bildirgec.org

mashup hakkında tüm yazılar

[#nowplaying] Pandora’da Dinle, Twitter’da Paylaş: Dora.fm

algoz | 14 April 2010 17:02

140 karakterlik sınırlamaya rağmen kısaltılmış url adresleri sayesinde, web ortamında bulunan video, metin ve müzik gibi popüler içerikler başta olmak üzere, hemen her şeyi paylaşabildiğimiz Twitter, kullanıcılarına web tabanlı olarak müzik dinleme hizmeti sunan Internet Radyosu Pandora ve Url adresi kısaltma servisi Bit.ly API’leri ile geliştirilmiş bir uygulama olan Dora.fm, Pandora kullanıcılarının o an dinledikleri müzik parçalarını kolayca Twitter’da paylaşabilmelerini sağlayan bir mashup uygulama.

ABD haricindeki ülkelerden gelen ziyaretçilerini, kalplerinin derin mi derin bir noktasından gelen hissiyatlarıyla, sadece ABD kullanıcılarına hizmet verdiklerini açıklayan ve bu sebeple özürler dileyen Pandora, şu sıralar 50 milyon kullanıcı sayısını geçmiş durumda.

İlham Alınası Google Map Uygulaması

algoz | 25 May 2009 09:49

Büyük veya küçük yeni geliştirilen birçok web projesinde genellikle diğer web siteleri ile bir şekilde (eklentiler, API’ler) etkileşimli olduklarını görüyoruz.
Facebook Connect ve Friend Connect’i birçok web sitesi kullanıyor, web siteleri kullanıcı yorumları için Disqus’u kullanıyor veya birçok web sitesinin API’leri kullanılarak Mashup (farklı API’ler ile uygulama geliştirme) ugulamalar geliştiriliyor.


Google, kendi servisleri için oluşturduğu API’ler ile web sitelerinin kendi özelliklerini artırmaları için oldukça kullanışlı araçlar vermekte.

Bunların arasında en göze çarpan ise Google Map.
Fast Food Map uygulaması da Google Map ile hazırlanmış; kullanıcıları için oldukça yararlı ve geliştiriciler için ilham alınabilecek bir Mashup uygulama.

flickr için 7 harika arama motoru

algoz | 05 May 2009 18:00

paylaşım siteleri zamanla devasa veri tabanlarına ulaşarak bir veri yığını halini alırlar. artık veri depolamanın/toplamanın yanında bir de bu veri yığının anlamlı bir hale getirilip kullanıcıya sunulması gerekir. bunun en kolay yolu bir arama moturu yapmaktır. genel bir arama yapan bu arama motoru ilk anda sonuç verse de veri yığının büyüklüğü ve kullanıcı ihtiyaçlarının çeşitliliği karşısında yetersiz kalır. artık paylaşım sitesinin api’leri ile hazırlanmış farklı yaklaşımlar ile farklı kullanıcı gruplarının ihtiyaçlarına hitap eden 3. parti arama motorları/uygulamaları dönemi başlar. işte flickr’ın bu dönemine ait 7 adet harika arama motoru.

1. Compfight
Bir Görsel arama motoru olan Compfight, bazı filtrelemeler ile sorgunuzu etket ve metin olarak oluşturabilirsiniz.

2. Flickr Color Selector
web sitenizde kullandığınız renklere uygun fotoğrafları bulabileceğiniz Flickr Color Selector ile aramanızı RGB tablosuna tıklayarak yapabilirsiniz.

google api ve araçları

algoz | 07 March 2009 17:16

google’ın geliştiriciler için hazılamış olduğu onlarca api ve aracı bulunmakta. Bu api ve araçlar sayesinde özellikle web projelerinize bir kaç satırlık kod ile google’ın oldukça kullanışlı servislerini ekleyebilirsiniz. Üstelik ücretsiz.
google’ın bundan kazancı ise şu: bu api ve araçlar geliştiriciler tarafından ne kadar çok kullanılırsa, google’ın interneti etkileme gücü de o derece artıyor. Bu servislerin büyük çoğunluğu aşağıda listelenmiş durumda.

servislerin isimleri (orjinal isimleri ile google’da arama yaparak daha fazla bilgiye erişebilirsiniz), linkleri, kısa açıklamaları ve bazıları ile ilgili örnek sayfa linkleri mevcut.

DeepDyve Tüm Arama Motorlarına Rakip “Bulunmadık Bilgi Kalmayacak”

serversistemci | 15 November 2008 14:41

DeepDyve
DeepDyve

Google’dan daha iddalı olarak piyasaya çıkan yeni arama motoru DeepDyve google’ın götüremediği yerleri de size göstereceğini söylüyor.

DeepDyve
DeepDyve

Berkeley Üniversitesince yapılan araştırmada 91.000 Terabayt bilginin internette olduğunu fakat arama motorlarının sadece 167 Terabayt’lık kısmını gösterdiğini ve 90.833 kısımdan uzak olduğumuz söyleniyor.
DeepDyve anahtar cümleler sayesinde bu kısmı da görüş imkanımıza sunarak diğer arama motorlarından daha iyi bir hizmet sunmayı planlıyor.
Deepdyve yi incelemek isterseniz üyelik gerektiriyor fakat burdan site turuna ve burdan siteye gidebilir aramanın farkına varabilirsiniz.

DeepDyve
DeepDyve

mozilladan müthiş eklenti – Ubiquity: online sekreteriniz

mrmercan | 28 August 2008 23:52

mozilla salı günü ubiquity adlı eklentisini duyurdu. Özetle söyleyecek olursak ubiquity internette işinizi kolaylaştırmaya aday bir uygulama. eklentinin geliştiricilerinden As RaskinUbiquity için şöyle tanımlama yapıyor.

Bir arkadaşınızı san francisco daki bir restorana yemeğe davet etmek istiyorsunuz ve bunun için ona bir email göndereceksiniz. E-maile ayrıca restorantın bulunduğu yerin bir haritasını, restoran hakkında görüşler falan eklemek istiyorsunuz. tüm bunları internetten bulup eklemeniz bi hayli vakit alacaktır. Ayrıca sadece link göndermiş olacaksınız. Ubiquity sayesinde bunu yapmak çok kolay. Ayrıca emailinize link değil harita eklemiş olacaksınız.

ubiquity eklentisini kurduğunuzda ctrl+space tuşları varsayılan olarak kullanılıyor ve ekranın sol üst köşesinde aşağıdaki resimde yer alan komut satırına ulaşmanızı sağlıyor.

similicio.us ile benzer siteleri keşfedin

ayolcay | 01 August 2007 15:16

Eğer siz de benim gibi bir del.icio.us kullanıcıysanız bu site sizin de ilginizi çekecektir. Del.icio.us internette en yaygın olarak kullanılan imleme sitelerinden birisidir.

İnternet Explorer ve Firefox eklentileri ile internette sörf yaparken herhangi bir siteyi del.icio.us bile uğramadan imlememize olanak sağlayarak kullanımını daha da pratikleştirdi. Programlamacılar için API sağlamasıyla del.icio.us kaynaklı başka servisler de ortaya çıktı. Similicio.us da bu servislere başarılı bir örnek. Del.icio.us’un sağlamaya çalıştığı faydaya farklı bir açıdan yaklaşmışlar. Diyelim düzenli olarak takip ettiğiniz siteler var ve bu sitelere benzer farklı siteler bulmak istiyorsunuz. İşte burada devreye Similicio.us giriyor.

Fotoğraf ve Resim Kaynakları

2006 | 26 June 2007 14:31

Özellikle yapmış oldugu toplama kaynak yazıları ile kendinden söz ettiren mashable.com geçtigimiz günlerde “90+ Online Photography Tools and Resources” başlıklı yazısı ile resim konusunda birçok derdimize derman ilaçlar sundu.

Site veya blog sahiplerini fazlasıyla sevindirecek olan listeye bir göz atacak olursak;

Online Fotograf Editörleri

*Fauxto
*XmgImg
*OnlinePhotoTool
*MyImager
*SnipShot
*Pixenate
*Phixr
*Pixer.us
*Picture2Life
*Cellsea
*Preloadr
*Picnik
*Pixelmator