bildirgec.org

programlanabilir hakkında tüm yazılar

Bilgisayarınızın en iyi dostu (belki sizin de)!!!

Beacool | 06 February 2010 11:50

Karşınızda Pingo!
Karşınızda Pingo!

Eskiden sanal bebekler vardı, ve ben onları hiç sevmedim…

Ben bir Tamagochi katiliydim! Bu itirafı neden yaptığımı merak edenler için şunu diyebilirim ki bu çılgınlık geri geliyor! Pingo isimli bu “deskfriend” zamanında bir hastalık halini almış sanal bebeklerin tüm özelliklerini fazlasıyla taşıyor. Ama çok daha fazla gelişmiş özelliği de var! Bunlardan en radikalı bu sanal bebek artık yürüyebiliyor! Hem de kör şekilde değil, çevresini dikkate alarak. Ayrıca sizin hareketlerinize tepki verip günlük işlerinizde size yardımda edebilmekte… Şaşırtıcı şekilde diğer Pingo kullanan ve facebook sayfası olanlarla etkileşime geçebilip, onu sevdiğinizde farklı kızdığınızda farklı tepkiler verebiliyor. Ayrıca onunla konuşabiliyorsunuz! Her ne kadar çoğunluğu sizin komutlarınıza dayalı bir monolog olsa da sözünüzü dinliyor. Onun bir nevi karakteri var! (detaylı özellikleri aşağıda)

Dünyanın ilk ev yapımı, programlanabilir, bilimsel hesap makineli kol saati : “µWatch”

zabun | 07 August 2008 01:31

David L. Jones, kendi başına bilimsel hesap makineli bir kol saati yapmış. 16 bit PIC24FJ64GA004 işlemci, 64KB EEPROM ve arkadan aydınlatmalı 2 satır 16 karakterli ekrana sahip saat, bilgisayara bağlanıp programlanabiliyor. Logaritma, trigonometri benzeri bilimsel hesaplamaların üstesinden gelen kol saati, ortamın sıcaklığını bile ölçüyor. David Jones, “µWatch” isimli saati merak edenleri, dijital oyuncağını a’dan z’ye nasıl yaptığını anlattığı sitesine davet ediyor.

[video I II III IV]

Düşündüren Küpler

zabun | 18 June 2006 11:43

Sürekli gelişim halinde olacak olan bir oyuncak, Tile Toy. Aslında 5cm kenarlı ve bir yüzü sıralı halde LED’lerle kaplı küp şeklinde çok sade birimlerin meydana getirdiği bir oyun (ya da oyunların) ismi. İçindeki radyo alıcı-vericileriyle küpler birbirleri aralarında haberleşiyorlar. Beraberce büyük bir oluşumun birer parçası olabiliyorlar. Bir bakıma hücrelerin birleşerek fonksiyonel bir organı şekillendirmesi gibi. Kullanıcı küplerin yeteneklerine göre bir oyun yazıyor. Bu oyun bilgisayardan küplere radyo dalgaları vasıtasıyla (eş zamanlı olabilmesi mümkün) aktarılıyor. Böylelikle oyunları nasıl istiyorsanız öyle hazırlıyorsunuz. LED’ler yazılıma bağlı kalarak komşu küplerin durumuna göre yanıyorlar. Web sitelerinde ilgili elektronik şemaya, yazılımlara ulaşmak mümkün. “Biraz karmaşık galiba, hiçbir şey anlamadım” diyebilirsiniz o zaman linklerdeki videoları izleyin anlayacaksınız. Bu fikir öyle tutuluyor ki Sony, Yamaha gibi şirketler bunun benzeri oyuncaklar geliştiriyorlar. Kimbilir belki yakın zamanda yeni bulmacalarımız bunlar olacak .