Ruh hali ve kalite güvencesi bölümlerinden oluşan “bencil olmayan programlama” düşüncesi 1971’de “The psychology of computer programming” kitabının yazarı Jerry Weinberg tarafından yaratılıştır.
Bencil olmayan programlamanın 10 emir tablosu
Takım çalışması tabanlı geliştirme ortamında bencillikten uzak programlama gereklidir. Aşağıda bu konu hakkında on emir bulunmaktadır.1) Hata yapacağınızı anlayın ve kabul edin. Asıl önemli olan bu hataları önceden bulabilmektir.
2) Siz, yazdığınız kod değilsiniz. Eleştirilerin önemli noktası bulunan, bulunacak olan hatalardır. Ortaya çıkan hataları kişisel algılamayın.
3) Ne kadar bilginiz olursa olsun, her zaman bir başkası sizden daha fazlasını bilir. Bunu kullanırsanız, sorarsanız yeni bilgiler öğrenebilirsiniz. Başkalarından alabileceklerinizi araştırın ve kabul edin, özellikle gerekmez dediğiniz zamanlarda.
4) Danışmadan kodunuzu yeniden yazmayın. Kodu düzeltmek ile yeniden yazmak arasında ince, önemli bir çizgi vardır. Bu farkı bilin ve kod eleştiri çerçevesinde düzenlemelerin peşine düşün. Yalnız bir geliştirici olmayın.
5) Sizden daha az bilgisi olan insanlara saygılı ve sabırlı davranın. Geliştiricilerle ilgilenen teknik bilgisi olmayan insanlar genelde bizleri en iyi olduğumuzda asoslist olarak, en kötü olduğumuzda ise sulu göz olarak görür. Bu ikili görüşü sinir ve sabırsızlıkla kuvvetlendirmeyin.
6) Dünyadaki tek sabit, değişimdir. Bu değişime açık olun ve gülümseme ile kabul edin. Sizin gerekliliklerinizdeki, platformunuzdaki yada aracınızdaki değişime yeni bir mücadele olara görün, zor ve rahatsızlık vereci oldunu düşünmeyin.
7) Tek gerçek yetki bilgiden gelir, konumdan değil. Bilgi yetkiyi, yetkide saygılıyı doğurur. Bu yüzden bencil olmayan bir çevrede saygı görmek istiyorsanız bilginizi geliştirin.
8) İnandıklarınız için savaşın fakat yenilgiyide hoşgörüyle kabullenin. Fikirlerinizin bazen kabul edilmeyeceğini anlayın. Hatta eğer fikiriniz sonradan doğrulansa bile intikam almayın ve “ben söylemiştim” demeyin, en azından çok sık tekrarlamayın. Ve bu sonradan doğrulanmış fikrinizi kutsallaştırmayın ya da slogan haline getirmeyin.
9) “Odadaki adam” olmayın. Sadece kola almak için karanlık bir ofisinden çıkan yazılımcı olmayın. Odadanki adam, gözden uzak gönülden de uzak olur. Çevrenizle işbirliği yapın.
10) İnsanlar yerine kodları eleştirin, yazılımcıya nazik olun koda değil. Mümkün oldukca olumlu ve kodu geliştirmeyi hedef alan yorumlar yapın.
Yukarıdaki yazı tarafımdan, bu kaynaktan çevirilmiştir. Ayrıca orjinalinin yayınlandığı yerdeki tablonun türkçesini buradan pdf olarak, buradan da resim olarak indirebilirsiniz.