bildirgec.org

nanoteknoloji hakkında tüm yazılar

Geleceğin Telefonu NOKIA MORPH

emre2050 | 14 November 2010 16:49

Mozilla’nın konsept ürünü Seabird’ü duymuşsunuzdur. Bu ürünün dizaynına ve özelliklerine diyecek bir şey bulunamaz tabi ki. Fakat kendisinden çok daha önce çıkan Nokia Morph’un rakibi olabileceğini sanmıyorum. Nokia Morph tam bir nanoteknoloji ürünüdür. Morph alışık olduğumuz 3G, wireless, dokunmatik ekran vb. özelliklere sahip olup daha fazlasını sunar. Gelin dikkat çeken bazı özelliklerine bir göz atalım:

  • Havadaki kimyasal maddeleri algılar, çevrenizi gözlemlemenize yardımcı olur.
  • Kendini güneş enerjisi ile şarj eder.
  • Kendini temizleyebilir.
  • Katlanabilen yapıya sahiptir. İstendiği zaman normal bir ceptelefonu dizaynıyla, istendiğinde kol saati dizaynıyla kullanılabilir.
  • İstediğiniz her renge girebilir. Elbisenizle uyumlu hale gelebilir.

Elektrik üreten gazete!

lazaronnie | 06 May 2010 12:33


kağıttan yapılan ilk güneş pili

mit‘de görev alan bazı bilim adamları enerji üretimi için kağıtları güneş piliyle kaplayarak yeni bir çığır açtılar.

bölüm müdürü vladimir bulovic salı günü düzenlediği basın toplantısında ürettikleri güneş hücrelerinin hala araştırma aşamasında olduğunu, ticari kullanım için üretilmesinin yıllar sürebileceğini açıkladı.

bulovic, tıpkı mürekkep püskürtmeli yazıcılardaki sisteme benzer bir yöntemle kağıdı kapladıklarını belirtti. bu şimdilik pratikte pek verimli bulunmamış. ancak gelecekte bir kağıda güneş pili özelliği kazandırmak için elyaf benzeri bir maddeden faydalanılabileceği, bunun da şimdilik maliyetleri yükselttiğine dikkat çekildi.

mit araştırmacıları, hücreleri oluştururken ışık dönüştürme verimliliği %1.5 – 2 olan karbon bazlı boyalardan faydalanmışlar.

ÖLÜMSÜZLÜK MÜMKÜN MÜ?

SERKANEHIR | 08 November 2009 11:53

Turritopsis Nutricula
Turritopsis Nutricula

Çok nadir de olsa zaman zaman ölümsüzlük üzerine buluş haberlerini okumakta ve her defasında kendi kendime mümkün mü diye sormaktayım. Bazı bilimkurgu filmlerinde ölümsüz insanları veya birkaç saniyede geçen büyük yaralar ve hastalıkları görüyoruz. Şu bir gerçek ki insanoğlu varolduğu andan bu yana yaşamıda ölümüde anlamlandırmaya çalışmıştır. Aslında bir çok inanışın içinde de ölümü ve yok olmayı kabullenmemeden doğan açıklamalar veya adına her ne denirse mevcut bulunmakta.Dolayısıyla yaşamı anlamlandırmayı öncelikle inançlarıyla başarmaya çalışmış, kimi zamanda düşünmekten vazgeçerek hayatına devam etmeyi tercih etmiştir. Fakat öyle bir kesim var ki ilgilendiği ve açıklamaya çalıştığı bir olgunun peşini bırakmaz, er ya da geç bunu açıklamaya çalışır ve yaptığı deney ve gözlemlerle de ulaştığı sonuçları destekler ve doğruluğunu sağlamlaştıran yeni bulgulara ulaşmaya çalışır.

Popüler bilim e-dergi: NetBilim

anadoluca | 04 September 2009 18:32

NetBilim Eylül09 sayısı
NetBilim Eylül09 sayısı

Hem ücretsiz olsun hem de bol içerikli olsun. Nanoteknoloji‘den genetiğe, fizikten elektroniğe, kuantum bilgisayarlara ve teknolojiye kadar geniş çeşitlilik olsun. NetBilim popüler bilim e-dergisi bu özellikleriyle ilk üç sayısı yayınlandıktan sonra ara verilen e-dergiolarak tekrar yayında. İlk sayısı yayınlandığında bildirgec.org‘da bildirilmişti. Şimdi tekrar yayındalar.
İşte buradan 4.sayıyı indirebilirsiniz. Bu sayının ana konusu ise CERN!

Görünmezlik Pelerini ve Nanoteknoloji

| 03 August 2009 08:36

Bilkent Üniversitesi nanoteknoloji araştırma merkezi’nde (nanotam) çalışan araştırmacılar nanoteknoloji ürünü görünmezlik pelerini üretti.

Belki bilenler vardır. Bilkent Üniversitesi’nin geleceğin teknolojisi olarak adlandırılan Nanoteknoloji üzerine çalışmalar yapan bir araştırma merkezi vardır. Benim de okulumda bir ödev dolayısıyla tanıştığım nanoteknoloji gerçekten hayatımızda birçok şeyi değiştirebilecek güce sahiptir. Bu konuda şu an bildiğimiz büyük ülkelerin bu teknolojinin gelişmesi için milyar dolarlar harcadığını söylesem heralde abartmış olmam.

Bu araştırma merkezinin başında da son derece çalışkan, akıllı ve türkiye’nin tek descartes bilim ödülü sahibi bilim adamı prof. dr. ekmel özbaybulunuyor.

prof. dr. ekmel özbay
prof. dr. ekmel özbay

kendilerine gösterdikleri gayret ve yaptıkları çalışmalar için sonsuz teşekkür ediyorum.

Nanoteknoloji’nin yeni buluşu ile DVD’lerinize binlerce kat kayıt yapabilmek mümkün olacak…

| 15 April 2009 12:37

Haber 10
Haber 10

Nanoteknoloji‘nin ( Atomsal düzeyde mühendislik ) ülkemizde de araştırmaları hızla sürüyor. Görüntü ve kayıt yapabilen DVD’lerin günümüzde kapasitesi belli.
Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM), çalışmalar neticesinde DVD’lerin kapasitesi; şu anki kapasitelerini bin kat arttıracak yeni bir teknoloji geliştirdi. Böylece DVD’lere binin üzerinde film kaydedilmesi artık mümkün…

Haber 10
Haber 10

Nasıl mı? Sihirli olarak ta bilinen meta malzemeleri kullanarak, dalga boyundan küçük alanlardan geçen ışığı binlerce kat artırabilecek bir teknoloji…

Elektronik eşyalar iyice küçülüyor

bilenbiri | 18 March 2009 13:04

nano anten
nano anten

Nano boyutlu radyonun yapıldığı duyuruldu. Nano metrenin bir milyarda biri demektir. Bu durumda aklınızda hemen o boyutlarda bir radyo ne işe yarar sorusu canlanmıştır. Elbetteki o boyutlarda bir radyo yapıp satmayacaklar. Ancak o boyutta bir radyo alıcısı yapmak o boyutlarda yapılmış nano robotların artık dışarıdan kontrol edilebileceği anlamına gelir. Düşünsenize atomları eliyle alıp yerlerini tek tek değiştiren bir robotunuz olduğunu ve bunu mesela bilgisayar ekranından kontrol edebildiğinizi. Bu heyecan verici gelişmenin ayrıntılarına burdan ulaşabilirsiniz

Nanoteknoloji Sınır Tanımıyor..

SuBirikintisi | 13 January 2009 08:08

Nanoteknoloji, nano boyutlardaki(nano 10 üzeri eksi 9’a eşittir) malzemelerin üretimi olarak tanımlanan bir terimdir. Nanoteknoloji 19. yy’ın sonlarında oluşmaya başlamasına rağmen özellikle 21.yy’da yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Nanoteknoloji bir çok yeniliğe yol açmıştır. Mesela su geçirmez eşarplar nanoteknoloji ile tasarlanmıştı ve bunu haberlerden öğrenmiştik.

Bunları zaten daha önceden duymuşsunuzdur ancak teknoportal.com’un haberine göre “Türk ve ABD’li bilim insanlarının ortak çalışmasıyla geliştirilen “piezoelektrik malzeme“lerle kendi enerjisini üreten malzemelerin yolu açıldı.”

Mucitler İşbaşına

kapuska | 18 July 2008 17:10

Araştırmayı seven, deneyci, mucit ruhlu insanlar mısınız? Peki 1,000,000 $ kazanmak ister misiniz? Cevabınız “Eh, neden olmasın?” ise InnoCentive‘e bir gözatın.

InnoCentive 2001 yılında Indianapolis’te kurulan bir “açık inovasyon” şirketi. Şirket bugün Waltham, Massachusetts’deki merkezinden yönetiliyor.

InnoCentive bir inovasyon şirketi olmasına rağmen bir Ar-Ge kuruluşu değil. Misyonu, problemlerine çözüm arayan, aralarında Rockefeller Vakfı, Procter & Gamble ve Eli Lilly (yabancı gelebilir, ben Prozac‘ın üreticisi diyeyim) gibi alanlarında lider vakıf ve şirketleri, çözüm sunabilecek bireyler ve gruplarla buluşturmak. Şirket, bu yönüyle Web 2.0‘la hayatımıza giren ve henüz çok yeni bir terim olan (ilk kez Haziran 2006’da Wired Magazine‘de kullanıldı) bir ‘crowdsourcing‘ (bazı kaynaklarda ‘vatandaş bilimi (citizen science)’ olarak da geçiyor) proje ajanı.