bildirgec.org

virtüöz hakkında tüm yazılar

Bir tutku; Armonika

massay | 12 January 2010 12:23

Hiç kuşkusuz, 60’ların gençliğinin kalbini çalan, “Love Me Do”adlı parçalarında Beatles üyelerine eşlik eden o büyülü armonikanın sesidir.

Parça, tüm dünyada yıllarca fırtına gibi esip, yeni kuşaklara yepyeni bir yaşam tarzının kapılarını açar.

Hem duygulu, hem de oynak bir havası vardır “Love me Do” nun; kabuğunu kırarak kurulu düzeni reddeden gençliğin milli marşı olmuştur adeta…

Çok sevilmiştir; tıpkı, kendinden bir kuşak önceki neslin “Peg o’My Heart” ı sevdiği gibi…

1947-48’lerde “Peg o’My Heart” 20 milyon 45’lik satar.

Parça, “Harmonicats” (Armonikedileri adlı bir trio tarafından seslendirilir. (tri’o italyanca 3’lü anlamında.)

Üç kişilik bu grup, ağız armonikalarıyla harikalar yaratır, milyonlarca amerikalıyı bu enstrümanla büyüler.

Bu öylesine güçlü bir büyüdür ki, herkes birer armonika satın alır ve bu küçük, parlak gümüş rengi oyuncağın içinde sesin saklı olduğu yeri keşfetmek için uğraşır durur.

Franz Liszt efsanesi

supertramp35 | 10 October 2009 11:34

Franz Liszt
Franz Liszt

Klasik müziğin insan ruhundaki etkisi oldukça büyük olmuştur yüzyıllardır. Piyanosu, kemanı, herbiri ayrı bir duyguya hitap eder kimi zaman. Müziğin temelleridir esasında o tınılar. İnsan ruhunun yanısıra beyin sağlığı ve gelişiminde ki önemide kanıtlanmıştır. Belirli bir yaştan sonra klasik müzikle büyüyen çocukların diğerlerine oranla daha zeki oldukları kanıtlanmış bir veridir. Klasik müziği babası piyano ve onunda fenomenlerinden biri : Franz Liszt. 19.yüzyılda yaşamış Macar bir besteci olan Liszt, senfonik şiir tarzını oluşturarak efsaneleşmiştir. Besteci konservatuvar okumak için gittiği Fransa’da yabancı olduğu için okula alınmamıştır. Ayrıca küçük yaşta piyano dersleri vermeye başlamıştır. Paganini’nin La Campanella eserinden etkilenerek onu kendi tarzıyla bestelemiş ve bütün duyguları içinde yaşatmıştır. Sevinç, korku, öfke, huzur gibi duyguları bestesine sığdırmıştır. Çok hızlı parmaklarını kullanabilen bestecinin bazı eserlerini nasıl çaldığı hala merak konusudur. Küçükken parmaklarını daha çok açabilmek için parmak arasındaki derilerini kesmeye kalktığı rivayeti kulaktan kulağa dolaşa dursun, onun usta bir besteci olması osmanlı devletinin de ilgisini çekmiş ve sarayda bir konser vermesi için davet edilmiştir. Özel hayatıylada oldukça gündeme gelmiş sanatçı Don Sache, Macar rapsodileri, Mazeppa gibi eserlerini sanat dünyasına kazandırdıktan sonra hayata gözlerini yummuştur.

Anadolu’nun Sesi Sustu

holydreamer | 26 April 2006 15:31

Türk Halk Müziği’nin duayenlerinden, büyük virtüöz Ali Ekber Çiçek hayatını kaybetti. Bağlama üstadı, ardında yüzlerce eser bıraktı. Hele “Haydar Haydar”ı enfestir. Allah rahmet eylesin.

ondört bin yıl gezdim divanelikte
sıtk-ı ismin buldum pervanelikte
içtim şarabını mestanelikte
kırkların ceminde dara düş oldum
kırkların ceminde haydar haydar dara düş oldum

güruh-u naci’ye özümü kattım
insan sıfatından çok geldim gittim
bülbül oldum firdevs bağında öttüm
bir zaman gül için zara düş oldum
bir zaman gül için haydar haydar zara düş oldum