bildirgec.org

memeli hakkında tüm yazılar

iguanalar ve bukalemunlar

ziuw | 05 September 2008 12:19

bukalemun
bukalemun

Tatile güneyde bir yerlere gitmiştim, bir sabah kahvaltıyı hazırlarken teyzem bana seslenerek koşturuyordu, kapıdan girdi çantasının üzerinde yeşil bir hayvan, yürüyüş yaparken bulmuş bana getirmiş –veterinerlikte okuduğumdan evde çocuklar böcek görse bana sesleniyor ama neyse ki bu seferki sesleniş eften püften bir şey için değildi-. Sonra sonra biz bu hayvanın iguana mı bukalemun mu olduğuna karar veremedik ama O’na igoş adını taktık.
Şimdi olur ha bir gün karşılaşırsanız doğru adı takmanız için size en basit ayrımları: bukalemunlar 2 parmaklı olurken, iguanaların açıkça görülebilen 5 parmağı var ayrıca bukalemunlar gözlerini aynı anda farklı yerlere yönlendirebiliyor, iguanalar ise normal gözlere sahip. Bunu anlamak için göz göze gelmeye gerek yok tabi, baktığınızda bukalemunun gözlerinin etrafına bir şey sarılıdır, sanki zoom yapmış bir kamera gibi katmerli bir görüntüsü vardır.
Tabi bunlar küçükleri için ayırt edici yoksa iguanalar daha büyük oluyorlar gözleri de biraz daha nemrut bakıyor.

iguana
iguana

İguanalar 1 ila 2 metre boya ve genellikle 50 cm uzunluğunda bir dile sahip olup, renk değiştirme özelliği göstermezler. 15-20 yıllık ömürleri vardır ve tamamen otçul olup, kertenkeleler sınıfına dahildirler.
Gelelim bukalemunlara… bukalemunlar renk değiştirme, dolayısıyla yüksek kamuflaj özellikleriyle tanınırlar. Ama her rengi alamazlar, sarı, yeşil, kırmızı, kahverengi tonları ve siyah renklerine bürünüp, derileri üzerinde çizgiler ve de benekler yapabilirler.
Kertenkeleler grubunda değerlendirilmezler, beslenme şekilleri böcekler yönündedir genelde fakat büyük olanlar kuşları ve diğer sürüngenleri de rahatlıkla yiyebilirler. Boyları 60 cm’ye kadar, dilleri ise vücutlarının 1.5 katına varabilir. Bir de bunların miniminnacık 0.5 cm’lik olanları bulunur.

jackson bukalemunu
jackson bukalemunu

Bir de Jackson bukalemunu vardır ki insanlar bunu genellikle korkutucu bulur. Ufak cüssesine rağmen korkulmasını sağlayan tek şey taşıdığı boynuzumsu çıkıntılardır.
Bunlar dışında bazı bukalemunlar ilginç bir üreme şekli gösterir, dişiler döllenmemiş yumurtadan yavru üretebilir.
İkisi de sıcak bölgelerde sıklıkla görülen hayvanlardır.
1, 2, 3, 4, 5

VAHŞET….

kopanisti | 17 June 2008 10:46

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/9194578.asp?gid=229&sz=24907

Okyanus güzelleri: Yunuslar

aggali | 11 July 2007 13:56

Yunuslar hakkında bildiklerimiz o kadar az ki, araştırayım dedim ortaya bir bilinmedik yazılar topluluğu çıktı. Aslında herkes onları balık olarak bilir ama,onlar da bizim gibi memeliler sınıfındandır Bu sevimli hayvanlar hakkında meğer ne kadar çok şey bilmiyormuşum. Benim gibi bilmiyor ama öğrenmek istiyorsnızburaya bakabilirsiniz Ancak daha ayrıntılı bilgiler edinmek istiyorsanızburaya da bakabilirsiniz Ayrıca eğer resimlere bakmak istersenizburaya bakmanız yeter

Balina sesi

kopanisti | 29 January 2007 11:17

Balina. Denizlerin en büyük canlısı. Kuyruğunun duya dalış hali her fotoğrafçının çekmek isteyeceği bir görüntü, her ressamın yapmak isteyeceği bir resimdir.

Doğal yaşam alanlarında sürekli deniz bilimcilerin araştırma konusu olan balinalar aynı zamanda yine insanoğlu tarafından bu kez de fayda sağlamak açısından acımasızca avlanmaktalar.
Çıkardığı seslerin ne anlama geldikleri de araştırmaların ana konusu. Burada tüm balina çeşitlerinin çıkardığı sesleri dinleyebilir, tahminde bulunabilirsiniz.

Memeli Kümülüs (Mammatus)

menguzar | 25 September 2006 15:11

Mammatus (memeli kümülüs), culdesac’ın deyimiyle “kıyamet alameti” gibi görünen tuhaf bir bulut türü.

Türkiye’de rastlandığına dair herhangi bir kayda rastlayamadım ancak muhakkak ki oluyordur bir yerlerde. ABD ve Avustralya’da sıklıkla görünüyor veya yalnızca buralardaki insanlar bu bulutlara ilgi gösteriyor, bu konuda kesin bir şey söyleyemesem de, oluşma koşulları göz önünde bulundurulduğunda, çoğunlukla okyanus/büyük deniz kıyılarında oluşması muhtemel görünse de, her yerde karşımıza çıkabilecek bir bulut türü memeli kümülüs.