bildirgec.org

kefir hakkında tüm yazılar

KEFİRLİ PİŞİ

colorito | 26 January 2011 17:21

kızartılmış pişiler
kızartılmış pişiler
kefirli hamur
kefirli hamur

Evde kefir mayasını sütün içine bırakarak hazırladığım kefirler bazen içilmiyor. Hemen hemen iki günde bir mayaladığım için yenisi tazeyken beklemişi içmek insanın içinden gelmiyor. Dökmek işime gelmiyor.Yazık değil mi? Bulamayan insanlar varken…Hem niye benim bütçemden ayırıp aldığım, hazırlamak için emek verdiğim birşey ziyan olup gitsin.

KEFİR

baharali | 27 June 2008 16:30

Son zamanlarda dikkat çeken ve tüketimi artan kefir yoğurda benzeyen ve yine yoğurt gibi sütün mayalanması ve fermentasyonu ile oluşan boza kıvamında bir içecek. Adı “keyif” kelimesinden geliyor. 5000 yıl önce Kafkasya’da Türkler tarafından bulunduğu düşünülmektedir. Uzun yıllar göçebe topluluklar için temel bir besin maddesi olmuştur. Öyle ki şu bizim efsanevi Orta Asya’dan Avrupa’ya göçümüz sırasında bol miktarda tükettikleri kefirle dikkat çeken Türkler Avrupalılar tarafından laktofagus (süt obur) olarak anılmışlardır. Zaman içinde göç eden, köklerinden kopan ve yerleşik düzene geçen atalarımız kefiri unutmuşlarsa da Kafkasya’da yaşayan Türkler tarafından uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı ve tanrının hediyesi olarak değerlendirilen kefir üretilmeye ve tüketilmeye devam etmiştir. Ta ki probiyotikler alanında çalışmalar yapan ve 1912 nobel tıp ödülünün sahibi olan rus bilim adamı Elie Metchnikoff 1900’lü yılların başında uzun ve sağllıklı yaşayan kafkasyalıların sırrını merak edene kadar. Kafkas toplulukları arasında araştırma yapan rus bilim adamı probiyotik bakteriler açısından son derece zengin olan kefiri keşfetmiş ve o tarihden itibaren yavaş yavaş tüm dünyaya yayılmıştır.

kefir taneleri
kefir taneleri

Kefir; inek, keçi ya da koyun sütünün kefir taneleri ile cam bir kap içinde en az 24 saat mayalanması ile oluşur. Kefir tanelerinin ise ilk nasıl ortaya çıktığına dair bilimsel bir veri yok. Kuzey Kafkasya’da yaşayan müslüman topluluklara Allah’ın hediyesi olduğuna inanılıyor. Taneler kefiran adı verilen bir polisakkarit kapsül içine gömülü probiyotik özellikte ve simbiyotik yaşamı paylaşan bir grup bakteri ve mayadan oluşuyor. Ayrıca yapısında protein ve yağ da bulunuyor. Beyaz, jelatinimsi topak karnıbahara benziyor.

tanedeki probiyotikler
tanedeki probiyotikler

Sütün 24 saat kefir taneleri ile mayalanması sonucu laktoz fermente edilir ve bu fermentasyon sonunda ekşi, karbonatlı ve hafif (%1-2) alkollü, boza kıvamında bir içecek elde edilir. Sütün miktarı kefir tanelerinin 10 katı olmalıdır. Ekşi seviliyorsa mayalanma süresi biraz daha uzatılabilir. Süre uzadıkça kefirin alkol içeriği de artar.

KEFİR

please | 24 March 2007 22:01

kefir budur işte
kefir budur işte

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kefirkefirin faydalarını duymayan yoktur.kefir insanların yaşamlarında çok büyük rol oynuyormuş.gelcek yıllarda çok büyük önem kazanacakmış.ama bilinen markaların sattıklar değil onlar nede olsa katkı maddeli linki tıklayın kefirin içerğini inceleyin