bildirgec.org

orta oyunu hakkında tüm yazılar

Hayat Bir Tiyatro…

toz66 | 14 June 2008 18:35

İnsanlar ne garip varlıklar… Yaşadığımız şu dünya, nede garip bir yer. İnsanlar nasıl da birbirlerinden farklı, ne tiyatro havası var şu dünyada . Herkesin farklı bir rolü var.

Kimi zengin, kimi fakir, kimi dünyalı, kimi dünyalıdan beter, kimi de sevdalı… Kimisi işçi, Kimisi bir beton ustası, Kimisi de bir tezgahtar. Düşünsenize,
Hayatımız da bir insan grubu bile olmasa, dünyanın düzeni nasılda değişir nasılda farklılaşır düzen bozulurdu. Çünkü, herkesin rolü o kadar güzel tanzim edilmiş ki. Herkes görevini biliyor, iyi veya kötü yapıyor. Hani derler ya ” benim hayatım tiyatro, bir orta oyunu zaten ” diye.

Gölge Oyunundan Beyaz Perdeye: Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?

heavybear | 06 June 2008 15:43

Hacivat karagöz Neden Öldürüldü Film Afişi
Hacivat karagöz Neden Öldürüldü Film Afişi

14. yy’da Anadolu’da yaşayan halk Moğolların saldırılarından yılmış, Moğolların vergi almasından fakir hale düşmüştür. Halk bu zulümden kaçmak için göç etmektedir. Göç etmek için ise en uygun yer Bursa’dır. Sadece Anadolu’da yaşayan halkın değil aynı zamanda çeşitli beyliklerin yöneticileri de Bursa’ya gelmektedir.

Karagöz Moğol vergilendirmesinden usanan, annesiyle geçinen bir Türkmen göçeridir. Hem Moğolların baskısından hem de kendisine bir iş bulabilmek için Bursa’ya annesiyle birlikte göç eder. Cahil olmasına rağmen kafası iyi çalışan biridir. Kulağının ağır işitmesiyle de sözleri yanlış anlayarak çevresindeki güldürür. Özellikle de kızdığında yaptığı hareketler onun komik duruma düşmesine neden olur.

Hacivat da eğlence düşkünü bir ulaktır. Tüm zor durumlardan kurtulabilmektedir, bunu da diline borçludur. Türlü laflar ederek tam bir “laf cambazlığıyla” işi kendi isteğine göre şekillendirip Moğol’un elinden kurtulmuş ve Bursa’ya gelmiştir. Daha sonra Karagöz ile karşılaşmış ve onun ineğini satın alarak tanışırlar. Karagöz’ün iş aradığını öğrenen ve ondaki bu komiklik yeteneğini gören Hacivat ona iş bulacağına dair söz verir. Aslında bundan para, şan, şöhret kazanmak için yararlanmayı aklına koymuştur.