bildirgec.org

sanat eserleri hakkında tüm yazılar

Tarih başkenti Sultanahmet

srkncntrk | 28 August 2008 12:44

Sultanahmet, dünya medeniyetinin başladığı bir meydandır. İstanbul dördüncü asırdan beri bir dünya başkentidir. Bu dünya başkentine birçok medeniyetler sahiplik yapmış ve eserler bırakmışlardır. Öyleki yerüstünde olduğu kadar yeraltındada bir çok gizli eserler vardır, bunlardan bir taneside tabiat harikası olan yerebatan sarayıdır. Yerebatan sarnıcının etrafına birtakım suistimaller sonucu birçok yüksek yapılar yapıldı. Oysa Roma İmparatorluğu döneminde buranın korunması için buraya hiçbir inşa yapılmamış, at meydanı olarak kullanılmıştı. Osmanlı’da burayı at meydanı olarak kullanmış, bu sayede bu yapılar hiç zarar görmemişti. Günümüzde ise buraya oteller yapılmak istenmekte, sanki sultanahmet adliye binası yeterince görüntü kirliliği yaratmıyomuş gibi.

Maurizio Cattelan: sanatçı mı yoksa soytarı mı!

xerre | 12 May 2008 13:49

ortaya çıkarmış olduğu sıradışı eserler nedeniyle bazı kesimler tarafından “soytarı mı yoksa sanatçı mı” şeklinde düşünülen, çağdaş sanatın önemli isimlerinden biri olan Maurizio Cattelan, 1960 yılında İtalya’nın padova kentinde doğmuş.

Sanat egitimi almamış olan ve aslında mobilyacı olan sanatçının tartışmalara yol açan eserleri gerçekten görülmeye değerdir.
New york’ta bulunan modern sanat müzesi gibi dünya çapındaki seçkin müzelerde solo sergiler düzenleyen sanatçı, alakasız mekanlarda ve oldukça gerçekçi olan eserleri ile görenleri hayrete düşürmekle ünlüdür. Bunlardan en bilinen çalışmaları ise göktaşının altında ezilmiş olan papa, diz çöküp dua eden Adolf hitler, Frank & Jamie vb.
Sanatçı son olarak sanatını İtalya’nın Milano kenti sokaklarına taşımış ve boyunlarından asılmış olarak ağaçta bulunan üç küçük çocuğu izleyicilerine sunmakta. Bu son çalışması ile ilgileri üzerine çeken sanatçı, bu çalışmasıyla çocuklara uygulanan şiddete dikkat çekmeyi amaçlıyor.

hypnerotomachia

azak | 19 May 2007 18:28

hypnerotomachia * hypnerotomachia poliphili’nin hala cozulemeyen aski…kitap 1949 da vededik de aldus manitius tarafindan basilmis.kitabin yazarinin kim oldugu bile senelerce sonra ortaya cikmis.birader francesco colonna tarafindan yazildigina karar verilmis.kitapta tuhaf bir latincelestirilmis ortacag italyancasi kullanilmis.tabii ki kitap gelmis gecmis en degerli incunabula olarak sayiliyor. aslinda kitabin poliphili ye ait bir aski anlattigi sanilmakta olmasina ragmen artik bu yanilsama ortadan kalkmis bulunuyor.sirlarla dolu olan kitapta yer yer yazar sacmaliyor denilecek paragraflara yer verilmis.nedeni ise tabii ki kitabin icerisinde bir gizli siginaktan bahsedilmesi… francesco colonna ronesans doneminde oldukca zengin bir aileden gelen ve o o donemin bagnazliklarindan kurtarmaya calistigi eserlerine gizli bir siginak yaptiracak kadar farkli bir adamdi.gizli siginagini yaptirdi,toplayabildigi tum eserleri topladi ve onlari gizledigi yerin adresini unlu kitabi hypnerotomachia kitabinda anlatti.iste bu yuzden kitabi gercekten anlayan birileri yok.sifrelerin verildigi kitapta anlatilan askin derinlerin de francesco colonna nin sanat aski var.francesco colonna yine o donem italyasinda idam edilmis ve sirlarida onunla birlikte gomulmustur.sifrelerin oldugu satirlarda-j- harfinin olmasi kucuk bir belirti.cunku italyanca da j harfi yoktur. kitabi cozmeye calisan akademisyenler,tez asamasinda incelemeye calisan ogreciler….tuhaf bir sekil de hepsinin basina felaketler gelmis nedense.cogu incelemer sirasinda olmus.francesco’nun siginaginda belki de dunya nin en onemli ve degerli kitaplari,resimleri bulunuyor.ama hala nerede oldugu bulunabilmis deil.. italya ya gitme hayalleri kuran ben tipki digerleri gibi o kitaptan baska herseye karsi duyarsizlasip sadece francesco’nun sirlarina kendimi kaptirmaktan korkuyorum. francesco colonna cesaretiyle ortacagin galiba en entellektuel oldugu gibi en de akilli adamiydi… umuyorum o gizli siginak bi sekilde bulunur ve yeryuzu kaybettigi tum sanat harikalarina yeniden kavusur