bildirgec.org

plüton hakkında tüm yazılar

Yeni Başlayanlar İçin Evrenin Büyüklüğü

mabl | 14 March 2009 11:18

Evrenden bir manzara..
Evrenden bir manzara..

Astroloji konusunda adeta guru mertebesine ulaşmış halkımızın, Astronomi konusunda bir o kadar derin cehalet içerisinde olduğunu dehşetle müşahede etmekteyim uzun zamandır. Mesela hanımkızımız Merkür Gerilemesi‘nin insana şöyle de böyle sıkıntılar getireceğini ahkamlıyor, ama Merkür nedir, nerde gezer, ne yer ne içer hiçbir fikri yok. Ya da çok sevdiğimiz üniversite mezunu babamızın, yıldız kaymasını lise mezunu komşuya, yıldızların gerçekten de kayması şeklinde izah ettiğine şahit olabiliyoruz.

Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen doğa olayı
Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen doğa olayı

Tabii ki sevgili annelerimizin, babaannelerimizin celestial mechanics tahsil etmesini bekleyemeyiz bu yaştan sonra, ama en azından evrenin en temel birkaç hususu hakkında basit birkaç bilgi sahibi olmak herkesin ufkunu genişletir kanaatindeyim.

Plüton’un ismi değişti: plütoid

cavo | 16 June 2008 23:54

güneş sistemi
güneş sistemi

Daha önce, 2006 yılında gezegen statüsünden çıkarılan Plüton, ve buna benzer küçük gezegenlere ‘plütoid’ adı verilecek.

Alınan bu karar, Uluslararası Astronomi Birliğinden, birliğin idari komitesinin Oslo’da yaptığı toplantıda alınmış olduğu belirtildi. Bu karar ile Güneş yörüngeside bulunan Neptünün daha uzağında olan gök cisimleri artık ‘plütoid’ adını alacak. Bunların ‘plütoid’ ismini alabilmeleri küresel denebilecek bir şekle sahip olmaları gerekiyor.

plutona haksızlık etmeyin

hnmg | 11 September 2006 12:57

internette bazı bilgi yarışması formatındaki sitelerde soru olark gelen, ‘gezegen statüsü düşürülen gezegen hangisidir?’ sorusunu okuyunca içim cız ediyor.sevgili pluton üzülme ya,sen bizim gönlümüzün gezegenisin
__astrolojiseverler seni yokolmuş değil safdeğiştirmiş kabul ediyorlar__

8 gezegen kaldık!

shane | 24 August 2006 17:54

gezegen olacağını sananlar
gezegen olacağını sananlar

Uluslararası Astronomi Birliği karar verdi: Güneş Sistemi 8 gezegenden oluşuyor. Son senelerde yeni bazı cisimlerin keşfedilmesi üzerine gündeme gelen değişikliği incelemek üzere toplanan birliğin önerilen teklifi kabul edeceği, buna göre 2005’te keşfedilen 2003 UB313 ya da resmi olmayan adıyla Xena (uydusunun adının da Gabrielle olabileceği söyleniyor), Pluto’nun uydusu olarak varlığını sürdüren Charon ve ilk keşfedilen asteroid olan Ceres‘i gezegen olarak tanıyacağı bekleniyordu. Böylece gezegen sayısı 12’ye çıkacaktı.

Yeni gezegen tanımlamasına göre, sözkonusu cismin hem katı cisimlere karşı koyacak kütlesi ve küreye yakın bir şekli olması hem Güneş’in etrafında bağımsız yörüngesinde dönmesi hem de yıldız ya da uydu olmaması gerekiyor. 1930’dan beri gezegen olarak kabul edilen Pluto‘nun bu konumu zaten her zaman şaibeliydi. Kuiper Kuşağı objesi olan ve bu kuşakta onunla benzer özellikler gösteren birçok gök cismi varken neden gezegen sayıldığı hep tartışılan Pluto, gezegenliğe veda etti. Zira yörüngesi Neptün’ünkiyle kesişiyor. Pluto ve diğer Kuiper Kuşağı objeleri Neptün’ün yörüngesinin ilerisinde bulunuyor.