bildirgec.org

pınar kür hakkında tüm yazılar

Elif Şafak / Resmi İnternet Sitesi

kahramancayirli | 28 December 2009 14:48

elifsafakokurlari.files.wordpress.com adresinden alınmıştır.
elifsafakokurlari.files.wordpress.com adresinden alınmıştır.

Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Elif Şafak’ın beklenen resmi internet sitesisonunda açıldı. Çok şık, renkli ve kullanışlı görünen internet sitesinin alt kısmında İstanbul, Boston, Amsterdam şehirlerinin silüetleri yer alıyor. Üstelik sitede gezinilen saate göre görüntüler güncelleniyor. Gece gezerseniz lacivert gökyüzüne dolunay eşlik ederken, gündüz saatlerinde şehir silüetleri de saate ayak uyduruyor.

elifsafakokurlari.files.wordpress.com adresinden alınmıştır.
elifsafakokurlari.files.wordpress.com adresinden alınmıştır.

Üç kentin de Elif Şafak ve romanları için önemleri büyük. Yazar, derinlikli romanlarını ya bu şehirlerde yazdı ya da bu kentlerden etkilenerek eserlerini oluşturdu. Sitede bir yıldız kayıyor, Boston, Amsterdam’a; Amsterdam, İstanbul’a dönüşüyor. Şafak’ın diliyle “şehirler içre (içinde) şehirler”…

okuma notları-8

kahramancayirli | 06 July 2008 00:14

ayfer tunç‘un taş-kağıt-makas adlı öykü kitabı hakikaten çok güzel. yazarın ele aldığı konular, seçtiği karakterler, dili harikulade. hele ki kısa bir roman uzunluğunda suzan defter adlı uzun öyküsü ayrıca bir takdiri hak ediyor. dört baskı yapan bu özel öykü kitabını okumanızı özellikle öneririm..
pınar kür ün sonuncu sonbahar kitabı da su gibiydi. ancak bu kitabı okumadan önce yazarın yarın yarın ve bir cinayet romanı adlı romanlarını okumakta fayda var. çünkü iki kitaptan da karakterler var sonuncu sonbahar’da. yine çarpıcı, sürükleyici, keyifli.
sappho nun şiirlerini de okudum bu arada, bir çırpıda. çok güzeller, şiir severler için biçilmiş kaftan hepsi, tabii iyi bir yayınevi tarafından çevrilmişlerse..
andre gide nin sapık sevgi (corydon) sini beğenmedim açıkçası, atlayarak tamamladım, belki de bana hitap etmemiştir, hemen bir kalemde karalamış olmayalım kitabı.
ahmet erhan, gerçek bir şiir işçisi. son kitabı sahibinden satılık, 2008 melih cevdet anday ödülünü kazanmıştı ayrıca. sade, hoş, yeşil kapaklı bu güzel kitabı da önerelim: kafiyeleri, dizeleri…ahmet erhan ın bu kitabını da çok seveceksiniz..
ve en güzeli en sona sakladım. oscar wilde’ın dorian gray’in portresi. uzun zamandır okuduğum en güzel kitaptı benim için. gerçek edebiyatın ne olduğunu seziyorsunuz bu eserde. karakterler, yazarın tespitleri, yorumları hepsi enfes. ki oscar wilde’ın en iyi romanı olduğunda hemfikir pekçok okuru..

okuma notları-7

kahramancayirli | 23 June 2008 09:50

özgü namal
özgü namal

pınar kür ün küçük oyuncu ve bir cinayet romanı adlı romanlarını okudum. ikisi de birbirinden akıcıydı, bitmesinler istedim, çok da keyifliydiler..bir nevi betty blue nun devamı olan eşiktekiler bitmek üzere phileppe djian ın. o da çok güzel. yazarın anlatımı çok serbest ve samimi. ve de çarpıcı. aragon un şiirlerini okumaya çabaladım mutlu aşk yoktur’u, pek sarmadı, belki de çeviri kötüydü. şiir çevirisi çok zor olsa gerek. yılmaz odabaşı nın feride sini okudum, çok naif çok keyifliydi kafiyeler, şiirler, defalarca baskı yaptığı kadar var hakikaten. ve orhan veli nin şiirleri. ne kadar sade ve güzeller. bir de bu arada o çocukları filmini izledim. sonu hariç gayet iyiydi, özgü namal ın italyanca konuşması battı bir, bu arada namal ne kadar güzel bir sinema kariyeri inşa etmekte, ne güzel..bu kadar şimdilik de..

okuma notları-6

kahramancayirli | 05 May 2008 13:00

canistan adlı yarım kalmış romanını okudum yusuf atılganın. bir solukta hem de.
pınar kür’ün bir sürü kitabını okumuştum daha önce. asılacak kadın dışındakileri çok sevememiştim açıkçası. oysa yarın yarın ne kadar iyi. ne kadar güzel. teknik açıdan da. üstelik elinizden bırakamıyorsunuz. karakterler çok sağlam. anlatımı akıcı ve iyi, yazarın. bu roman yayımlandığında epey ses getirmiş. pınar kür’ün küçük oyuncu adlı bir romanı var. onu da okumak istiyorum.
bejan maturun tüm şiir kitaplarını okudum. tarif etmek zor, matur’un şiirini. güçlüler ama, bu kesin. doğayla çok içli dışlılar. kafiye kaygısı yok şairin. farklı uyaklar var şiirlerinde. dizelerin terslerinde, ortalarında (mesela birinci dizenin ilk sözcüğüyle, ikinci dizenin son sözcüğü arasında vb). neticede okunmalılar. farklı ve güzel, maturun şiirleri.
şimdi füruzan’ın kırkyedililer’ine başlayacağım. füruzan’ın öykülerini çok severim bakalım romanı nasıl…

“beyaz türkler aralıksız konuşsun” kampanyası

OguzKagan35 | 11 April 2008 11:40

beyaz olduğunu zanneden çılgın türklerin hiç durmadan konuşabilmesi içün yeni bir tv kanalı kurmaya karar vermiş bulunmaktayım. ne kadar çok konuşurlarsa, içindekileri ortaya ne kadar çok dökerlerse -ortam biraz kirlenecek ama idare edin-, kalplerinde gizledikleri halka ne kadar çok, çabuk ve ilk ağazdan ulaşırsa bizim için o kadar iyi olacak.

bunun için müstakbel ihtilalin sonunu bekleyip yüzük, küpe, bilezik, kolye, vb. takıları bağışlayı karşısında ihtilal yüzüğünü almayı bekleyecek kadar zamanımız olmadığını düşündüğümden hemen, şimdi, burada kampanyayı başlatıyorum. sen değilse kim, burada değilse nerede, şimdi diilse ne zaman yane!

Çobanla oyum neden eşit?

nevdalist | 28 March 2008 23:16

Aysun Kayacı, Pınar Kür, Çiğdem Anat ve Müjde Ar’ın NTV’de sunduğu Haydi Gel Bizimle Ol (Programın ismi de ayrı bir sakatlık. Şimdilik o mevzuya girmiyorum. programında ilginç bir şey yaşanmış. Ben izlemedim. O yüzden haberin yalancısıyım.

Aysun Kayacı “Ben vergimi veriyorum. Köydeki çobanla oyum nasıl eşit olur”diye çığırmış. Bunun üzerine Müjde Ar’da “En çok vergi veren 60 oy kullansın o zaman” diyerek güzel bir cevap vermiş. İlginç bir sohbet dönmüş. Aysun Kardeşimiz ısrarla ben çalışıyorum, vergi veriyorum. Onlar neden kalkıp İstanbul’a geliyorlar, köylerinde kalsınlar. Hem benim oyum neden elektiriği kaçak kullananlarla eşit diye devam etmiş. (kadın takmış oya)

beşpeşe’nin dördüncüsü: murathan mungan

kahramancayirli | 28 January 2008 22:08

mungan
mungan

ve
ve

murathan
murathan

murathan mungan okumak, aşk değil başka birşey..başka bir farkındalık..başka bir empati..”yaz geçer”i okumayan aşık kaldı mı bu topraklarda..ya da “yüksek topuklar”a başlayıp soluksuz bitirmeyen..bu yazıda esas bahsetmek istediğim ise “beşpeşe”..Celil Oker başlar, Elif Şafak sonra Faruk Ulay devam eder..Murathan Mungan alır kalemi eline.. noktayı Pınar Kür koyar..beş kalem. beşpeşe. peşpeşe yazarlar. türk edebiyatında bir “ilk”tir, beşpeşe..antolojiler, seçkiler yayımlanıyor elbette ama bir yazarın başladığı öyküye bir diğer yazarın devam ettiği başka bir örnek yok..ben çok sevdim..tüm edebiyatseverlere tavsiyem olsun..fark, farklı olmak iyidir. murathan mungan gibi tıpkı..

alain de botton statü endişesi

slymnkck | 19 January 2008 10:14

statü endişesi, alain de botton’un en nitelikli kitaplarından biri. hem sanata yer veriyor sayfalarında, hem de sosyolojik tahlilleri okurlarına sunuyor. hepimizin yaşadığı “elalem ne der” korkusunun üzerine temelleniyor, eser.

türk sinemasının çıkardığı son yıldız: Müjde Ar

kahramancayirli | 29 October 2007 16:06

türk sinemasının çıkardığı son star kim?

artık eskisi gibi uzun nefesli, uzun vadeli yıldızlardan söz etmek, güç.

türk sineması en son sizce kimi yıldız olarak karşımıza çıkardı?

benim cevabım hazır: Müjde Ar.

keşke “haydi gel bizimle ol”u Pınar Kür ile birlikte ikisi sunsalar sadece. hatta tek başına müjde ar sunsa programı…