu bilgileri gerekli firmalara satmak şeklinde olur, e-mail adresinize sürekli bilgilendirme ya da reklam maili gelmesi şeklinde olur. bu sebeple bu tür programları yüklerken seçenekleri dikkatlice okuyup bu eklentileri kaldırabiliriz. bu daha güvenilir bir internete sahip olmamızı sağlayacaktır.bir başka güvenlik noktası da dosyaların indirilmesi konusundadır. dosyaları indirdik ve kullanacağız; fakat önce mutlaka bir virüs taramasından geçirmeliyiz. çünkü birçok yabancı kaynaktan da duyabileceğiniz gibi virüsler ve ajan yazılımlar p2p ağları üzerinden çok hızlı yayılıyor.daha fazla p2p programları için de burayı kullanabilirsiniz…