bildirgec.org

taner birsel hakkında tüm yazılar

Bir Erkeğin Anatomisi (1996)

queennothing | 14 February 2011 10:46

Sinemamızın önemli simalarından 1942 doğumlu Yavuz Özkan‘ın yazıp yönettiği sinema filmi “Bir Erkeğin Anatomisi“, 1996 senesinde çekildi. Müziklerini Can Atilla’nın yaptığı ve Şafak Film tarafından dağıtılan film, yönetmen Özkan‘ın Anatomik Üçleme’sinin ikinci filmi. Filmde Uğur Polat, Ayda Aksel, Deniz Uğur, Taner Birsel, Tilbe Saran, İştar Gökseven, Tarık Ünlüoğlu ve Aslı Seçkin gibi isimler rol alıyor. Film, 9. Ankara Film Festivali’nde Deniz Uğur’a Umut Veren Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandırdı.

Demirkubuz’un “İtiraf”ı (2002)

queennothing | 24 January 2011 11:26

“Kıskanmak”, “Masumiyet”, “Kader” gibi yapımlarla Türk Sineması’nın en iyi yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Zeki Demirkubuz‘un Karanlık Üstüne Öyküler üçlemesinin (Yazgı, İtiraf, Bekleme Odası) son filmi olan “İtiraf“, 2002 senesinde vizyona girdi. Taner Birsel, Başak Köklükaya, İskender Altın, Miraç Eronat, Gülgün Kutlu gibi isimlerin yer aldığı film, 21. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde ‘En İyi Erkek Oyuncu’, 13. Ankara Film Festivali’nde ‘En İyi Yönetmen’ Ödülü’nün yanısıra Demirkubuz, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’nün sahibi oldu.
Mühendis olan Harun ve karısı Nilgün, Ankara’da yaşamaktadırlar. Sıradan bir yaşam süren çiftin monotonluğu bir şüpheden ziyade gözle görülüp, kulakla işitilen bir gerçekle bozulacak ve bitmeyen bir huzursuzluk başgösterecektir.

Beş Vakit (2006)

queennothing | 21 December 2010 12:26

İnsan Nedir Ki“, “Kaç Para Kaç“, “Hayat Var” gibi yapımlarla tanıdığımız Türk Sineması’nın başarılı yönetmenlerinden Reha Erdem‘in yazıp, yönettiği sinema filmi “Beş Vakit” (Times and Winds), 2006 senesinde vizyona girdi. Özkan Özen, Ali Bey Kayalı, Elit İşcan, Yiğit Özşener, Bülent Emin Yarar, Köksal Engür, Taner Birsel, Tarık Sönmez, Sevinç Erbulak ve Selma Ergeç gibi isimlerin rol aldığı drama filmi, İstanbul Uluslararası Film Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali, Uluslararası Akdeniz Film Festivali,Mannheim-Heidelberg Uluslararası Film Festivali, SİYAD Film Ödülleri, Uluslararası Asya Film Festivali, Bükreş Film Festivali ve Türkiye/ Almanya Film Festivali’nde çeşitli ödüllere layık görüldü.
Kendine özgü örf ve adetleri olan, bir tarafı kayalıklara, diğer tarafı denize bakan ve ülkenin her yerinde ezan sesiyle beşe bölünen zamandan payını alan bir köy. Babadan oğula geçen davranışlar ve kendilerinin de bir zamanlar çocuk olduklarını unutup kendi çocuklarına bile yetişkin muamelesi yapan ebeveynler. Hepsi ayrı ama ortak hikayelerin anlatıldığı “Beş Vakit“te buluşuyor.

Her biri en fazla 12 yaşında olan üç çocuk; Yıldız, Yakup ve Ömer. Çocukluklarını yaşamaya çalışan bu üçlüden olgun kadınmış gibi davranması istenen Yıldız, babasının yeryüzünden yok olmasını dileyen Ömer ve suç ortağı Yakup.

Gölgesizler (2009)

queennothing | 25 February 2010 09:45

Hasan Ali Toptaş‘ın eserinden sinemaya uyarlanan Türk filmiGölgesizler“, 2009 senesinde vizyona girdi. Ümit Ünal‘ın yönetmeenliğini yaptığı filmde Selçuk Yöntem, Ertan Saban, Arsen Gürzap, Altan Erkekli, Taner Birsel, Erdem Akakçe gibi isimler rol alıyor. Filmin ana odağı, bir avuç insanın yaşadığı ve fazlasıyla kendi halinde olan bir köy. Otoriter muhtarlarına çok bağlı olan köy sakinleri ise filmin diğer odak noktası.

Bu sakin köyde, son zamanlarda artan gizemli kayboluşlar söz konusudur. Ortadan kaybolan onca kişiden sonra köyün güzel ve genç kızı Güvercin de bir süredir eve gelmemektedir. Bu durum, köy halkını ayaklandırmış, herkes genç kızı kaçıran kişiyi bulmaya çalışmaktadır. Gizli gizli casusluk yapanlar, birbirlerinden şüphelenenler bir yana, köye yeni gelen berber de güvercinin kaçırılmasına kayıtsız kalamamış, gelişmeleri uzaktan takip etmektedir.

Kaç Para Kaç

exorientelux | 21 January 2010 13:38

Yönetmenliğini Reha Erdem‘in yaptığı “Kaç Para Kaç“; paranın, normal vatandaşı nasıl da anormale çevirdiğini abartmadan, karikatürize etmeden anlatan yönetmenin ikinci filmi.
Filmin baş karakteri Selim, sahibi olduğu dükkanda erkek gömleği satmakta, etliye sütlüye karışmadan yaşayıp gitmektedir. Bir gün bindiği takside, içinde yüklü miktarda para bulunan bir çanta bulur. Selim önce paranın sahibini bulma telaşı içine düşse de, gazetede çalıştığı bankadan para çalan bir adamın haberini okuyup bulduğu paranın çalınan para olduğunu anlayınca, telaşı paranın sahibine ulaştırılma telaşı olmayacaktır artık. Selim, sahip olduğu bu büyük ganimeti hayatına yavaş yavaş yedirmeye çalışır, ama farkında olamadığı şey parayla beraber kendi kişiliği ve etik değerlerini de harcamaya başladığıdır.

”Ada: Zombilerin Düğünü” fragman ve fotoğraflar

gorcun | 23 November 2009 11:34

Ada Zombilerin Düğünü
Ada Zombilerin Düğünü

Yaz döneminden beri çekimleri süren ilk Türk zombi filmi iddiasını taşıyan ”Ada : Zombilerin Düğünü”nün fragmanı yayınlandı. Sinema eleştirmenleri Talip Ertürk ve Murat Emir Eren’in yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği filmin konusu ise kısaca şöyle: Büyükada’ya arkadaşlarının düğününe giden 5 genç arkadaşın amaçları bu düğünde alabildiğine eğlenmek ve bu anları kameraya çekerek ölümsüzleştirmektir. Ancak gecenin ilerleyen saatlerinde kameraya yansıyan görüntüler adaya saldıran zombilerden oluşacaktır. O andan itibaren grup, adadan kaçmak ve arkadaşlarını kurtarmak için harekete geçerler. Oyuncu kadrosunda Esra Ruşan, Kaan Keskin, Ömer Üst, Rüya Önal, Gülüm Baltacıgil, Ozan Ayhan, Evrim Gezdiren ve Taner Birsel gibi isimler var.

Murat Emir Eren - Talip Ertürk
Murat Emir Eren – Talip Ertürk

”Ada”, her ne kadar ilk zombi filmi iddiasıyla anılsa da 1970 yılında çekilmiş olan ”Ölüler Konuşmazki” yine bu türde çekilmiş bir film olarak biliniyor.

Filmde bir Allah var bir de: Reha Erdem

kahramancayirli | 29 April 2009 16:33

reha erdem
reha erdem

Filmde bir Allah var bir de: Reha Erdem

Kahraman Çayırlı

Kamera ayak hizasında kayar: Yerler tahta, tüyleri dökülmüş eski bir halı. Bir makara. Kalın et rengi çoraplı, plastik terlikler içinde bir çift kadın ayağı. Sonra, eski stil alçak topuklu bir terlikten çıkmış, öncekilerden daha ince çoraplar içinde bir başka çift kadın ayağı. Çoraplardan biri delik ve orta parmak hafifçe ortaya çıkmış. Bir martı. Martının yanında bir tek narin çıplak ayak… Neyir: Sırrı Bey’in çorbasını yedirdiniz mi? Nükhet Seza:…Ya da diğer bölümleri tümden kiraya verip… Bir süre için tabii… Parasıyla tamamlatsak planı, diye geliverdi dün aklıma. Eskimiş antika eşyaların yanında, az da olsa, plastik-melamin nesnelerin gözüktüğü bir ‘salon-alle à manger’. Duvarlarda saatler -fazlalığı göze çarpacak miktarda-, aynalar, fotoğraflar, Venedik’i hatırlatan bir peyzaj, ‘çöllü develi’ bir diğeri, camlı bir çerçevede ‘Yakub ve Kuyu Başında Yusuf’ resmi…

DEVRİM ARABALARI – 50 Yıllık Dezenformasyon

Boncukcu | 18 November 2008 17:42

yönetmenliğini Tolga Örnek‘in yaptığı, oyuncu kadrosunu; Taner Birsel, Ali Düşenkalkar, Halit Ergenç, Sait Genay, Altan Gördüm, Vahide Gördüm, Seçil Mutlu, Uğur Polat, Serhat Tutumluer, Onur Ünsal, Selçuk Yöntem, Haluk Bilginer ve Altan Erkekli‘nin oluşturduğu Devrim Arabalarının müziği ise Demir Demirkan tarafından yapılmış.

1961 yılında Cemal Gürsel, yerli otomobil üretimi konusunu gündeme sokar. Neredeyse herkesin karşı çıktığı projeye bir grup mühendis ‘Ya yaparsak’ diyerek sahip çıkarlar ve Eskişehir’de Demiryollarına ait CER atölyesinde çalışmaya başlarlar. Ankara’dan gelen bir talimatla arabayı 29 Ekim’e yetiştirmeleri istenir. 129 gün vardır!.

Tatil Kitabı

menese | 17 September 2008 16:45

Çekingen ve sessiz olduğu kadar, vakur bir ilkokul çocuğudur Ali..
Öğretim sezonunun sonuna gelinmiştir; öğretmen, öğrencilerine dağıttığı Tatil Kitabı’nın önemini anlatmaktadır.. Çocuklardan, tatilde oyun oynamanın yanısıra, bu kitabı okuyup incelemek üzere de zaman ayırmalarını ister..

Okul çıkışı, merakla, şöyle bir kitabını karıştıran Ali, evine bile ulaşamadan, haylaz çocuklardan bir oğlana, kitabını kaptırır..
Ali, amcasından borç aldığı parayla, Tatil Kitabı’nı -son bir umutla- kırtasiye dükkanlarında arayacak, bulamayınca da, kaderine razı olacaktır.. Ve kendini ve de tatilini, pek kıymetli sevgisini asla göstermeyen, -yurdumuzda bolca rastlanan- sert bir babanın, insafına bırakacaktır..

Ailesi ile Silifke‘de yaşayan ve narenciye ticaretiyle iştigal eden Mustafa efendi, -büyük ihtimal- kendi babasından devraldığı ‘manevi’ mirasla, aile bireylerine ve çevresine sert ve de ters davranan, klasik Türk babalarından bir babadır..
Adamın, karısı Güler’le olan, ‘kopuk bağlantılı’ ilişki ya da ilişkisizliği, karısının kafasında oluşan, kendisini başka bir kadınla aldattığına dair ‘zehirli’ şüpheleri, daha da alevlendirir..

Korkuyorum Anne

merhum | 10 April 2008 21:13

İnsan nedir ki…
“Korkuyorum Anne”, bunu merak ediyor.

Korkuyorum Anne“, Reha Erdem’in “Kaç Para Kaç” ve “A Ay”dan sonraki üçüncü filmi. Çeşitli festivallerde aldığı aldığı bolca ödülü bir kenara bırakırsak bu film öncekilerden ayrılıyor. Daha iyi demeye dilim varmıyor… Nefis senaryosu, görüntüleri ve oyuncuları ile müthiş bir film.

Filmin derdi, web sitesinden anlaşılabileceği gibi, “insan nedir ki” sorusuna verilebilecek cevapları araştırmak. İnsan! Zaaflarıyla, egosuyla, organizmasıyla…