bildirgec.org

readability hakkında tüm yazılar

Web Tasarımcılar için Bookmarklet’ler

angelsdemos | 21 October 2010 09:40

Bookmarklet; tarayıcılar üzerinden kullanabileceğiniz, javascript ile hazırlanan uygulamalara denir. Birçok işlemi sadece bir tık ile halledebilirsiniz. Tüm tarayıcılarda desteklenen Bookmarklet’leri genellikle araç çubuğuna sürükleyerek kullanabilirsiniz. Sizin için derlediğimiz oldukça kullanışlı Bookmarklet’ler;

Print Liminator

Web tasarımcılar için gerekli bir araç olan Print Liminator ile herhangi bir web sayfasındaki ögeleri istediğiniz şekilde kaldırabilirsiniz. Herhangi bir tablo, imaj gibi web sayfanızdaki tüm ögeleri kaldırabilir, web sayfasını anında yazdırabilir ve dilerseniz sayfadaki tüm grafikleri inatkif yapabilirsiniz. Küçük bir tooltip şeklinde sayfanın köşesinde çıkan oldukça başarılı bir uygulama.

Markup

Markup oldukça gerekli ve hoş olan bir çizim aracıdır. Web sitesinin herhangi bir yerini çizebilir, herhangi bir şeyler yazabilirsiniz. Eğer sunum, ders gibi dökümanlar hazırlıyorsanız oldukça yararlı bir uygulama. İsterseniz metinlerin altını da herhangi bir renk ile çizebilirsiniz. Hazır olarak bulunan çizgi, kare, daire şekilleri de bulunmakta.

XRay

Web tasarımcılar için oldulça faydalı bir uygulama olan XRay, bulunduğu sayfadaki tüm element bilgilerini size gösterebilir. Tıkladığınz bölgenin css ve html kodlarını anında ayıklayarak tooltip şeklinde açıklarak birçok bilgiyi size gösterir.

Buraya Tıklamayın! – Bağlantıları Doğru Kullanmak

pinkfloyd | 26 February 2009 16:38

Eğer bu makaleyi okumak istiyorsanız, buraya tıklayın

Aslında bu durum çok önemli bir kullanılabilirlik problemidir. Hiçbir anlam ifade etmeyen bağlantılar (link). Web sitenizde bağlantıları nasıl kullanıyorsunuz?

Ben, web sitelerindeki yazıların mümkün olduğu kadar kitaba benzemesi gerektiği fikrini sonuna kadar destekleyenlerdenim. “Buraya tıklayın” ya da “Yazının devamı” gibi bağlantılar, okunulabilirliği engellerler. Eğer bağlantılarınız yeteri kadar açıklayıcı ise, kullanıcıların ona tıklamaları gerektiği konusunda bilgilendirilmesi gerekmez.

Uzun bir yazı yazıp ardından “daha fazlası için buraya tıklayın” cümlesini yazının sonuna eklemek kolaydır. Her ne kadar bundan büyük bir suçluluk duysam da bu adım genellikle gereksizdir. Halihazırda uzun bir yazınız olduğuna göre bağlantı için ayrı bir cümle yazmaktansa neden o metni kullanmayasınız?

3 Sık Kullanılan Yaklaşım

Aşağıdaki üç farklı cümle kullanımını ve (etkin olmayan) bağlantıları inceleyin.

  1. Otomobil fuarında, yeni bir arabanın duyurusu yapıldı. Daha fazlası için buraya tıklayın.
  2. Otomobil fuarında, yeni bir arabanın duyurusu yapıldı (www.kaynakurlburaya).
  3. Otomobil fuarında, yeni bir arabanın duyurusu yapıldı.

Yukarıdaki cümlelerden hangisini bir kitapta görme olasılığınız yüksektir? Birinci ve ikinci öğeler çevrimiçi yazılarda sık kullanılan yöntemlerdir ve kolay anlaşılırlar, ancak diğer başka hiçbir yerde bu tip bağlantılar karşınıza çıkmaz.

Okunabilirlik Nedir?

buz dokuz | 11 October 2006 17:34

İngilizceye çevirince “readability” oluyor, ama readability hem “okuma yeteneği” hem de “okunabilirlik” anlamına geldiği için farklı iki kavram çıkıyor karşımıza. Kısaca anlatıvereyim: Birincisi aletlerin hassasiyeti anlamında, yani misal bir terazi var, 1 gram okuyabiliyor (veya 1 grama hassas desinler bence, daha guzel), bu durumda terazinin ölçüğü değerler hep 1 gram, 2 gram, 7 gram şeklinde olacaktır. Söz konusu terazi bize gelip “4.5 gram çıktı?” diyemez, çünkü “readability”si 1 gramdır.
İkincisi de asıl kurcalayacağımız konu, yani bir metnin okunabilirliği, okunabilitesi, “öff ne diyor bu yeaa” sı.