bildirgec.org

mgulsoy

11 yıl önce üye olmuş, 3 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

Oracle 10g’de sequence kullanmadan primary key değerleri üretmek veya autonumber

mgulsoy | 11 February 2010 17:36

Oracle veritabanı platformunda diğer bazı platformlarda bulunan autonumber gibi otomatik veri tipleri bulunmamaktadır. (En azından ben şu ana kadar böyle bişi görmedim 🙂 ) Dolayısı ile tablolarda satırlara benzersiz (unique) bir tanımlayıcı eklemek için başka yöntemler kullanılır. Bunlardan en çok kullanılanı bir adet sequence oluşturup insert olayına atanan bir trigger ile gerekli alana istenen benzersiz değerin sequence’tan okunarak atanmasıdır.

Şimdi anlatacağım yöntemin ne avantajı olur açıkçası bilmemekteyim, fakat şöyle bir fikrim var veritabanı nesne sayısını azaltabilir. Bu yöntem de işleyiş açısından yukardaki (herkesin kullandığı) yönteme benzemekte. Tek farkı sequence kullanılmaması. Sequence kullanmak yerine tablonun rownum pseudo-column (yalancı alan) değerini sorgulamak ve değeri almaktır. Bu işlemde belirli bir satıra veya değere göre sorgulama yapmadığımız için mantık doğru çalışacaktır. Ancak şöyle bir dezavantajı var ki (prroze ‘ye teşekkür ederim) eğer tablodan kayıt çıkarırsanız bu işlem sonucunda benzersiz bir anahtar elde edemezsiniz. Dolayısı ile kullanım alanı olarak log tablosu gibi sadece artan yapılarda doğru sonuç verecektir.

Python dili ile dosya sistemi işlemleri ve resim işleme

mgulsoy | 26 November 2009 10:34

Dosya sistemi işlemleri bazı uygulamalarda oldukça gerekli olan bir ihtiyaç. Pek çok dilde bu işlemi yapabilmek için farklı programlama modelleri, API’ler veya nesneler bulunmakta. Bu yazıda Linux ve Windows işletim sistemlerinde dizin ve dosya yapısı işlemlerinden bahsedeceğim. Önce bu iki işletim sisteminin dosya sistemi farklılıklarından biraz bahsetmek isterim ki dosya sistemi ile ilgili kod yazarken bu farklılıklara dikkat etmek gerekli.

Dosya sistemi yapıları:
Windows işletim sistemi, her ne kadar değiştirmiş olsalar bile, genelde dosya sistemi ağaç yapısı için sürücü kavramını ele alır. Sistemde birden çok sürücü olabilir.Linux (ve türevleri) işletim sistemleri ise tek bir dosya sistemi kökü barındırır. Bunun adı root gösterimi ise / dir.

Python dili ile zlib kullanarak veri sıkıştırma ve açma

mgulsoy | 06 November 2009 12:23

Python dili kullanımı ile ilgili ülkemizde ne yazıkki pek fazla kaynak ve uygulama yapan kişi yok. Bilmiyorum belki de ben ulaşamadım. Bu yazıda python dili kullarak zlib kütüphanesi ile string türünde veri sıkıştıracağız ve tekrar açacağız. Bu işlem ne işimize yarar ki? Örneğin python ile yapacak olduğunuz ServerSideScripting uygulamasında client’a veri aktarmak için kullanabilirsiniz. Aktarılan veri boyutu küçüleceği için aktarma işlemi zaman almayacaktır. Bir önemli nokta, python dili bir özelliği ile diğer dillerden ayrılmaktadır. Bu; kodunuzu yazarken kullandığınız tab ve boşluklara dikkat etmenizi gerektirir. Zira döngüler ve alt fonksiyonlar gibi yapılar tab’larla belirlenir. Buradaki kod üzerinde şimdilik bu yapılandırmayı gerektirecek kod bulunmamaktadır.