bildirgec.org

vuvuzela hakkında tüm yazılar

2010 GÜNEY AFRİKA dÜNYA KUPASI ‘ NIN UNUTULMAZLARI…

firatocal | 12 July 2010 17:25

Güney Afrika ‘ da düzenlenen 2010 Dünya Kupası ‘ nı geride bıraktık.. Rüzgar gibi geçen bir aydan sonra tadı damağımızde kalmış maçlarla şimdiden dört yıl sonraya Brezilya ‘ da yerlerimizi ayırttık… Bu dünya kupasına damgasını vuranları satır başlarıyla hatırlayıp Güney Afrika ‘ ya selamlarımızı yollayalım…

Başımızın tatlı belası , 2010 Güney Afrika hatırası , kör olmayasıca Vuvuzela
Başımızın tatlı belası , 2010 Güney Afrika hatırası , kör olmayasıca Vuvuzela

* Ah vuvuzela , vah vuvuzela…
Artık tüm futbolseverlerin korkulu rüyası , adını duyanların bile tüylerini diken diken etmeye yeten vuvuzelalar , zaman zaman maçların bile önüne geçerek , en çok konuşulan kupanın unutulmazları arasına girmeyi başardılar… Eeee ne de olsa reklamın iyisi kötüsü olmaz derler… Vuvuzelalar , tüm kupalar içerisinde Güney Afrika 2010 ‘ u ilelebet hatırlamamıza neden olacaklar…

İyiki elendin İtalya...
İyiki elendin İtalya…

Fransa Milli Takımını eline yüzüne bulaştıran Domenech
Fransa Milli Takımını eline yüzüne bulaştıran Domenech

*Eski Şampiyonların fiyaskosu…
Daha kupanın ilk turunda önceki dünya şampiyonları İtalya ve Fransa ‘ nın sansasyonel bir şekilde kupaya veda etmeleri futbolseverlere ilk şoku yaşattı… Aslında oynadıkları – daha doğru bir deyimle oynayamadıkları – futbolları sebebiyle beklenen bu durum , diğer turların selameti ve keyifli geçebilmesi açısından daha hayırlı bir sonuç doğurmuş oldu… Mücadeleden uzak , kaşarlanmış ve doymuş anti futbollarıyla Ne İtalyanlar , ne de Fransızlar bir üst turu haketmemişlerdi… Özetle futbol ilahlarının bu hakkaniyetli davranışlarını gönülden alkışladığımı söylemeliyim…

Total futbolun iki devi : Hollanda ve İspanya...
Total futbolun iki devi : Hollanda ve İspanya…

*Yaşasın takım oyunu , yaşasın total futbol…
2010 Dünya Kupası ‘ nda gördük ki , Şampiyon İspanya dışında Hollanda ‘ da kupayı kazanmış olsaydı , kesin olan total futbolun kazanacak olmasıydı… Maçların başlamasıyla gemilerini kurtaracak kaptanlar olarak bakılan yıldızların bir bir evlerine dönmeleri futbol adına birşeylerin değişeceğini müjdeler gibiydi… Rooneyler , Ronaldolar , Ronaldinholar televizyonlarının karşısına geçtiğinde , takım futbolunun galip geldiğine , orta sahanın anahtar rol oynadığı toplu hücüm toplu defans anlayışının ve ayağa kusursuz pas ilkesinin modern futbola damgasını vurduğuna şahit olduk… Yani herkes anladı ki , savunmayı ve presi bilmeyen futbolculardan kurulu takımlar kaybetmeye mahkum…

YAŞAMDAN KISSALAR – YAŞATMAYA HİSSELER – 1

firatocal | 07 July 2010 23:02

Yıldızları Söndürmek… 2010 Dünya Kupası bize gösterdi ki , yıldızların tek başına takımlarını kurtarma devri sona eriyor.. Her şeyden önce ‘’ Kral öldü , yaşasın kral ! ‘’ çığlıklarını doğru bulmadığımı söylemeliyim..Bu yüzden Messilerin , Rooneylerin , Ronaldoların öldüğünü söyleyip Mesut Özdil ‘ i , Müller ‘ i kral ilan etmenin var olan yanlış konuşmalara yeni yanlışlar eklemekten öteye gitmeyeceğini düşünüyorum.. Hepsine biraz zaman verip kahraman adaylarının bütün bir takım için bir şeyler ifade edip edemeyeceklerini bekleyip görelim…
Maradona’ ya ve Arjantin ‘ e salam olsun… Maradona ‘ nın Arjantin ‘ inin Güney Afrika ‘ da kupaya veda etmesine rağmen ülkesinde Dünya Şampiyonu gibi karşılanması , yıllardır futbolun asil ruhu adına görmeyi istediğim manzaraları hiç beklemediğim bir zamanda bana yaşattı.. Yenilenin , kaybedenin günah keçisi ilan edilmesine ve vurun abalıya misali bütün hırsların ve nefretlerin var gücümüzle onlardan çıkarılmasına öylesine alışmışım ki , futbolun kalp ve beyinle oynanan inanılmaz derecede zevkli bir oyun olduğunu unutmuşum.. Ne mutlu ki , gerçek futbol tutkunları , efsanelerine sahip çıkmayı unutmadan bir takım yada zor günde birleşebilen ve kenetlenebilen bir aile gibi kalmayı becerebiliyorlar.. Darısı bizim milli takımımızın ve sevgili halkımızın başına…
Prenslik tacı Nadal ‘ ın… Gördük ki Wimbledon ‘ da Federer ‘ in çağı kapanıp , Nadal ‘ inki başlıyor.. Tenisinin olgunluk dönemine girdiğini gördüğümüz Nadal ‘ ın , her yönden yeni jenarasyonun parlayan Şimal Yıldızı olduğunu söylememiz yanlış olmayacak…O ‘ nun ulaşılmak istenen ışıltılı başarılara imza atıp bir efsane olarak tarihe geçeceğine , asil ve güçlü bir model olarak tüm genç takipçileri tarafından örnek alınacağına hiç şüphem yok…
Eyvahlar olsun vuvuzelalar stadlarda…. Bu arada Dünya Kupası ‘ ndan ülkemize özellikle benim için sinir bozucu ve tüylerimi diken diken eden haberler de gelmiyor değil… Has bir Galatasaraylı olarak camiamdan gelen harbi fısıltılara göre , gelecek sezon bizleri kabuslar gördürtecek bir futbol sezonu bekliyor… Taraftarlara verilmek üzere klübümüzden Güney Afrika ‘ ya tam 35 bin adet vuvuzela siparişi verilmiş … Evet yanlış duymadınız , tam tamına 35 bin vuvuzela !!!!! Gitti gidiyor gibi sitelerde tek tek vuvuzela satışlarına rastlıyor ama bunu sadece mereklı havai hevesleridir diye geçiştiriyordum… Gel gör ki stadyumlarda kahredici saatlere hazırlanmamız gerekecek… Diğer klüplerden gelen bir tiyo yok.. Ama bu haberlerin ayyuka çıkmasıyla birlikte diğer büyük klüplerin yöneticilerinin de harekete geçeceğine ve tüm seyircileri kahredecek kararlar altına imza atmalarına çok az bir zaman kalmış gibi duruyor..Gazamız mübarek olsun arkadaşlarım…

VUVUZELA VE AFRİKA MÜZİĞİ GERÇEĞİ

firatocal | 07 July 2010 08:33

Vuvuzela
Vuvuzela

2010 Dünya Kupası ile birlikte sadece kulağımızın değil , ruhumuzun bile en mahrem bölgelerini tahrip eden vuvuzela gerçeği ile birdenbire yüzleşmek zorunda kaldık… Böylece en bilgilimizden tutun da en cahilimize kadar herkeste bir Afrika Müziği eleştirisi , daha doğru bir deyimle Afrika Müziğini acımasızca eleştirme modası belirdi… Bu küçümseme ve hor görmelerden çok fazla rahatsızlık duydum.. Afrika Müziği sadece vuvuzeladan ibaret değil ve spikerlerin aşağılamalarına kadar varan bu eleştiriler haklı temellere dayanmıyor….

Didgeridoo
Didgeridoo

Çok eski bir gelenekten güç alan Afrika Müziği otantik müzik aletleriyle benzersiz ve mistik derinlikleri özünde barındırıyor… Bu eşsiz parçalardan en ilgi çekici olanı Didgeridoo diye bilinen alettir ve çıkardığı melodi yüzünden batı dünyasında bu adla bilinir

Djembe
Djembe

Diğer bir eşsiz örnek de Batı Afrika’da özellikle Mali, Senegal ve Guinea’yi kapsayan müzik geleneğinin en önemli vurmalı çalgılarından birisi olan djembe dir. Ahşap bir gövde üzerine keçi derisinin giydirilmesi ile oluşur…
Akadinda ise Güney Uganda ve Zambiya ‘ da kullanılan ksilofana benzeyen vurmalı bir enstrumandır.

OTANTİK ÇALGILAR REHBERİ – I

firatocal | 06 July 2010 15:57

2010 Dünya Kupası sayesinde hayatımıza giren vuvuzelalar ile kültürlerin kendilerine has çalgılarını da mercek altına almak istedim..Tabiki önceliğimi ortak çilemiz olduğunu düşündüğüm , üflemeli bir çalgı olan ‘ Vuvuzela ‘ ya vermek istiyorum..‘ Vuvuzela ‘ bir tür zurna.. Ama o bildiğiniz delikleri olan , notaları itinayla çalan ve bizi coşturdukça coşturan kendi has zurnamıza hiç mi hiç benzemiyor.. Düz , çok da albenisi olmayan , nefes şiddetine dayalı bir çalgı…..

Kudu
Kudu

Yapıldığı malzemeye göre değişse de boyu ortama olarak 61 cm. ve ağırlığı da 100 -120 gr kadar.. “Kudu” denen bir çeşit antilobun boynuzlarından yapılan vuvuzelayı, yüzyıllardır köylüler birbiriyle haberleşmek için kullanıyor. Günümüzdeki modelleri ise plastikten üretilirken futbol gibi spor müsabakalarında tezahürat için kullanılıyor..
Vuvuzela hakem düdüğünden fazla ( 122 desibel ) , jet uçağının kalkış sesine ( 135 desibel ) yakın şiddette ses çıkarıyor. ( 127 desibel )

vuvuzela
vuvuzela

İşitme cihazları üreticisi Phonak tarafından yapılan araştırma Vuvuzela’nın insan sağlığına zararlı olduğunu ortaya koyuyor.. Uzmanlar 85 desibelin üzerindeki bir sesin kulak sağlığına olumsuz etkiler yapabileceğine dikkat çekerken , 100 desibel seviyesindeki bir sese 15 dakika maruz kalmanın kalıcı işitme sorunlarının oluşması için yeterli olduğunu belirtiyorlar.. Benim gibi yüksek sesli maç , müzik , v.b. yayınlar izlemeyi seven izleyicilerin ister televizyonda maçların karşısına geçerken olsun isterse stadyumda maç seyretmeyi istediklerinde bir kere daha düşünmeleri gerekiyor..
Afrika müziği sadece vuvuzeladan ibaret değil tabiî ki , bunu başka bir yazımda ayrıntılı olarak açıklamaya çalıştım… Meraklıları orada diğer Afrika çalgı örneklerinden olan ‘ didgeridoo ‘ ve ‘ djembe ‘ hakkında ve Güney Afrika ‘ nın müzik tarihi ile ilgili kısa bilgiler bulabilirler… Biz diğer büyük kültürlerin özel çalgılarına bakmaya devam edelim…
Hint kültürü de otantik müzik aletleri kategorisinde en benzersiz örneklerle dolu. Çeşit çeşit vurmalı çalgılar , hint müziğinin ruhunu yansıtmada önemli yer tutuyor…

Genel Olarak Hint Çalgılarına Toplu bir Bakış
Genel Olarak Hint Çalgılarına Toplu bir Bakış

tabla
tabla

‘ Tabla ‘ , Hindistan’ da yaygın olarak kullanılan ve iki küçük davuldan oluşan vurmalı bir çalgı.. Tiz olan ve sağ elle çalınana ‘ dahina ‘ , bas olan ve sol elle çalınana da ‘ baya ‘ adı veriliyor.. İşin en ilginç yanlarından birisi de her iki davulcuğunda ayrı ayrı akort edilmesi.. ‘Dahina’ do sesi ile akort edilirken , bu işlemden sonra ‘baya’ isteğe göre kalın yada ince seslerle akort edilebiliyor ..

Vuvuzela

sarpb | 06 July 2010 08:12

Vuvuzela. Vuvuzela. Vuvuzela. Vuvuzela. Vuvuzela. Söylemesi çok zevkli olsa da sesi o kadar zevk vermiyor insana. Bu sesi bir yıl önce belki de kimse bilmiyordu. Dünya Kupası sayesinde herkes tanıdı ve nefret etti. Peki, bu Vuvuzela nasıl ortaya çıkmış ?

Nefret edilesi aletin kullanım alanı
Nefret edilesi aletin kullanım alanı

Vuvuzela, diğer adıyla lepatata (iki adı da enteresan) Güney Afrika’da ortaya çıkmıştır. İsmi Zulu dilindeki Vuvu kelimesinden türetilmiştir.

Vuvuzela ilk olarak Kudu adında bir antilop çeşidinden yapılmıştır ve bu ilk versiyonu yetişkin bir ineği öldürebilecek güçte ses çıkarırmış. Güney Afrikalılar bu aleti kabileler arası iletişim için kullanırlarmış.

VUVUZELAYA KESİN ÇARE !!!

firatocal | 05 July 2010 17:15

Siz de vuvuzelazedelerden misiniz ? Yakında Türk stadlarında da duymaya başlayacağımız o kahredici vızıltıdan bir şekilde kurtulmak mı istiyorsunuz ? Maçlarınızı bilgisayar üzerinden analog yada dijital tv kartlarıyla mı takip ediyorsunuz? O zaman size bir müjdeli bir haberim var!!! Uygulamanın adı : Devuvuzelator !!!! Bilgisayarınıza ücretsiz olarak indirebileceğiniz bu uygulama ile vuvuzela eziyetine dur diyebiliyorsunuz… Stardocks ve Centre for Digital Music ortaklığı içerisinde geliştirilen bu program sayesinde hoparlörden çıkan sesin içerisinden vuvuzela’nın frekansını eleyebiliyorsunuz… İşte size hayat kurtaran link..

YouTube’da vuvuzeladan nasibini aldı!

brum | 24 June 2010 15:12

youtube vuvuzela butonu
youtube vuvuzela butonu

Bu Dünya Kupası’nın şüphesiz en çok hatırlanacak olayı maçlardan çok stadlardaki vuvuzela sesiydi (veya gürültüsü)! Birçoğumuza işkence gibi gelen vuvuzela sesini, YouTube‘da önemsemeden geçememiş ve videolarının altına (video kalitesinin şeçildiği yerin sağına)vuvuzela butonu” yerleştirmiş.
Butona tıklamanızla işte o bugünlerin meşhur sesi çalmaya başlıyor.

vuvuzela
vuvuzela

Örnek videoya buradan ulaşabilirsiniz… [kaynak]

vuvuzela mı? ne, duyamadım?

static | 14 June 2010 16:18

güney afrika zurnası vuvuzela, 2010 dünya kupası haberleriyle birlikte konuşulmaya başlamıştı. kimine göre vazgeçilmez tezahürat zamazingosu olan araç kimine göre de dayanılmaz rahatsızlıktaydı. rahatsız olanlardan Messi kendisini sağır ettiğini belirtirken hollandalı yönetici Bert van Marwijk antremanlarında vuvuzelayı yasakladı. son gelişmeler ise dünya kupası organizatörlerinin bu fil ağlaması ile eşdeğer şiddette olup 144 dB lik gürültü yaratabilen vuvuzelayı yoğun şikayetler üzerine dünya kupasında yasaklamayı düşündüklerinin haberini verdi. bir diğer yandan da vuvuzelanın yasaklanması için sürdürülen anketler yasaklansın yönündeki onbinlerce oya sahip şekilde sürüyor.
bakalım bu güne kadarki en gürültülü dünya kupası nasıl geçecek..

En Fırlama Kim?

infine | 11 February 2010 16:54

En’lerin cipsi Ruffles’tan yine çok eğlenceli ve bol ödüllü bir yarışma. Bu kez topun ağzındasınız…gerçekten 🙂
Oyunun amacı “en fırlama” yı seçmek. Topu ateşleyin ve en uzağa, en çok puan toplayarak fırlayın.

Oyunda 4 ödüllü kategori var.
Bunlar;
En Fırlama: En yüksek puan alanlar arasından her hafta ilk 3 kişi Drum Stick,
En Hiperaktif:Oyunu en çok paylaşanlar arasından her hafta ilk 3 kişi Air Zooka,
En Azimli:Oyunu en çok oynayanlar arasından her hafta ilk 3 kişi Vuvuzela,
En Havai:En uzak mesafeye gidenler arasından her hafta ilk 3 kişi Gitar T-shirtü,