bildirgec.org

kuantum mekaniği hakkında tüm yazılar

en etkili bilim adamları (Charles Darwin ve Max Planck)

xerre | 09 June 2009 09:43

ilk olararak şu yazıyla başladığım, bilime yön veren tarihteki en etkili bilim adamlarına, yani bilimin öncülerine yer vermeye devam ediyorum.

8 – Charles Darwin (1809 – 1882)

Aptalların yaptığı deneyleri severim. O yüzden sürekli onlardan yapıyorum.

İngiliz doğa bilimci ve biyolog olan darwin, tüm canlı türlerinin bir süreç boyunca ortak atalardan evrim geçirmesini savunan doğal seleksiyonu (doğal seçilim) kullanarak evrim teorisini öne sürmüştür.

ortaya attığı bu teori, yaşadığı dönemde bilim dünyasını ikiye bölmüş, bazı kesimler tarafından kabul görse de aşırı tepkiler almıştır. Fakat ölümünden sonra 1930’lı yıllarda onun doğal seleksiyon teorisi, gelişim sürecinin geniş anlamdaki ilk açıklaması olarak kabul edilmiş ve hatta günümüzde de modern evrimsel sentezin temellerini oluşturmuştur.

Hugh Everett ve Çoklu Dünyalar Kuramı

nihilanth | 20 February 2008 01:24

Bilim ve Teknik dergisinde ilgimi çeken makaleler olduğunda uçandaire‘ye üşenmeden yazıyorum. Derginin 483. sayısında (şubat 2008) Hugh Everett ve Çoklu dünyalar kuramı hakkında Prof. Dr. Vural Altın’ın hazırladığı epey güzel bir makale bulunuyor.

Hugh Everett, 1930 yılında doğmuş, 1943 yılında, henüz ortaokulda iken Einstein‘a “karşı konulamaz bir kuvvetin, hareket ettirilemez bir kütleyle buluşması” halinde ne olacağını soran bir mektup yazmış (dergide cevabı verilmiyor lakin karşı konulamaz bir kuvvet ile hareket ettirilemez bir kütlenin aynı evrende bulunamayacağıdır muhtemelen einstein’ın verdiği cevap) 1953 yılında Princeton Üniversitesi‘nde doktora çalışmalarına başlamış ve kuantum mekaniği dersleri alıp çoklu dünyalar kuramını (many-worlds interpretation) geliştirdi.

Kuantum Fiziği

Chat Noir 1 | 25 December 2007 13:34

Burada kuantum fiziği ile ilgili ilginç açıklamalar var.Beğeneceğinizi ve bu videoların ilginizi çekeceğini düşünüyorum. Eğer “the secret” kitabını okuyup beğendiyseniz izlemenizi öneririm.Niyetlerimizin ve düşüncelerimizin hayatımız üzerinde ne gibi etkileri olabileceğinden ve öneminden bahsediliyor. Örneğin bir bilim adamı düşüncelerimizin su üzerindeki etkilerini incelemiş.Küçük su damlacıklarına çeşitli düşünceleri yükledikten sonra onların mikroskoptan bakarak fotoğraflarını çekmiş.Sonuçlar çok ilginç.Sevgi ve olumlu duygular su damlacıklarında muhteşem görüntüler meydana getirmiş.Düşünceler suya bunları yapabildiyse vücudumuza neler yapar kimbilir? Biliyorsunuz vücudumuzun da %70’i su. Ayrıca zamanda ileri yada geri gidebileceğimizden ve elektronların biz baktığımızda farklı hareket ettiklerinden bahsedilmiş.Videolara sırasıyla buradan ulaşabilirsinz. Bir, iki, üç, dört, beş, altı, yedi, sekiz, dokuz, on, onbir, oniki, onüç, ondört, onbeş.