bildirgec.org

visual studio hakkında tüm yazılar

XNA – Başlangıç

polatengin | 10 May 2011 09:34

XNA ile başlangıç yapmak için, Visual Studio’larımızı açıyoruz ve yeni bir Windows Game projesi oluşturuyoruz.

Solution Explorer’a baktığımızda, proje içindeki dosyaları görüyoruz.

http://www.enginpolat.com

XNA Oyununu çalıştırdığımızda, başlangıç noktası olarak Program.cs‘deki Program class’ının static void Main() methodu çalıştırılır.

Main() method’unun yaptığı iş basittir;

1
2
3
4
5
6
7
static void Main(string[] args)
{
using (GameLoop game = new GameLoop())
{
game.Run();
}
}

Nokia WRT ile Mobil Uygulama Geliştirme 1

ertugrulyilmaz | 07 April 2011 20:10

WRT (Web Run Time), Nokia’nın Symbian^3 ve S60 platformları için çok hızlı ve güçlü uygulamalar geliştirmemizi sağlayan altyapısıdır.

Nokia WRT ile geliştirme yapmaya başlayabilmek için HTML, Javascript ve CSS ya da Flash biliyor olmanız yeterli olacaktır.

Nokia WRT ile uygulama geliştirebileceğimiz geliştirme araçları olarak Aptana Studio, Adobe Dreamvawer ve Visual Studio bulunmaktadır. Bu geliştirme araçlarına Nokia WRT extension kurmamız geliştirmeye başlamamız için yeterlidir.

Visual Studio Macro kullanarak projelerin versiyonlarini kontrol etmek

admin | 24 December 2010 09:08

Versiyonlar genellikle karşımıza update veya error reporting makenizmalarını oluştururken çıkmaktadır. Ne yazıkki Visual Studio’da bu işi otomatik yada belirli kurallar dahilinde otomatik hale getirmek için bir makenizma yok.

Bu yazıda bazı Visual Studio Projelerinde versiyonların nerden ayarlandığı, bazı versiyonlama tekniklerini ve versiyonların update için setup projelerinde nasıl kullanılacağı ile ilgili konulara değineceğim. En sonra ise kendi yazdığım, versiyon set etme Visual Studio Macro ‘sunu paylaşacağım.

Version ile ilgili bazı bilgiler:

Amethyst Visual Studio

ceyhun aksan | 16 June 2010 12:00

amethyst debugger
amethyst debugger

Amethyst flash platformu üzerine geliştirme yapmanıza olanak veren bir kod editörü ve bu program ile flex kütüphanesi vasıtası ile sadece belirli araçları kullanarak, kod tamamlama özelliği ile pratik bir şekilde uygulamalar hazırlayabilirsiniz.

amethyst debugger
amethyst debugger

Hata ayıklama, ön etkinleştirme ile kodun nasıl çalıştığını adım adım takip edebilme, düzenlenebilir alanlar vb. özellikleri ile kod yazımını daha pratik hale getirebilecek yazılım şu an için beta sürümü ile yayında.

Silverlight’a Giriş

Hanifi Cetinkaya | 15 March 2010 15:35

Merhabalar

Ne zamandır Silverlight ile ilgili bir yazı dizisi hazırlamayı düşünüyordum fakat bir türlü vakit bulup da başlayamamıştım. Uzun zamandan beri programımdaki dengesiz yoğunluktan dolayı bloguma da bir şeyler yazmamış olmanın rahatsızlığı ile artık zamanı geldi sanıyorum =)

İlk olarak Silverlight için gerekli olan program ve araçları anlatayım. Sonra Visual Studio, Expression Design ve Expression Blend ile ufak bir uygulama yapalım.

http://silverlight.net/getstarted/ adresinden VS için gerekli tool ve diğer uygulamaları indirebilirsiniz.

XNA ile oyun geliştirmeye başlangıç

polatengin | 09 March 2010 20:47

XNA, .Net ortamında 2D ve 3D oyun geliştirmek için, Microsoft tarafından üretilmiş bir framework‘tür. XNA bir programalama dili veya tekniği değildir, yüzlerce class’tan oluşan bir framework’tür.

XNA temelinde, Xbox platformu için .Net Compact Framework 2.0 ve Windows platformu için .Net Framework 2.0 vardır.

DirectX veya OpenGL‘in low-level fonksiyonlarıyla uğraşmak yerine programcıya, daha kolay yönetilebilir, kullanılabilir, OOP sınıflar sunacak şekilde kodlanmıştır.

Haliyle, oyun geliştirmeye başlamak isteyenler için güzel bir başlangıç noktasıdır.

C# 3.0 PictureBox’da PhysicalDimension, PixelFormat ve FrameDimension Özellikleri

romanistabukowski | 03 November 2009 10:45

Yine içerisinde sürpriz konu barındıran bir makaleyle C# 3.0’a devam ediyorum.

Bu makalemde amacım PictureBox’a koyduğumuz bir resmin özelliklerini edinmek. Makalenin ilerleyen paragraflarında çok farklı ve işe yarar bir konudan daha bahsedeceğim.

Öncelikle Windows formumuza bir picturebox, 5 label ve 5 textbox ekliyorum. Görüntü aşağıdaki gibi olmalıdır:

Çok sevdiğim bir kitabın kapağını resim olarak ekledim PictureBox’ıma. Şimdi gelelim kodlara. Formumuzun load özelliği dahilinde aşağıdaki kodları yazıyorum;

C# 3.0 RichTextBox’da DetectURL ve LinkClicked Özellikleri

romanistabukowski | 17 October 2009 11:41

RichTextBox’ın C# 3.0 ile gelen bir özelliğinden sizlere bahsetmek istiyorum. Bu özelliğin default özelliği true olduğu için RichTextBox’ın çalışma anında yazılan internet adresleri otomatik olarak linke dönüştürülür. Bunu daha detaylı görebilmek adına Windows formuma bir RichTextBox ekliyorum ve çalışma anında web adresimi yazıyorum.

Bu esnada linke tıklanırsa herhangi bir tepki alınmaz. Çünkü RichTextBox nesnesi tarafından link olarak işaretlenen adresin Internet Explorer gibi bir browser ile ziyaret edilebilmesi için bazı işlemleri yapmamız gerekiyor.

C# ve VB.Net sınıflarını aynı uygulamada kullanmak

romanistabukowski | 03 October 2009 12:17

Önce yapmamız gereken şey Visual Studio’da yukarıdaki gibi bir App_Code klasörü oluşturmak. Sonra bu klasörün içinde Class1.vb ve Class2.cs adlı 2 class oluşturmak.

Class1.cs’ye şunları yazalım öylesine:

1
2
3
4
5
6
7
public class Class1
{
public static string Selam()
{
return "Bu, selamın C# halidir";
}
}

Web Sitesi Yapmaya Nereden Başlamalıyım?

GokhanKARAKAS | 12 August 2009 15:07

web sitesi nasıl yapılır? nereden başlamalıyım? web sitesi yapmak istiyorum ayrıntılı kaynak yok mu?
bu soruların cevapları Birçok internet kullanıcısının merak ettiği bir konudur. herkes kendi dilince bir şeyler söylüyor çok az kişi bu söylenenleri anlayabiliyor. Şimdi sizlere web sitesi nasıl yapılır, hangi araçlar hangi programlar kullanılarak hazırlanır anlatmaya çalışacağım.

1-Web siteniz bir şablon üzerine giydirilmelidir yani web sitesinin bir tasarımı olmalıdır. internet dilinde buna template denmektedir. Template hazır tasarım anlamına gelmektedir. bazılarınız sorabilir; “özgün bir şeyler kullanmak istiyorum o zaman ne yapmalıyım?” Eğer tasarımınızı kendiniz yapmak isterseniz tasarım programlarından Adobe Dreamweaver veya Microsoft Frontpageprogramlarını kullanabilirsiniz. tasarımımız veya kullanmak istediğimiz template’i belirledik. ikinci aşamaya geçelim.