Eğer bu makaleyi okumak istiyorsanız, buraya tıklayın

Aslında bu durum çok önemli bir kullanılabilirlik problemidir. Hiçbir anlam ifade etmeyen bağlantılar (link). Web sitenizde bağlantıları nasıl kullanıyorsunuz?Ben, web sitelerindeki yazıların mümkün olduğu kadar kitaba benzemesi gerektiği fikrini sonuna kadar destekleyenlerdenim. “Buraya tıklayın” ya da “Yazının devamı” gibi bağlantılar, okunulabilirliği engellerler. Eğer bağlantılarınız yeteri kadar açıklayıcı ise, kullanıcıların ona tıklamaları gerektiği konusunda bilgilendirilmesi gerekmez.Uzun bir yazı yazıp ardından “daha fazlası için buraya tıklayın” cümlesini yazının sonuna eklemek kolaydır. Her ne kadar bundan büyük bir suçluluk duysam da bu adım genellikle gereksizdir. Halihazırda uzun bir yazınız olduğuna göre bağlantı için ayrı bir cümle yazmaktansa neden o metni kullanmayasınız?3 Sık Kullanılan Yaklaşım
Aşağıdaki üç farklı cümle kullanımını ve (etkin olmayan) bağlantıları inceleyin.# Otomobil fuarında, yeni bir arabanın duyurusu yapıldı. Daha fazlası için buraya tıklayın.
# Otomobil fuarında, yeni bir arabanın duyurusu yapıldı (www.kaynakurlburaya).
# Otomobil fuarında, yeni bir arabanın duyurusu yapıldı.
Yukarıdaki cümlelerden hangisini bir kitapta görme olasılığınız yüksektir? Birinci ve ikinci öğeler çevrimiçi yazılarda sık kullanılan yöntemlerdir ve kolay anlaşılırlar, ancak diğer başka hiçbir yerde bu tip bağlantılar karşınıza çıkmaz.Birinci seçenek bir cümleyi ve ardından daha fazla bilgi için anlamsız bir bağlantı içeriyor. İkinci seçenek de yine bir cümle ve ardından içeriğin kaynağını içeren web sitesinin adresine bir bağlantı içeriyor. Her iki durumda da bir bağlantı eklemek için fazladan metin kullanılmış. Ancak bu üçüncü durum için geçerli değil. Sadece üçüncü cümlenin içeriği, bağlantı kaldırılsa bile değişmeyecektir.
“Buraya tıklayın” içeren cümleler kullanmak doğal değildir. Bu tip bağlantılar okumanın sürdürülebilirliğini engeller. Bağlantıyı metnin içine gömmek hem kullanıcıyı rahatsız etmez, hem de okunulabilirliği arttırır. Yazımız bir telegraf değildir. Düşüncenin sonunda okuru “durdurmamız” gerekmez. Sanırım pek çok insan web yazımı ile çevrimdışı yazım arasında bir fark olduğu hatasına düşmektedir. Gerçekte her iki ortamın biçimlendirmesi de sanılanın aksine çok daha benzerdir.

Bunun anlamı nedir?
Bağlantıları bir bütün içerisinde kullanmak, onu çevreleyen içeriğin bağlantıyı açıklamasını ve sonuçlandırmasını sağlar. Bu sayede yazar, önce metnini yazıp ardından gerekli bağlantıları yazısına ekleyebilir. Pek çok durumda bir bağlantı eklemek için harici bir metin eklemek gerekmez. Halihazırda sahip olduğunuz metni kullanın. Ortalama bir kullanıcı genellikle URL’nin tamamının ne olduğunu ya da önerilen eylemin ne olduğunu önemsemeyecektir. Onların tek önemsediği şey, ilgilendikleri içeriğin kendisidir.Bu sayede ayrıca bağlantının nereye gitmesi gerektiği ve onunla ilişkili içeriğin ne olduğu karmaşasından da kurtulmuş olursunuz. Bu indirme bağlantıları içeren sayfalar için de geçerlidir. Herhangi bir sayfanın sonunda yer alan “Şimdi İndirin” tarzındaki bağlantılara bakan kullanıcılar, indirecekleri şeyin ne olduğunu, sayfanın geri kalanını okumadan anlayamayabilirler. Bu gereğinden fazla değildir. Bu bir güven sağlama durumudur.Zaten eğitimliler
İnternet yıllardır insanları bağlantıları nasıl tanıyacakları konusunda eğitmektedir. “Buraya tıklayın” yönergesini sitenizden kaldırarak, ziyaretçilerinizi önemsememezlik ediyor olmazsınız. Eğer bu konuda bir şüpheniz var ise, bir dakikalığına düşünün. İnternette çok küçük bir noktasınız. Bunun sorumluluğu size ait olmak zorunda değildir. Bırakın siz İnternet’in geri kalanından daha kullanılır bir web sitesi inşa ederken, diğerleri bu eğitim görevini üstlensinler.
Kimse ummadıkları bir şeyi görecekleri bir bağlantıya tıklamak istemez.Kullanıcılarınızı yaratıcı bir şekilde yönlendirin
Daha önceki örneğimize bir kere daha bakalım.# Otomobil fuarında, yeni bir arabanın duyurusu yapıldı. Araba Magazin web sitesi üzerinde konu hakkında ayrıntılı bilgi bulunabilir.
Yukarıdaki bağlantıda, nereye gitmeyi bekliyorsunuz? Seçtiğimiz kelimeler ile bağlantıya bir nebze yönlendirme kelemiş olurken, metnin bağlantı olmasa da okunabilir olmasını sağlıyoruz. Bu güzel bir kontrol yöntemidir aslında. Yazınız eğer üzerinde herhangi bir bağlantı olmadığında anlamlı olmaya devam ediyor mu? Herhangi bir anlam karmaşasına yol açmadan yazdırılabilir mi?Kullanıcı bir bağlantının kendisini nereye götüreceğini anlamak için cümle içerisinde araştırma yapmak zorunda bırakılmamalıdır. Onları yönlendirmeye çalışın. Kullanıcı bağlantının kendisini nereye götüreceğini anladığı sürece, gerisini de kendisi anlayacaktır.Tüm bu kullanılabilirliğin ve okunulabilirliğin yanısıra önemli bir arama motoru optimizasyonu kuralını da yerine getirmiş oluyorsunuz. “Buraya tıklayın” teriminin arama motoru optimizasyonu açısından pek bir anlam ifade etmediğini hatırlatmak isterim, zira “buraya tıklayın” terimi, bağlantılanan sitenin içeriğine dair neredeyse hiçbir ipucu vermemektedir. Kimileri bu sorunu bağlantılarına title etiketini ekleyerek aşabileceklerine inanmaktadırlar ancak bu etiketin kullanımı, ancak bağlantılanan metin ile uyumlu olduğunda işlevseldir. “Araba Magazin Web Sitesi”, “Buraya tıklayın”dan çok daha iyi bir referans noktasını teşkil etmektedir.
Sonuç
Bunun uğraşmanız gereken şeyler için sadece bir rehber olduğunu unutmayın. Yukarıda anlattıklarım her zaman mümkün olmayabilir ancak sitenizin kullanılabilirliğini arttırmak için kolay bir yöntemdir. “Buraya tıklayın” alışkanlığını yenmek zor değildir ve uzun vadede size çok fazla kelime kazandıracaktır.Kullanılabilirlik hakkındaki yazılarla ilgileniyor musunuz? Bugüne kadar bu alanda yazdığım benzer yazıların bir listesini aşağıda bulabilirsiniz.* Başlıklarınızı Daha Kullanıcı Dostu Kılacak 5 İpucu* Web Site Ziyaretçilerinizin İlk İzlenimini Etkileyen 21 Faktör* İyi Bir Web Sitesinin Sahibi Olması Gereken 15 Anahtar Element* Web Sitesinde Boşlukları Verimli Olarak Kullanmak* 10 Kullanışlu Web Uygulaması Arayüzü Tekniği* Kullanıcı Geribildirimleri İle Sitenizin Kullanılırlığını Arttırmak* Web Tasarımcıları İçin 10 Kullanılırlık İpucuKaynak: Build !nternet