bildirgec.org

lav hakkında tüm yazılar

en büyük felaket, başıbozuk Krakatoa

nazokiraze | 23 March 2009 12:25

Dağ şeytanı Orang Aljeh’in rahatsız edilgi düşünülen,1883 yılında kimse Krakatoa yanardağının hayatlarını bu denli değiştirecegini bilemezdi. Bu hırçın yanardağ, orada yaşayan yerliler kadar o dönem dünyanın da kaderine imzasını atacaktı.

Tarihin en büyük yanardağ patlamalarından birinin yaşandığı 1883 yılının agustos ayında, yaklaşık beşbin kilometre öteden bile duyulabilen sıradışı gürültüler insanın kanını dondurur,bu gürültüler saatlerdir süren patlama gürültüsü değil,dağın parçalanmasının sesidir.Gökyüzü kül,duman,is ve koku içindedir, yaz günü bile gündüz vakti her yer karanlıktır,80 kilometre yüksege fışkıran küller heryeri sarmıştır,35 binden fazla kişi ölmüş (patlamada 2000,tsunamide 33.000),bir sürü hayvan leşi denizde yüzer. Patlamanın ardından kaybolan adanın ardından oluşan tsunami Java sahiline felaket getirir,Anger kasabası haritadan silinir, 295 köy sulardadır ve Sumatra çevresi ceset kaynamaktadır.Oluşan tsunami Hint denizinde yaşanan ilk tsunamidir ve dalgaların boyu çok büyüktür.(tarihteki en büyük tsunami)

bir garip volkan…

nazokiraze | 13 January 2009 10:04

Yanardaglar pek çok insanın ilgisini çeken konulardan biridir. Üzerine filmler yapılmıştır. Dünyanın belli başlı volkanlarını hepimiz biliriz burda bahsedecegim fazla bilinmeyen ama volkanologlar tarafından en çok incelenen, püskürttügü lavların anında soğuyarak kristalize oluşu sebebiyle dünyanın en sıradışı yanardağı olan Ol Doinyo Lengai yanardağını anlatacagım.

Tanzanya sınırları içerisinde yer alan bir yanardağ var adı Ol Doinyo Lengai, bu sıradışı yanardağı digerlerinden ayıran bir özellik var , buradan püsüren lavlar anında kristale dönüşüyor. Bu da burayı dünyanın en ilginç yanardağı haline getiriyor.Ülke olarak ta yüzden fazla kabileden oluşan yüzden fazla dilin konuşuldugu ilginç ülke Tanzanya’da bulunması volkanı daha da araştırılası hale getiriyor.

Yüzüklerin efendisinden bir gerçek

cavo | 15 May 2008 11:17

yüzüklerin efendisi
yüzüklerin efendisi

Filmlerde gördüğümüz bazı şeylerin gerçek olup olmadığını merak ederiz bazen, örneğin katil balina filmlerinde balığın ağzına giren oksijen tüpünün gerçekten ateş edilerek patlatılıp patlatılamayacağı ya da, görsel efect’li filmlerde görünen inanılmaz mekanların gerçek olup olmadığını. Bunların bazıları geçekten doğrudur bazıları değil.

Ruapehu yanardağı
Ruapehu yanardağı

Ama işte filmlerde anlatılan olaylardan biri daha gerçek oldu. Yüzüklerin efendisi filminde konusu geçen meşhur yanardağ, Yeni Zelanda’da bulunan Ruapehu yanardağıdır. Bilimadamları tarafından faaliyete geçtiği söylenilen bu yanardağının her an patlayabileceği uyarısı yapıldı. En son geçen yıl eylül ayında faaliyete geçen dağın, Jeolojik ve Nükleer Bilim (GNS) kurumu, dünyanın en aktif yapısına sahip olan dağın, uyarı olmadan ansızın patlayabileceğini belirtiyor.

İNSANOĞLUNUN SINIRI NEREYE KADAR

kalasi | 23 April 2007 16:36

İnsan oğlu yapabileceklerinin sınırını halen bilmiyor.

Daha yuksek binalar, daha hızlı trenler, daha uzak gezegenler ve daha bir sürü şey. Uzaya çıkıyoruz ve daha uzağa gitmeye çalışıyoruz. Peki dünyamız ??? Acaba ne kadar derine inebiliriz. Bildiğim kadarıyla şuana kadar inilmiş en derin maden Güney Afrikada bir altın madeni. Tam olarak 3.480 metre derinliğe sahip ve aşağıda sıcaklık 55 derece.

Acaba daha derinlerde neler var. (( Lav var )) :):) şaka bir yana insanoğlunun sınırı ne acaba.