bildirgec.org

parametre hakkında tüm yazılar

Google’da Yararlı Parametreler

sequieros | 14 September 2010 17:17

Dünyadaki bir numaralı arama motoru olan Google‘da değişik parametreler kullanılarak daha yararlı sonuçlar elde edebilmek hiç de zor değil.

Diğer bir deyişle, bir arama yapacağınız zaman açılacak olan sayfanın URL’si, bu yeni aramanın özelliklerine göre yeniden adlandırılacaktır. Bazı kısımları ise kendiniz değiştirip sonuçları yeniden düzenleyebilirsiniz. İşte onlardan bazıları:

# Filetype: Bu parametre ile dosya uzantılarına göre arama yapabiliyorsunuz. Örneğin, ticaret ile ilgili PDF dosyalarına ulaşmak istiyorsunuz. Bunun için Google arama kutusuna;
————————————-
filetype:pdf ticaret
————————————-
yazıp aratmamız yeterli olacaktır.

# Inurl : Web sitelerinin adres kısımlarında arama yapılmasına olanak sağlıyor. Bunun için ise;
————————————-
inurl:ticaret
————————————-
yazabiliriz. Bu sayede içinde “ticaret” geçen tüm siteleri listeyebiliriz.

# Site : Bu özelliği kullanarak istediğimiz web sitesi içinde arama yapabiliriz. Örnek olarak;
—————————————-
site:www.milliyet.com.tr ticaret
—————————————-
yazıp Milliyet‘in içinde yer alan ve “ticaret” kelimesi geçen tüm sayfalara ulaşabiliriz.

# Intitle : Arama yapacağımız anahtar kelimeleri sayfa başlıklarında tarar. Şöyle ki,
——————————————
intitle:ticaret
——————————————
yazdığmızda başlık bilgisinde ticaret olan web sitelerini listeletmiş oluyoruz.

Siteniz İçin Etiket Bulutu (Flash)

lazaronnie | 03 April 2009 14:32

Yanda gördüğünüz gibi, etiketlerinizi bir flash dosyasına parametre olarak yollayabilir ve çok daha efektif bir şekilde ziyaretçilerinize sunabilirsiniz. Etiketlerin görünümüne müdehale edebilmenizi sağlayacak çeşitli parametreler de yollamanız imkan dahilinde.. Örneğin, yazı rengi, font büyüklüğü, animasyon hızı ve bulutun sayfanızda kaplayacağı yeri ayarlamanız mümkün.

Öncelikle etiketlerinizi içerisine yollayacağınız ve bir animasyon döngüsüne girmesini sağlayacak olan flash dosyasını bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Bu bağlantıya sağ tıklayıp “hedefi farklı kaydet” yolunu izleyin ve bu projeyi deneyeceğiniz bir yere kaydedin.

Asp.net’ te sitenizin performansını verileri tampon belleğe alarak arttırın

admin | 10 March 2009 09:52

Asp.net te sitenizin performansını arttırmak için veritabanına bağlı kontrolleri belli bir süre boyunca önbellekte tutma işlemini yapabilirsiniz. Böylece kullanıcı bilgiyi her talep ettiğinde tekrar tekrar verilerle haşır neşir olmaktansa tampon bellekte tutulan veri kullanıcıya sunulur böylelikle hem zamandan hem de performanstan kazanç sağlanır. Bu işlemi güncellenme ihtimali ya da güncellenme aralığı düşük olan verilerde uygulamakta fayda var. Döviz kurları gibi sürekli değişen verilerde bu işlemi uygulamak sıkıntı doğuracaktır.

Peki bu işlemler nasıl yapılır.

G2P (Google to Person)

| 06 May 2007 21:32

google arama motorunda cesitli parametreler kullanarak paylasima sunulan fakat bulunmasi biraz emek ve zaman isteyen dosyalari bulmak konusunda bundan once bildirgec ve benzeri (tr veya en) bircok kaynakta cesitli makaleler/bildiriler yazildi.
aradiginiz bazi ozel dosyalara ulasmak konusunda bazen oldukca isabetli sonuclar veren bu arama parametrelerini akilda tutmak ve hangilerinin bir arada kullanilabildigini bilmek oldukca zahmetliydi.
iste bu sorunlarin uzerinden gelmek isteyen merakli bir arkadas su araci/web sitesini yaratmis.
yalin bir tasarima sahip olan sitedeki arama motoruna bulmak istediginiz dosyayi tanimlayan ifadeleri giriyorsunuz.ardindan sitenin sag-ust bolumunde ulasmak istediginiz dosya formatini giriyorsunuz. sonrasi arama motoruna kalmis.
ornek olarak Marilyn Manson‘in bazi parcalarina ulasmak icin yaptigim aramada su sonuclara ulastim.

olasılıklar hesabı

| 23 April 2007 16:01

Öznel anlamda olayların olabilmesi veye olabilememesi için birçok neden vardır. Herbir nedeni ayrı ayrı öngörüp bilemediğimiz için bizler buna ihtimal deriz. Yani öznel anlamda doğada olasılık denen birşey yoktur. Olasılık bizim bilgi eksikliğimizden kaynaklanır. Bilgi ve hesaplama eksikliği olan olaylar karşısında olasılıktan söz edilebilir. Öyleki birşeyin hem gerçekleşebilir hem gerçekleşmeyebilir olması sonuçları etkileyen parametrelerin bilinmesi ve kontrol edilmesine bağlıdır. Parametreleri biliyo ve kontrol edebiliyorsak tam bir sonuç elde edebiliriz

Tabi bir de tüm değişkenleri bilmenin mümkün olamayacağı durumlarda vardır.Bu durumlarda sonuç kesin değildir, değişebilir. Bunlar kuantum fiziği ile açıklanabilir. Şöyleki kuantum fiziğinde belirsizlik ve olasılık yasaları gerçekliğin tek olmadığı sonucuna ulaştırır. Zira kuantum fiziğinde kesin doğrular yoktur. Fenomenler arasında olasılık bağı vardır. İki olay arasındaki etkileşimde ya da bir olayın gelecekteki evriminde hangi sonuçların doğacağını değil, hangi sonuçların daha olası olduğunu bilebiliriz. Kısaca kuantum fiziğinde ortalama ve deneyimlerden elde edilen doğrular vardır ve burada objektif gözlem bile kendi içinde objektif değildir düşüncesi hakimdir.