bildirgec.org

kitap kurdu hakkında tüm yazılar

Hadi E-Book Yapalım!

Beacool | 16 January 2011 11:19

Hadi E-Book Yapalım!

Kitap kurtlarının software buglarına dönüşmeye başladığı bir dönemdeyiz. Kalın camlı gözlüklerin yerini kalın çerçeveli ince camlı gözlüklere bıraktığı, İnekliğin (Nerd lüğün) dalga konusu değil (İngiltere’de) moda olduğu bir zamanın parçalarıyız.

Ion Audio’s Book Saver Book Scanner Bu kadar kitabı kim ereaderlar için dönüştürecek? Ben değil!
Bu kadar kitabı kim Ereaderlar için dönüştürecek? Ben değil!

Hal böyle olunca zamanının kalın kitapları bu trende uyup birer ereaderlarda okunmak için ebook (bundan sonra e-kitap diyeceğim) lara dönüşüyor. Ama bu noktada ortaya şu sorun çıkıyor. Bu kadar kitabı kim tek tek en baştan yazacak ya da taratıp ocr la dönüştürecek? İnanılmaz bir iş gücü ve zaman kaybı olan bu duruma var olan en güzel çözüm Ion Audio (ismi garip mi ne?) adlı bir firmadan geliyor.

Kaybolan harf

MerakliKedi | 28 April 2008 14:10

Matematiği hobi olarak benimsemiş bir kitap kurdunun okumalarında çok geniş bir spektrum oluyor. Romanlar, düşünsel konular, makaleler derken bazen pat diye o kitaplığa ve beyne matematik içerikli kitaplar düşüveriyor. Bu kitabı alırken aslında ilgimi çekmesinin böyle bir nedeni olabileceğini de düşünmemiştim…
Alfabenin en çok kullanılan harflerinden biri kayboluverirse, bu kayboluşu aşabilir misiniz? Fransızcada en çok kullanılan seslilerden olan “e” kayboluverince George Perec de içinde hiç “e” geçmeyen bir roman yazmayı düşünmüş. Olay tamamen matematik aslında; aynı şeyi ifade eden ve içinde e olmayan kelimeler cümleler kurmak… Ve anlam bütünlüğünü bozmamak… Bunu yazmak tek başına büyük bir olayken, Cemal Yardımcı aynı düşünceden yola çıkarak Türkçeye çevirmiş… Adeta mucize…
Bu kadar şekil odaklı olunca insan ister istemez içerikten şüphe ediyor. Ama kurgu ve anlatı açısından en az Dan Brown kadar başarılı (Dan Brown’u başarılı bulduğumdan değil, isminin çok kişi için birşey ifade edebilecek popülerlikte olmasından ve tarz benzerliğinden onu örnek veriyorum). Ve bütün bunlar 1969’da yaşanıyor…. Bu arada bir ironiye dikkat, yazarın kendi adındaki en fazla sesli harf e. Yani aslında yazar kendi kayboluşunu anlatıyor.
İyi de matematikle alakası ne diyeceksiniz. Perec, edebiyatta matematik oyunlarını kullanan bir yazar… Ve kim bilir belki de bana enteresan gelme nedeni de o…