bildirgec.org

nükleer reaktör hakkında tüm yazılar

S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky 29 Ağustos’ta çıkıyor

isasari | 07 July 2008 13:14

Değişik atmosferi ve insanı kendine çeken kurgusuyla S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, tüm oyunculara unutulmaz bir oyun tecrübesi yaşatmıştı. Gerçeğine birebir çevre tasarımları, muazzam genişlikte bir harita ve RPG öğeleriyle FPS öğelerinin birleşimi… Bu gibi pek çok unsur, S.T.A.L.K.E.R.‘ı oldukça yükseklere çıkarmıştı.

S.T.A.L.K.E.R.‘ın devamı niteliğindeki S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky 29 Ağustos 2008’de raflarda. Geliştirilen yeni X-ray Engine 1.5 oyun motoru sayesinde dinamik gece-gündüz oluşumu, değişken hava şartları ve atmosfer olayları gibi unsurlar ve gerçeğe daha yakın görüntüler elde edebileceğiz.

Toshiba’dan Her Eve Nükleer Reaktör

zabun | 18 June 2008 22:25

Toshiba alışılmış örneklerinden 100 kat küçük bir nükleer reaktör geliştirdi. 200 kilowatt üretim gücündeki reaktörün yaklaşık 6×1,8 metrelik boyutları hayli etkileyici. Tamamen kendi kendine işleyecek ve hiç arıza çıkarmayacak bir şekilde üretilmiş. Bu reaktörle üretilen enerjinin maliyeti, kilowatt saati 5 cent olarak hesaplanmış. Ürün 2008 yılında Japon, 2009 yılında ise Amerika ve Avrupa pazarına sunulacak.

Elektronik Ürünlerdeki Ortak Problem

| 14 November 2007 15:02

ROHS direktifleri ile birlikte çeşitlenen kurşunsuz lehim alaşımlarınınilginç bir güvenilirlik problemi var. Kılcal uzama diye Türkçeye çevrilen tin whiskering probleminde, oluşan lehim bağı, alaşımın yüzey gerilimi, ortam sıcaklığı gibi etkenlerle kılcal bir tel şeklinde uzayarak, elektronik kartlarda yakındaki iletken yüzeylere değerek kısa devrelere yol açmakta. Bu problemin bazı uyduların düşmesine,Amerika’da bir nükleer reaktörde güvenliksorununa yol açarak reaktörün bir süreliğine kapatılmasına yol açtığı bilinmekte. Şuradan kılcal lehim uzaması problemlerine örnek fotolar bulabilirsiniz. Her yıl, milyarlarca adetlerde üretilen elektronik kartların hangisinde böyle bir probleme rastlayacağınız ise biraz da şansa kalmış.