algıda seçicilik
Glasgow Üniversitesi’nden Phillippe G. Schyns veAude Oliva tarafindan yaratılmış bir illüzyon.Resme bilgisayarınızın hemen önünden bakarsanız, kızgın yüzün solda, sakin yüzün sağda olduğunu görüyorsunuz.Ancak birkaç metre uzaklaşıp baktığınızda ise durum tamamen farklı.Algıda seçicilik hakkındaki örneklerden biri de şöyle;Öğretmen sınıfta bir kağıt alır tam ortasına bir nokta koyup tahtaya astıktan sonra sınıfa dönüp kağıdı işaret ederek sorar;- Burada ne görüyorsunuz?bütün sınıf bir ağızdan – Noktaaa diye bağırırlar. Öğretmen gülerek şöyle der;- Aranızda koca kağıdı gören olmadı mı yani?…
yorumlar
cık cık cık, ne ayıp. peki ya tahtayı göremeyenlere ne demeli?
efenim, kağıttan uzaklaşmadan, gözleri kısarak da sonuç elde edilebildiğinden mabadınızın rahatını veya bürositinizin tekerleklerini işe karıştırmayın :)eh tabii ki, kağıttaki nokta veya kağıdı görebilme arayışı dışında; ağacı, kağıt imâlathanesinde çalışanı ve patronunun sayfiyesindeki atraksiyonlarını göreni de bekleyebiliriz.nokta koydun kağıda, eylem burada ve ilgiyi o çekecektir. tuval boyamanın da handikapıymış bu 50 yıl öncesinin yenicilerince:)dönelim gözleri kısıp ya da uzaklaşıp baktığımız sunuma. behzat-süheyl uygur biraderler paravana açtıkları delikten ünlü konuğa birşeyler elletip algı yanılsmasını derinlikli olarak yaşatmıştır ahaliye :)seçimler öncesi ve sonrası algıda seçiciliğe getireceksek mevzuyu eeeyvallah 🙂 (sosyal mesaj yoksa, yokum. muallâkta kalmasın)
her halükarda, sağdaki daha yakışıklı…ne dersin beybi?ha bi de bu konuda şöyle bi örnek verirler. efendim, diyelim ki yeni bir otomobil aldınız. artık otomobiliniz var ya, sizinkiyle aynı marka, aynı model otomobilleri artık daha çok görmeye başlarmışsınız etrafta… fekat ben renault scenix’in bir modelini aldım, daha aynısını görmek nasip olmadı… demek ki neymiş? seçici algı için ortada gerçekten seçecek bi şey de olmalıymış…hımmmm…demek ki…hımmmm…
cukulata kirintili vanilyali magnum olsun da algida nasilmis bi bakalim :-)))
yahuu bunların ikisi de birbirinden meymenetsiz.. Ne yani benim algılarım meymenetsizlere mi açık?