bildirgec.org

münir özkul hakkında tüm yazılar

Vatan ve Namık Kemal (1951)

elizabethtaylor | 08 November 2011 13:59

1957 senesinde yitirdiğimiz Talat Artemel, Sami Ayanoğlu ve Türk Sineması’nın ilk kadın yönetmeni Cahide Sonku‘nun birlikte çektikleri sinema filmi “Vatan ve Namık Kemal“, 1951 senesinde gösterime girdi. Sinemamızın usta aktrislerinden Fatma Girik ile usta aktör Cüneyt Arkın‘ın başrollerini paylaştıkları filmde Yıldırım Önal, Cüneyt Gökçer, Münir Özkul, Sadri Alışık, Pola Morelli, Muazzez Lutas, Orhan Elmas, Aydemir Akbaş, Müfit Kiper, Hüseyin Baradan ve Kemal Ergüvenç gibi isimler de rol alıyor. 1840 ile 1888 tarihleri arasında yaşamış olan usta şair/ yazar Namık Kemal’in yaşaımını anlatan film, Türk Sineması’nın az bilinen değerli eserlerinden biri.

Yeşilçamın yıldızlarını biraraya getiren filmler

gorcun | 30 March 2010 09:55

Mavi Boncuk
Mavi Boncuk

Türk sinemasının altın çağı geçmişte kaldı. Özellikle 60’larla yükselen ve 70’lerde zirveye ulaşan böyle bir dönem bir daha yaşanır mı bilinmez ya da yaşanırsa geçmiş dönemdeki kadar samimi olur mu? Öyle ya, o dönemde çekilen yüzlerce hatta binlerce filmin teknik, kurgu, senaryo, oyunculuk gibi sinemasal özelliklerinin yanı sıra en önemli unsurlarından biri de izleyeni ilk bakışta içine çeken ve bir daha asla bırakmayan sıcaklığı ve samimi duruşlarıdır. Özellikle günümüzdeki film ve dizilere genel olarak baktığımızda asla yakalanamayan bu samimiyet, o dönemdeki filmlerin hala neden defalarca izlendiğini gösterir niteliktedir. İşte bu, okullarda okuyarak öğrenilemeyecek, teknolojiyle yansıtılamayacak insani duyguların en önemli sebebi de oyunculardır. Dönemin özel etkisinin bir nedeni de kuşkusuz işini severek ve ciddiyetle yapan birbirinden değerli oyunculardır. Yazıda bahsedeceğim bir çoğu tiyatro geçmişli oyuncular herkesin tanıdığı isimler olmakla beraber, kariyerlerinin başındaki filmlerle sinemada eşi benzeri bulunmayan bir uyum yakalamış ve daha sonra her biri kendi yolunda da ayrı ayrı ilerlemiş ustalar. Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Tarık Akan, Metin Akpınar ve Zeki Alasya gibi bugün baktığımızda her biri ayrı değerli olan isimlerin birlikte oynadığı filmlerden bahsetmek istiyorum. Ertem Eğilmez’in biraraya getirdiği ekibin ilk birlikte göründükleri film ”Tatlı Dillim” (1972), ardından gelen ”Yalancı Yarim” (1973), ”Oh Olsun” (1973), ağır dramatik yapısıyla farkı bir yerde duran ”Canım Kardeşim” (1973), birlikteliklerinin zirveye çıktığı ”Köyden İndim Şehire” (1974), ”Salak Milyoner” (1974) ve nihayetinde sona eren ”Mavi Boncuk” (1974) filmleridir.

Limon mu, Sirke mi? : ”Neşeli Günler”

gorcun | 17 May 2009 09:26

Neşeli Günler
Neşeli Günler

Bu defa Sinepil’ in belkide en büyük eksiklerinden biri olan Türk filmleri hatta Klasik Türk filmleri olarak televizyonda onlarca defa yayınlanan benim gibi 80’li yıllarda doğanların çocukluk filmlerinden olan Neşeli Günler’itanıtmak istiyorum. Neşeli Günler, 1978 yılında Orhan Aksoy tarafından çekilmiş bir film. Sıcak ve samimi insanların olduğu, aile içi ilişkileri ele alan Neşeli Günler bilindiği üzere turşu suyu davasından boşanan bir çiftin hikayesini anlatır. Turşu suyunun bu kadar önemli olduğu bir başka film çekilmişmidir bilemem ama ben dahil bir çok kişi turşu suyunun önemini bu filmle kavramış olma ihtimali yüksek.
Anlaşıldığı üzere komedi unsurlarının baskın olduğu bu filmde Yeşilçam döneminin ünlü ve başarılı oyuncuları yer alır.

Münir Özkul’ dan, Ayşen Gruda’ ya, Şener Şen’den, Adile Naşit’e, Oya Aydoğan’dan Ahmet Sezerel’e, İhsan Yüce’den Selim Naşit Özcan’a bir çok başarılı Yeşilçam oyuncusu bu filmde boy gösteriyor. Filmde konu oldukça absürd olarak turşu suyunu bahane ederek boşanan geçimsiz bir çiftin ayrılmasıyla başlıyor.

Çok zor, çok despot: Yavuz Turgul

kahramancayirli | 27 April 2009 17:35

züğürt ağa
züğürt ağa

Çok zor, çok despot: Yavuz Turgul

Kahraman Çayırlı

Ne kadar da sert! Bozar etrafındakileri. Hatta ağlatır. Kimselere röportaj vermez. “Vay be, konuştuk onunla, konuştuk işte” diye çığrınırlar onunla röportaj yapabilenler. Zor adamdır vesselam.

Sultan filmini izlemeye başlayıp da bırakabileniniz var mı? Türkan Şoray’ı, Bulut Aras ve Şener Şenle buluşturan mükemmel öyküyü, o sert adam yazdı işte… Derken Çiçek Abbas’ı da yazar, ilk kez yönetmenlik koltuğuna oturduğu “Fahriye Abla” gelir sonra, “Züğürt Ağa” (senaryosunu yazdı-Nesli Çölgeçen yönetti), “Muhsin Bey“, “Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni“, “Gölge Oyunu“, “Eşkıya” , “Gönül Yarası” ve nihayet “Kabadayı”…