bildirgec.org

trigonometri hakkında tüm yazılar

Flash’ta Trigonometri ve Matematik Sınıfı

SuBirikintisi | 01 December 2009 17:05

Not:ActionScript 2.0
Flash uygulamalarında çeşitli efektlerin yapımında(örneğin kar yağışı efekti) ve oyun yapımında sıklıkla flash’ın matematik sınıfına ihtiyaç duyarız. Özellikle oyun uygulamalrının vazgeçilmezidir matematik sınıfı.
Matematik sınıfını özelliklerini internette her yerde bulabilirsiniz ancak trigonometri sınıfı genellikle çok detaylı anlatılmaz(ya da ben bulamadım), bu yüzden bunları biliyorsanız bile yazının trigonometri ile ilgili olan kısmına göz atmanızı tavsiye ederim.

Matematik sınıflarına ait kodlar genellikle programlama dillerinde benzerlik gösterirler, ufak tefek yazım farkları vardır. Matematik sınıfının kod kısmında yerini belirtip sıradan anlatmaya başlayalım:
ActionScript 2.0 Classes>Core>Math>Methods kısmındaki kodlar:

Flash OYUN Örneği–Part 2

admin | 12 February 2009 10:28

Oyunun birinci partı buradan..
2. partta yeni bir mc eklemeyip kod yazmaya devam edicez.. Kodlarda karışıklık olmasın diye kodları farklı bir katmana(layer’a) yazacağız.. Bunun için eğer 1. partın fla’sını indirdiyseniz orada actions diye bir katman var. Bunun hemen altına actions2 isminde bir katman oluşturuyoruz ve kodları bu katmanın 1. frame’ine yazmaya başlıyoruz..

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
var mermi_array:Array = new Array();
trace(Stage.width);
a = 0;
herkes.onMouseDown = function() {
mermi = herkes.attachMovie("mermi", "mermi"+a, herkes.getNextHighestDepth(), {_x:kol_mc._x+kol_mc._width*Math.cos(kol_mc._rotation*Math.PI/180), _y:kol_mc._y+kol_mc._height*Math.sin(kol_mc._rotation*Math.PI/180)});
a++;
mermi_array.push(mermi);
mermi.speedx = 10*Math.cos(kol_mc._rotation*Math.PI/180);
mermi.speedy = 10*Math.sin(kol_mc._rotation*Math.PI/180);
mermi.onEnterFrame = function() {
this._x += this.speedx;
this._y += this.speedy;
if (this._x>Stage.width) {
this.removeMovieClip();
}
if (this._x<0) {
this.removeMovieClip();
}
if (this._y>Stage.height) {
this.removeMovieClip();
}
if (this._y<0) {
this.removeMovieClip();
}
for (i=0; i<40; i++) {
if (mermi_array[i].hitTest(yer_mc)) {
mermi_array[i].removeMovieClip();
}
}
if (mermi_array.length>=30) {
mermi_array.splice(0, 24);
}
};
};

Flash Actionscript Örnekleri

SuBirikintisi | 04 February 2009 13:43

Flash’ın kodlama dili olan Actionscriptustalaşması uzun zaman alan bir dil olmakla birlikte özellikle oyun tasarımında kodlama yapmak büyük bir esneklik gerektirir(ya da ben öyle düşünüyorum). Özellikle oyun tasarlarken normal bir program yapar gibi kodları yazamazsınız, her nesne birbiriyle etkileşim içinde olduğundan buna göre kodları birbiriyle uyumlu hale getirmek gerekmekte.. Yani basit bir örnek verirsek; adamın eline bir kaya aldığında koşma özelliğinin kapanması gibi. Bunun için özellikle oyun tasarımında uzmanlaşmak için başkaları tarafından hazırlanmış olan örnekleri incelemek çok yararlı olacaktır.. Bana çok faydası olan bazı sitelerin adresleri:

Flash OYUN Örneği–Part 1

admin | 04 February 2009 11:30

Kendi İmalatım Flash Oyun
adlı yazıdan sonra hazırladığım başka bir oyunu da sizlerle paylaşmak istedim… Bu sefer biraz vurmalı kaçmalı yani hareketli bir oyun… Fazla karışıklık olmasın diye oyunu 3 part halinde yayınlamayı düşünüyorum…

Oyunda bizim kontrol ettiğimiz adam sağdan soldan gelen adamları öldürerek level level devam ediyor..(Level’leri burada anlatmayacağım ,sadece hareket, ateş etme ve düşmanların gelmesi, ateş etmesi…)
1. part hareket etmeyi,adamın hedefe doğru dönmesini ve zıplamayı içeriyor..

Bu arada .swf olarak buraya ekleyemedim buraya eklenebiliyor mu bilmiyorum…

Kendi İmalatın Flash Oyun…

admin | 12 January 2009 09:49

Her ne kadar ActionScript 3’ün çıkmasıyla AS 2 önemini yitirmeye başlasada halen daha önemli bir oranda kullanılmakta. En son baktığım bir ankette AS2 kullananlar AS3 kullananlardan daha fazlaydı. Ben de AS3’e geçemeyenlerden(alışamayanlardan)ım. Bunun sebebi okul dersleri ya da tekrardan uğraşmak istememek olabilir ama bence eğer 3 boyuta bulaşmayacaksanız AS2 size yeter. Nitekim ben de böyle düşünüp bir oyun hazırladım. Umarım beğenirsiniz….

İlk olarak oyunun gözünüzün önünde canlanması için sağ üst tarafa doğru ev gibi bir yapı düşünün, buradan aşağıya doğru saksılar atılıyor. Bizim amacımız ise bu saksıları yere değmeden havadayken aşağı yukarı kafasını çevirebildiğimiz top benzeri savaş aletiyle ateş ederek vurmak. Saksılar yere değerse hp_mc isimli, bizim kalan canımızı gösteren bar’ın _xscale’si azalıyor nitekim 0 olunca oyun bitiyor.

Çözülmedik Matematik problemi kalmasın “mathway”

oceangray | 04 September 2008 11:14

mathway çevrimiçi olarak girdiğiniz problemleri çözüp size adım adım çözüm yolunu gösteriyor.. ayrıca grafik desteğide sunan mathway; basit matematik (dört işlem), trigonometri, cebir ve geometri problemlerini kolayca çözebiliyor.. anasayfada 1 milyonun üzerinde problemin çözüldüğünden bahsedilmiş.. örnek problemler için şuraya bakabilir kendi probleminizi çözmek içinse buradan başlayabilirsiniz..

Dünyanın ilk ev yapımı, programlanabilir, bilimsel hesap makineli kol saati : “µWatch”

zabun | 07 August 2008 01:31

David L. Jones, kendi başına bilimsel hesap makineli bir kol saati yapmış. 16 bit PIC24FJ64GA004 işlemci, 64KB EEPROM ve arkadan aydınlatmalı 2 satır 16 karakterli ekrana sahip saat, bilgisayara bağlanıp programlanabiliyor. Logaritma, trigonometri benzeri bilimsel hesaplamaların üstesinden gelen kol saati, ortamın sıcaklığını bile ölçüyor. David Jones, “µWatch” isimli saati merak edenleri, dijital oyuncağını a’dan z’ye nasıl yaptığını anlattığı sitesine davet ediyor.

[video I II III IV]

BIKTIRAN MATEMATİK

macro | 10 April 2007 14:59

Hiç oldumu integral lafı duyduğunuzda canınızın sıkıldığı , yada trigonometri kelimesinden nefret ettiğiniz. Zaman zaman güzel gelen , daha sonraları insana boğucu gelen iki enteresan matematik konusundan bahsediyorum.Çok fazla kurala dayalı öğrenciler için sadece kelime öbeklerinden oluşan konular. Bu konulardan nezaman kurtulacağımı hep merak etmişimdir.Ama sonunda sayısalcıysanız bu konulardan kurtulmanız pekte kolay olmuyor.Lise bitince üniversitede de devam eder bu konular.Hemen hemen bütün mühendislik bölümlerinde okutulur.Bazen kabus olur rüyanızda cosinüsler , sinüsler üzerinize gelir 🙂 .Tanjant ile kotanjant kapıda beklerler kaçamayasın diye . İntegraller türevle birlik olup etrafınızı kuşatırlar 🙂 . Şaka bir tarafa öyle böyle geldik üniversiteye ama integral ve trigonometri sevmeyerek…