bildirgec.org

scrabble hakkında tüm yazılar

Yeni Siteler Keşfedelim – XI

Atomic Bomb | 28 September 2010 13:05

Pogo: Arkadaşlarımızla oturduğumuzda oynadığımız scrabble, monopoly gibi oyunları online oynamaya ne dersiniz. arkadaş ortamındaki tadı vermese de aynı anda 3000 kişi bu oyunu oynuyorsa oyun internette oynandığındaki maksimum zevki veriyor demektir. Ben monopoly oyununu çok severim, tabii ki arkadaşlarımla oynadığım tadı vermedi ama oyun bilgisayar için iyi düşünülmüş uykusuz gecelerde okey oynamaktan sıkılanlara ilaç gibi gelecek. Sitenin monopoly’nin resmi sitesinde desteklendiğini hatırlatalım.

Readeasy: Daha önce bu alanda işlev gören üç google chrome eklentisini paylaşmıştım. Ancak bu sitenin okumayı kolaylaştırmaktan öte başka işlevleri de var. Örneğin bir dijital kütüphane yaratmak için site size imkan sağlıyor.

Farmville’in önlenemez yükselişi

tenedian | 29 December 2009 14:33

Hepimiz ucundan kıyısından Facebook‘taki Farmville hastalığına bulaştık. Gerçi Farmville Facebook’a muhtaç olmadan da oynanabilen bir oyun, ama popülerliğini bir Facebook uygulaması olduktan sonra pekiştirdi.
Genellikle zaman öldüren bir uygulama olarak kabul ediliyor. Ama dünyadaki hızla artan popülerliğine bakılırsa dünyaca vakit öldürüyoruz.
İşte kanıtlardan biri: Farmville, yılların oyunu Scrabble‘a fark atmış durumda.
Google trends sonuçları:

Scrabble vs Farmville
Scrabble vs Farmville

Bu yetmez derseniz son günlerin en popüler anahtar sözcüğü olması beklenen “New Year” karşısındaki pozisyonu:

Online Scrabble “Scrabulous” Bitiyor Mu?

tenedian | 14 January 2008 08:01

Scrabulous
Scrabulous

Bir Facebook uygulaması olan Scrabulous, Scrabble sevenlerin online olarak Scrabble oynamasına imkan tanıyor. 500 000 günlük aktif kullanıcısı var ve Facebook’ta en çok kullanılan 9. uygulama.
Scrabulous ilk kez 2006 yılında Kalküta / Hindistan kaynaklı bağımsız bir sitede oynanmaya başlandı. İnsanların pek de fazla ilgi göstermediği bir siteydi.
Scrabulous yaratıcıları olan Jayant ve Rajat Agarwalla’nın bunu bir Facebook uygulaması olarak kullanıma açmaları ile popüler oldu. Ve tabi Scrabble’ın tüm haklarını elinde tutan Hasbro firmasının şimşeklerini üzerine çekti.
Fortune‘dan Josh Quittner’in bildirdiğine göre Hasbro Facebook’a başvurarak bu uygulamanın Facebook’tan kaldırılmasını istemiş bulunuyor. 21 yaşındaki hintli arkadaşımız Jayant Agarwalla da bu durumu doğruluyor. Her iki tarafın avukatları konu üzerinde bir anlaşma zemini arastırıyorlar. Bu arada Facebook’da Scrabulous severler uygulamanın kaldırılmasına karşı grup kurmuş dudrumdalar ve sayıları da giderek artmakta.
Scrabble severlere duyurulur.
Kaynak: Scrabble in Blogosphere

Jenga

| 05 July 2007 22:15

Geçen akşam bir arkadaşımla evde oturuyoruz…Ben, son 2 günü faturalarını ödeyemeyen cinderella modunda geçirmiş
olduğumdan adamı da daraltıyorum tabi. Son bomba olarak da kirama yapılan feci zamla birlikte tüketmişim tüm olumlu
enerjimi, domuz gibiyim…Canım arkadaşım da kendi derdini unutmuş, bana terapi yapmayı misyon edinmiş durumda.
Baktı ne dese fayda yok, kadın arızaya bağlamış, gecenin 11’inde beni zorla ikna edip yürüyüşe çıkardı. Son çare:) Yürüyüş iyi geldi ve bir baktık kaptırıp kendimizi Caddebostan tarafına kadar gelmişiz…Orada bir kafe-barda
çeşitli oyunlar olduğunu ve servisin hala devam ettiğini görünce hemen yerleştik bir masaya. İçecekleri söyledik ve
scrabble oynamaya başladık. Sonlara doğru cıvıtıp “Peki “ayol” yazsam olur mu? Sayılır mı?” gibi acaip sorular sormaya başladık:) Ben kazandım! Bunu belirtmeden geçemeyeceğim:)
Scrabble bitti ama birden bire ortaya çıkan “içimizdeki oyun canavarı” yüzünden jenga aldık masaya bu sefer. Büyük
bir itinayla dizdik tahtaları üst üste ve başladık oynamaya. O sırada herşeyi bildiğine çok inandığım arkadaşıma
“Jenga ne demek acaba?” diye sordum ve “Bilmiyorum. Araştır, öğrenelim” diye bir cevap aldım. Sağolsun, aynı
babam…Birşey sorarsın ve eğer o gün gıcıklığı üstündeyse, “Araştır bul!” diye yapıştırır lafı. Ama hakkını
yememeliyim, “Ördekler nasıl çiftleşir?” gibi son derece aptal olduğunu şu an ayrımsadığım ama sarhoş kafa ağzımdan
çıkıveren soruma, yaklaşık 10 dakika güldükten sonra bile olsa, cevap vermişti:) Eh, bu kadar “herbokolog” tabir
ettiğimiz cinsten arkadaşım bile bilmiyorsa, ben bu jengayı hakkaten araştırmalıyım dedim ve bu yazı çıktı ortaya,
sıcak sıcak:)
Jenga kelime olarak “kujenga” kelimesinden gelmektedir. Doğu Afrika’da kullanılan bir dil olan “swahili” dilinde
“inşa etmek” anlamına gelen “kujenga” fiilinin emir kipi halidir “jenga”. Hem fiziksel beceri hem de zeka gerektiren
keyifli bir oyun.
Jenga, 54 blokla oynanır ve her bloğun uzunluğu genişliğinin 3 katıdır.Tahta blokları üst üste dizerek oluşturulan kuleden oyuncular sırayla birer blok çekmekte ve sadece tek ellerini kullanmaktadırlar. Oyuncu çektiği bloğu kulenin üstüne tekrar koyar ve böylelikle kule tekrar inşa edilmeye çalışılır. Kulenin yıkılmasına sebep olan oyuncu kaybeder.
Jenga, 1980li yıllarda Leslie Scott tarafından icat edilmiştir.
jenganın bir de yetişkinler için hazırlanmış versiyonu vardır: Jenga Truth or Dare. Bu versiyondaki bloklar klasik jenga ile aynı olmasına karşın 3 farklı renktedir: kırmızı, siyah ve doğal jenga blok rengi. Oyuncu eğer kırmızı bir blok çekerse o bloğun üzerinde yazan cesaret eylemini yapmak zorundadır. Eğer siyah blok çekerse, o bloğun üzerinde
yazan soruyu doğru olarak yanıtlamak zorundadır. Bildiğimiz şişe çevirmece misali:) Doğal renkteki blokların üzerinde birşey yazmamaktadır. Bu blokları seçenlerin yapması gereken tek şey bloğu en üste koymak.
Bir diğer jenga versiyonu ise “Extreme Jenga”. Bu oyunda jenga bloklarının şekil ve açıları çeşitlidir ve yine yetişkinler için tasarlanmıştır.
Jengayı bilgisayarınızda da oynayabilirsiniz. Ben denedim ama gerçeği kadar keyif aldığımı söyleyemem. Yine de merak edenler için burada var.
Amerikalı bir girişimci olan Robert Grebler Şubat 1985’te Kanada’da Kalp Vakfı yararına bir jenga turnuvası düzenlemiş ve turnuvaya halkın ve medyanın ilgisi büyük olmuş. Şimdilerde de jenga turnuvaları düzenlenmekte ve rekorlar kırılmaktadır.
Jenga keyifli bir oyun…Şiddetle tavsiye ediyorum. En azından şunu gördüm ki, ne kira, ne fatura, ne aşk, ne meşk düşünüyorsunuz oyunu oynarken:) Tek derdiniz kuleyi yıkmadan bir blok daha çekebilmek ve böylece rakibinizi strese sokmak olunca fatura düşünülür mü zaten:)

Interaktif oturma grubu

abacus | 01 November 2006 12:59

Tıpkı gömülen sandalye gibi STEPHEN REED tarafından tasarlanan bu interaktif oturma grubu çalışanların iş aralarında scrabble oynayabilmelerini sağlıyor. Oturma grubu 2004 yılından bu yana Bloomberg financial servicesin Londra binasında bulunuyor.