bildirgec.org

sıkıştırma hakkında tüm yazılar

Ses ve Video Sıkıştırma Biçimleri

admin | 22 January 2010 22:29

Ses Dosya Formatları

WAV (Waveform Audio): Bu dosya formatı Microsoft ve IBM firmaları tarafından
geliştirilmiştir. 1 dakikalık .WAV dosyasın sabit diskte yaklaşık olarak 3-5 MB yer kaplar. Bu
istenmeyen bir durumdur. Ancak yapısının basit olması sebebiyle birçok uygulama
tarafından desteklenmektedir. Bir ses dijital hale getirildikten sonra ilk olarak çoğunlukla
.WAV olarak kaydedilir. Daha sonra örneğin .MP3 gibi daha uygun bir dosya formatına
dönüştürülür.

MIDI(Musical Instruments Digital Interface): Bilgisayar yardımıyla profesyonel müzik
aletlerinin etkilerini vermek amacıyla geliştirilmiş bir dosya formatıdır. MIDI, özel bir
bilgisayar donanımıyla birlikte kullanıldığı zaman profesyonel müzik parçaları üretilebilir.
MIDI formatındaki ses dosyalarının büyüklüğü diğer formatlara göre çok düşüktür. Ancak,
bilgisayarda kullanılabilecek ses tonlarının sayısı sınırlı olduğu için üretilen seslerin gerçeğe
yakınlığı azdır. Bu yüzden pek tercih edilmeyen bir dosya formatıdır.

Python dili ile zlib kullanarak veri sıkıştırma ve açma

mgulsoy | 06 November 2009 12:23

Python dili kullanımı ile ilgili ülkemizde ne yazıkki pek fazla kaynak ve uygulama yapan kişi yok. Bilmiyorum belki de ben ulaşamadım. Bu yazıda python dili kullarak zlib kütüphanesi ile string türünde veri sıkıştıracağız ve tekrar açacağız. Bu işlem ne işimize yarar ki? Örneğin python ile yapacak olduğunuz ServerSideScripting uygulamasında client’a veri aktarmak için kullanabilirsiniz. Aktarılan veri boyutu küçüleceği için aktarma işlemi zaman almayacaktır. Bir önemli nokta, python dili bir özelliği ile diğer dillerden ayrılmaktadır. Bu; kodunuzu yazarken kullandığınız tab ve boşluklara dikkat etmenizi gerektirir. Zira döngüler ve alt fonksiyonlar gibi yapılar tab’larla belirlenir. Buradaki kod üzerinde şimdilik bu yapılandırmayı gerektirecek kod bulunmamaktadır.

işinizi kolaylaştıracak ücretsiz 5 arşivleme aracı

xerre | 31 August 2009 14:29

internette dosya paylaşımı sırasında sıkıştırılmış dosyaları sıklıkla kullanıyoruz. ve sıkıştırılmış dosyalar, hem internet hem de bilgisayar kullanıcıları için neredeyse vazgeçilmez unsurlardan biri halinde. fakat dosyaları sıkıştırmak (ziplemek) ya da bir zipli dosyayı program sayesinde kolayca dışarı çıkarmaktan çok daha kullanışlı yöntemler bulunmakta.

ve burada zipli dosyalarla uğraşırken daha verimli olmanızı sağlayacak, işinizi daha da kolaylaştıracak, ücretsiz hizmet sağlayan oldukça kullanışlı 5 muhteşem araç bulunmakta.
bu araçlarla şunların üstesinden gelebileceğiz:

  • bir resmin içine zipli dosya gizlemek
  • bozuk zipli dosyaları tamir etme
  • bir zip dosyasından kurulum dosyası oluşturma
  • indirmeden önce zipli dosyaların içeriğini görme
  • online dosya zipleme

Huffman Algoritması

admin | 17 March 2009 11:11

Bilindiği üzere günden güne dijital bir çöplüğe dönüşen yaşantımızda dosyalarımızın sıkıştırılmış olması bile bazen yetersiz gelebiliyor. Terabyte kapasitelerine erişmiş hard disc’ler dijital alan ihtiyacımıza bir nebze de olsa ferahlık sağlamış olsa bile dinmek bilmeyen bu alan ihtiyacımız sürekli artış eğilimi göstererek sınırları zorlar hale geliyor. Üstelik bu kötü duruma dosyalarımızı sıkıştırdığımız halde giriyor olmamız da üzerine ayrıca düşünülesi bir durum.

Ama her şeye rağmen sıkıştırılmış bir dosya hiç sıkışmamış bir dosyadan daha hayırlı olsa gerek.

Dosyaları Süper Sıkıştırma

lazaronnie | 22 February 2009 15:34

Mengene
Mengene

Günümüzde bilgisayar kullanıp da dosyaları klasörleri bilmeyen pek yoktur. Hal böyle olunca insanlar ister istemez çeşitli kısıtlılıklar nedeniyle boyutu kabul edilemez sınırlara ulaşan dosyalarını ufaltabilmeyi isterler ve sonuç olarak oldukça çok kullanılan sıkıştırma sistemleriyle tanışıklıkları başlamış olur.

Ancak dosyanın türüne göre ya da başka nedenlerle elde edilen sıkıştırma oranları çoğu zaman yeterli görülmemektedir. Öyle bir zaman geliyor ki bir mp3‘ü sıkıştırdığınızda (bazen) 3-5kb arasında disk alanından tasarrufunuz oluyor. Ama bazen gb’larca txt formatlı dokümanları birkaç mb’a kadar indirmek mümkün oluyor.

PHP, CSS ve Javascript lerinizi sıkıştırın % 80 performansınızı arttırın

alpercankaya | 05 February 2009 19:12

Sitemizde bandwidth kontrolü önemli bir unsur. Özellikle bandwidth limitli hosting kullananlar için bu önemli bir unsurdur. Bu kotayı aşmanız halinde siteniz hostu durduralabilir. İşte bu nedenle dosyalarınızın en uygun, en optimum şekilde yayında olması hem bandwidth sorununuzu ortadan kaldıracak hemde sitenizin daha hızlı açılmasını saglayacaktır.

İşte GZip ile sitelerinizi sıkıştırıp yayınlamak etkili bir yöntem olarak sayılabilir. Hatta öyleki bazen %80 e kadar performansı arttırmaktadır.

PHP, CSS ve Javascript dosyalarınızın GZip modunda sıkıştırılması konusundaki detaylı kodların ve yönetimi anlatan sayfaya buradan ulaşabilirsiniz

sistem yöneticileri için 24 açık kaynak kodlu yazılım

penguen06 | 10 November 2008 16:25

1.PING – Linux temelli bu araç ile sabit disk bölümlerini yedekleyebilir ve geri yükleyebilirsiniz. Yazılım BIOS verilerini de yedekleyebiliyor.

2. NTRegEdit – Windows Kayıt Defteri Düzenleyicisi’nden daha gelişmiş özellikler barındıran bu editör ile kayıt defteri ayarlarını daha kolay yapabilirsiniz. Hızlı arama, renkli kod yazma özelliklerden bazıları.

NTRegEdit
NTRegEdit

3. Safarp – Denetim masası araçlarından program ekle kaldır için alternatif olacak bir araç.

4. WPKG – Windows sistemler için otomatik yazılım kurma ve güncelleme servisi aracı.

WPKG
WPKG

sıkıştırılmış dosyalar için wobzip

bakiyyebemolu | 27 May 2008 11:31

winzip, winrar benzeri birçok dosya sıkıştırma programı var bildiğiniz gibi. wobzip de bunlar gibi, ancak internet üzerinden işlem görüyor. sıkıştırılmış dosyaları isterseniz bilgisayarınızdan sisteme yükleyerek (maks. 100 mb), isterseniz bir internet adresinden açabilirsiniz.