Çocuklar doğdukları ilk andan itibaren temel ilişki kurdukları kişiler anneleridir. Anne ile çocuk arasındaki göbek bağının kesilmesinden itibaren çocuk için yeni bağ annenin “meme”sidir.Çocuk anne olan ilişkisini yavaş yavaş normalleştirir. Emme döneminin ardından annenin yerine bir oyuncak, belki her yere sürüklenen bir battaniye alır.Gelişim dönemleri boyunca bu durumu yaşayan çocuklar için okul zamanı geldiğinde bir problem yoktur.Ancak bu durumlardan birine fikse olmuş (saplanmış) çocuklar için okula gitmek bir kabus haline gelir.Bu çocuklara göre okul evden ayrılıp bir daha geri dönemeyecekleri büyük ve kalabalık bir yer haline gelir.Okul Korkusu Olan Bir Çocuk Ne Yapar?
* Okula sadece ilk gün değil hiçbir zaman gitmek istemez.* Okula gitmek için evden çıkıldığında ya da okul bahçesine veya sınıfın kapısına gelindiğinde ağlama, çırpınma aşırı bir hale gelir.* Özellikle anneyi asla bırakmaz.* Annenin bir süreliğine onunla kalması fikrini kabul eder görünse bile asla gitmesine izin vermez.* Öğretmen ve arkadaşların onunla iletişim kurma çabalarına yanıt vermez, aksine sert tepkiler verebilir.Eğer sizinde etrafınızda bu davranışları sergileyen bir çocuk varsa bir okul reddi durumu söz konusudur. Ve bir uzmandan yardım almak gerekebilir.Uzmana Başvurmadan Önce Ne Yapılmalıdır?
* Çocuğunuza çok fazla baskı yapmayın.* Tam olarak neyin onu rahatsız ettiğini öğrenmeye çalışın.* Ödül yöntemiyle okula gittiği takdirde kazanabileceklerini gösterin.* Sizinle olan bağının kopmadığı duygusunu ona hissettirin.Herşeye rağmen okula gitmekte hala bir problem varsa bu konuda bir uzmana danışmak en doğrusu olacaktır.