bundan tam olarak 150 yıl önce 2 eylül günü, boston’da telgraflar elektriksiz çalıştı. yaklaşık olarak sabah saat 09:30 sularında operatörler hatlarda çok fazla gürültü olduğundan dolayı telgrafların çalışmasını sağlayan aküleri sistemden ayırdılar. ancak buna rağmen telgraf hizmeti herhangi bir şekilde aksamadı ve çalışmaya devam etti. o zamanlar böyle bir olayın neyden yaşanmış olabileceğiyle ilgili kimsenin bir fikri olmadığından dolayı olay medyada büyük yer kapladı ve hatta new york times’da yer aldı. bu elektriksiz çalışma yaklaşık olarak 1.5 saat sürdü. operatörler arasında şuna benzer konuşmalar yaşandı.

a: akü bağlantısını kestim, sesim nasıl geliyor?b: ben de akü bağlantısını kestim ve halen daha çalışıyor, belki inanmayacaksın ama sesin eskisinden çok daha iyi geliyor.(sesten kasıtları, “tık” sesleri oluyor.)

olayın sebebi olarak hatların karışması, dağlardaki elektriğin boşalması, hatta rus’lar bile düşünüldü. ancak olayın nedeni aslında çok başkaydı. asıl neden; güneş’in 5.500 santigrat derecelik ısıya sahip yüzeyinden bir parçanın, güneş patlaması nedeniyle koparak tekrar güneşe geri dönmesi ve bu işlem sırasında yarattığı 10.000.000 atom bombası gücündeki elektromanyetik dalgalardı.

bu patlama şuana kadar kaydı tutulan en büyük güneş patlaması olarak biliniyor. patlamanın şiddeti, neredeyse gün ışığında değişiklik yaratacak kadar fazlaydı. günümüzde böyle bir olay olması durumunda elektromanyetik dalga bombası (emp) etkisi yaratarak, dünya üzerindeki neredeyse bütün elektronik sistemleri de bozması içten bile değil.Kaynak