bildirgec.org

kobay hakkında tüm yazılar

hamsterlar hakkında her şey

Barky | 20 February 2011 14:09

Hamsterlar 1930 yılında Suriye Yahudi Üniversitesi zoologi Dalı öğretim üyelerinden Prof. İsrâ’el Aharûnî’nin yolda 1 dişi hamster ve 12 yavrusunu bulmasıyla ortaya çıkmışlardır. Aynı Üniversitede görevli olan Dr. Ben Menahem bu yavrulardan 2 dişi ve 1 erkeği alarak çiftleştirmiştir ve hamsterlar bugüne kadar gelmiştir. Bu ilk hamsterlar kısa, yumuşak tüylü ve sarımsı kahve rengiydi. Sırtında ve yanaklarında siyahımsı lekeler vardı ve karın bölgesi gri-beyaz renkteydi. Şu anda evlerimizde evcil hayvan olarak beslediklerimiz üstünde çalışmalar yapılmış halidir ve her renkte-boyutta vardır. Hamster’lar şu anda çoğunlukla Evcil Hayvan Dükkanlarında yaşıyor ama normalde Avrupa’da ve Asya’nın batısındaki tarım alanlarında ya da bozkırlarda, toprağın altında kazdıkları karmaşık yuvalarda yaşarlar, Sincap gibi.

Hayvan Testleri (Kobay Kullanımı)

Osman Ozturk | 22 October 2009 17:11

Hayvan testleri artık terk edilmesi istenen bir yöntem ve aslında, neredeyse hiçbir geçerliliği yok.Firmaların bir ürünü satışa çıkarması için kağıt üzerinde güvenilirliğini kanıtlaması (üründen zarar görmeniz halinde şikayetiniz üzerine gösterecekleri için) gerekiyor ve ne yazık ki hayvan testleri yasalar gereği bir güvenilirlik prosedür’ü olarak tanınıyor. Firmaların bu yöntemi tercih etmesinin neden ise çok daha ucuz olması.Çünkü ordan burdan topladıkları hayvanlar için hiçbir ücret ödemiyorlar.İnsanlar için daha geçerli olan test yöntemleri (bilgisayarlı olanlar ve diğer teknikler) onlar için ekstra bir masraf olduğu için tercih edilmiyor.Zaten hayvan testi yapan duyarsız firmaların ürünlerinin, oto yıkama ürünleri ya da deterjandan farksız olması da tesadüf değil!..Bu söylediklerim piyasaya sürülebilmeleri için hayvan testi alternatifleri’nin kabul edilegeldiği kozmetik ve temizlik ürünleri için geçerli.Yoksa mesela ilaç sektöründe alternatifleri olmasına rağmen hayvanlar üzerinde test zorunlu. “hayır ilaç kullanmayın” diyemeyeceğime göre bu konuyla ilgili birazdan size bir şey öneremeyeceğim.Zaten insan sağlığını görmezden gelen milyon tane şey yapıp sonra hastalanan insanları tedavi etmek için milyonlarca dolarlık araştırma yapılması dünyanın ne kadar kar odaklı bir yer olduğunu bize tekrar hatırlattı şu an değilmi ?

Denek hayvanları

darjeeling | 13 December 2007 15:17

Gün geçmiyor ki bir hayvan türünün daha genleriyle oynanıp tuhaflaştırıldığını görmeyelim. Bu seferki örnek ise , buradaki habere göre, Ankara kedileri. Güney Koreli bilimadamları bu kediciklerin genleriyle oynayıp onları karanlıkta parlar bir hale getirdiler. Amaç onların florasan proteini üreten genleriyle oynayıp insanlar için genetik hastalıklarda kullanılabilecek tedavilere katkıda bulunmak. yani insanlık adına.. Ama kimse düşünmüyor bu hayvanlar daha ne kadar yaşayacak diye. Yüzlerce işkence ve deneye maruz kalan hayvanlar bu haberde de görüldüğü üzere daha deney tamamlanamadan bile ölebiliyor. Burada da doğan kedilerden biri ölü doğuyor, gerisinin ise ne kadar yaşayacağı meçhul. Bu arada güya bu yöntemle elde edilecek gelişmeler nesli tükenmekte olan hayvanlar için de yardım kaynağı olabilcekmiş. Ama tabiki öncelikli amaç insanlar, çünkü biz daha değerliyiz değilmi? işte buna inanmıyorum. Hepimiz değerliyiz. Kedi de nefes alıyor, kuş ta.. Ayrım yapılmasına, onların sırf insanlığın geleceği adına deneylere maruz kalmalarına kızıyorum.
Kızarak yazımı bitiriyorum..