bildirgec.org

tibet hakkında tüm yazılar

OTANTİK ÇALGILAR REHBERİ – I

firatocal | 06 July 2010 15:57

2010 Dünya Kupası sayesinde hayatımıza giren vuvuzelalar ile kültürlerin kendilerine has çalgılarını da mercek altına almak istedim..Tabiki önceliğimi ortak çilemiz olduğunu düşündüğüm , üflemeli bir çalgı olan ‘ Vuvuzela ‘ ya vermek istiyorum..‘ Vuvuzela ‘ bir tür zurna.. Ama o bildiğiniz delikleri olan , notaları itinayla çalan ve bizi coşturdukça coşturan kendi has zurnamıza hiç mi hiç benzemiyor.. Düz , çok da albenisi olmayan , nefes şiddetine dayalı bir çalgı…..

Kudu
Kudu

Yapıldığı malzemeye göre değişse de boyu ortama olarak 61 cm. ve ağırlığı da 100 -120 gr kadar.. “Kudu” denen bir çeşit antilobun boynuzlarından yapılan vuvuzelayı, yüzyıllardır köylüler birbiriyle haberleşmek için kullanıyor. Günümüzdeki modelleri ise plastikten üretilirken futbol gibi spor müsabakalarında tezahürat için kullanılıyor..
Vuvuzela hakem düdüğünden fazla ( 122 desibel ) , jet uçağının kalkış sesine ( 135 desibel ) yakın şiddette ses çıkarıyor. ( 127 desibel )

vuvuzela
vuvuzela

İşitme cihazları üreticisi Phonak tarafından yapılan araştırma Vuvuzela’nın insan sağlığına zararlı olduğunu ortaya koyuyor.. Uzmanlar 85 desibelin üzerindeki bir sesin kulak sağlığına olumsuz etkiler yapabileceğine dikkat çekerken , 100 desibel seviyesindeki bir sese 15 dakika maruz kalmanın kalıcı işitme sorunlarının oluşması için yeterli olduğunu belirtiyorlar.. Benim gibi yüksek sesli maç , müzik , v.b. yayınlar izlemeyi seven izleyicilerin ister televizyonda maçların karşısına geçerken olsun isterse stadyumda maç seyretmeyi istediklerinde bir kere daha düşünmeleri gerekiyor..
Afrika müziği sadece vuvuzeladan ibaret değil tabiî ki , bunu başka bir yazımda ayrıntılı olarak açıklamaya çalıştım… Meraklıları orada diğer Afrika çalgı örneklerinden olan ‘ didgeridoo ‘ ve ‘ djembe ‘ hakkında ve Güney Afrika ‘ nın müzik tarihi ile ilgili kısa bilgiler bulabilirler… Biz diğer büyük kültürlerin özel çalgılarına bakmaya devam edelim…
Hint kültürü de otantik müzik aletleri kategorisinde en benzersiz örneklerle dolu. Çeşit çeşit vurmalı çalgılar , hint müziğinin ruhunu yansıtmada önemli yer tutuyor…

Genel Olarak Hint Çalgılarına Toplu bir Bakış
Genel Olarak Hint Çalgılarına Toplu bir Bakış

tabla
tabla

‘ Tabla ‘ , Hindistan’ da yaygın olarak kullanılan ve iki küçük davuldan oluşan vurmalı bir çalgı.. Tiz olan ve sağ elle çalınana ‘ dahina ‘ , bas olan ve sol elle çalınana da ‘ baya ‘ adı veriliyor.. İşin en ilginç yanlarından birisi de her iki davulcuğunda ayrı ayrı akort edilmesi.. ‘Dahina’ do sesi ile akort edilirken , bu işlemden sonra ‘baya’ isteğe göre kalın yada ince seslerle akort edilebiliyor ..

Çin bu sefer de iTunes’u yasakladı!

hindirella | 26 August 2008 13:03

Sansürün en kötü yanı --------
Sansürün en kötü yanı ——–

Yasakçı, sansürcü zihniyetin sonu yok. Bir video için koca YouTube’u kapatan, bir blog yüzünden bütün WordPress’i yasaklayan bir ülkenin evlatları olarak bunu bizden iyi kimse bilemez diye düşünmeyin. Biz YouTube nihayet açıldı diye sevinirken Çin sansür konusunda tarih yazmaya devam ediyor.

Son olarak, iTunes’da satılan “Songs for Tibet” albümünün, Çin’in iTunes’u kullanıcıların erişimine kapatmasına neden olduğu konuşuluyor. Art of Peace Foundation tarafından çıkartılan albümde Sting, Alanis Morissette, Garbage gibi sanatçıların Tibet için söylediği şarkılar ve Budist kültürünü korumak için Himalaya bölgesine daha geniş özerklik isteyen, sürgün lider Dalai Lama’nın 15 dakikalık bir konuşması yer alıyordu. Olimpiyatlar sırasında, 40 atletin bu albümü indirmesinin, sansürü tetiklediği de iddia ediliyor.

Tibet’in Savaşı ; Grom

AyCuMenT | 10 July 2008 17:18

kapak
kapak

1942’de neler olduğuna inanmak zordur: Savaşın kaosundan uzakta, Tibet aniden, dünya egemenliği için yarışta en sıcak nokta olur. Burası için, Führer‘in özel ünitelerinin biri, hararetle kral Arjuna‘nın kayıp şehri için arıyor. Efsaneye göre, kral, orada on iki mucize silahını gizledi. Her biri kendi başına, bir gözün yanıp sönmesinde büyük şehirleri silebilecek yetenektedir.