bildirgec.org

namus cinayeti hakkında tüm yazılar

KIRBAÇ

teacher07 | 01 September 2009 11:56

Pantolon giydiği, saçı göründüğü ya da bira içtiği için şeriat mahkemelerinde yargılanan, tutuklanan, kırbaç cezasına çarptırılan kadınlar… Sistem hem o kadını pasifize ediyor hem de diğerlerine gözdağı veriyor. Amacı, dünyanın her köşesini etkileyen kadın haklarını ülkeye sokmamak, yani iktidarını korumak. Kimi boyun eğse de direnen, her şeyi göze alarak haklarını isteyen kadınlar sistemi artık daha fazla tehdit ediyor.

Kolektivizm ve ahlak kavramımız

| 02 June 2008 10:40

Fatih semtinden...
Fatih semtinden…

Ahlak kavramı bizim için ne kadar önemli farkında mısınız? Her nedense “etik” kavramından birazcık daha farklı ülkemizdeki ahlak kavramı.
Türkler olarak ahlak için ”namus cinayetleri” işlemekte sakınca görmeyiz. Ailemizdeki kadınların ahlakı bizden sorulur. Bu ahlak kurallarına da ailedeki erkekler karar verir. Bu erkeklerin ahlaklı işler yapıp yapmadığı da asla sorgulanmaz.
Aynı ahlaklı Türkler taytlı sporcuları dövmekten çekinmezler. Ne de olsa mahallenin namusu onlardan sorulur. Taytla gezerek kadınlarının namusunu bozan bu kişileri cezalandırmak görevleridir.
Yine aynı ahlak kurallarına göre amacı eşcinsellerin eşit diğer bireylerle eşit koşullarda yaşamalarını sağlamak olan lambda derneği kapatılır. Bu derneklerin senelerdir yasalara göre çalışmalarına rağmen. Fakat bu sefer ahlak normları büyük yerden gelir. Toplumumuz adına emniyet müdürü ve vali karar verir neyin ahlaksız neyin ahlaklı olduğuna…
Şu köhnemiş ahlak kurallarımızda sergilediğimiz duyarlılığı keşke biraz olsun iş ahlakı, dürüstlük, ifade ve düşünce özgürlüğü gibi meselelerde de sergileyebilseydik. Belki o zaman belki bugün aslında yıllardan beri varolan mahalle baskısı kavramını tartışmıyor olurduk.
Gitgide muhafazakarlaşıyor muyuz, yoksa her zaman böyleydik de şu an mı gözümüze çok batıyor bilmiyorum. Ama tek bildiğim şey Batılıların sık sık eleştirdiğimiz bireysellik kavramını Türkiye’de çok ama çok özlediğim.

The Töre (*)

| 22 April 2007 19:59

Töre dediğin nedir? Biz töreyi, daha çok “namus cinayeti” olarak biliriz. Çoğunlukla başkasına kaçtığı için veya tecavüze uğradığı için öldürülen genç kızlar… Bu şekilde gazetelerde çıkan haberler… Sadece kadınlar mı töre kurbanı? Töre dediğin nedir? TRT’deki “Hayat Türküsü” pek de fazla beğendiğim bir dizi değil. Fakat, hasbelkader izlerken benim için önemli bir diyaloğa şahit oldum. Celal karakteri ile kız arkadaşı arasında geçen diyalog… O diyaloğu tam olarak hatırlamıyorum. Hatırladığım kadarıyla, Celal adlı karkter; sadece kadınların töre mağduru olmadığını, erkeklerin de törelere uymadığı taktirde “dışlanma” vb davranışlar sonucu mağdur olacağından bahsediyordu. Arkadaşı olan bayan karakter ise öfkeyle öldürülen kızlardan vd bahsediyordu. Bu diyalog benim için önemli, çünkü diyalogdaki her iki tarafın sözleri, Toplumumuzun bireylerinin töreye bakış açısının özetliyor. Bir tarafta töreyi yaşayan ve yaşamaya mecbur kalan kesim, diğer tarafta; töreyi sadece tv haberlerinden gördüğü kadarıyla bilen, fakat toplumun eğilimlerini ve davranışlarını yeterince kavrayamamış kesim.

Erkekleri Eğitelim – 1

linnux | 04 September 2006 16:33

Verdiğimiz bir eleştiri sözünü tutarken, toplumumuzdaki
bazı eğilimleri de eleştiriyoruz bu yazımızda.
Mekanımız asker ocağı, başlayalım!

Acemi birliğinde, akşam yemeğinden sonra bir de akşam dersi yapılıyordu.
Atatürkçülük eğitimi falan…

Aklıma gelmişken, “Atatürk’ün tanımı” diye birşey vardı.
On maddelikti sanırım. Yani tüfeğin silahın tanımı olur da,
“Atatürk’ün tanımı” kavramını hangi akla yakıştırırsınız,
bunu TDK’ya havale ediyorum.
Gerçi bu tanımın, “hangi aklın” eseri olduğuna dair duyumlar almadım değil.
Ama kesinliği olmayan bir konuda polemiğe girmeyelim deyip,
TDK’ya saygı ve sevgilerimizi gönderiyoruz(nedense!).