bildirgec.org

javascript dersleri hakkında tüm yazılar

13 mükemmel javascript ve jquery eğitim ve örnek kaynağı

surudenAyrilanKuzu | 17 September 2009 15:04

tüm seviyelerdeki javascript meraklıları için js kaynakları. başlangıç seviyesinden, profesyonel seviyeye kadar tüm konulara değinilmiş bu kaynakları bir yerlere not etmenizde fayda var.

mozilla dev center

1. Mozilla Developer Center

mozilla dev center her seviyeye hitap eden bir kaynak. javascript’e girişten tutun da, versiyonlar arası farklara kadar her türlü konuya değinilmiş bir site. hünerlerinizi
arttıracak, işlerinizi kolaylaştıracak araçlara da yer veriyor. bu araçlar firefox add-on’ larından ide’ lere kadar uzun bir yelpazede. ayrıca bilgi paylaşımı için birçok hizmet de
mevcut. posta listeleri, haber toplulukları, google groups, beslemeler ve irc bunlardan birkaçı.yeni başlayanlara tavsiyem Core JS 1.5 Reference’tan başlamaları. basite kaçsa bile işi js uzmanlarından görmek insanı daha da bir geliştiriyor, ufkunu açıyor. regular expression’dan tutun da nesnelere, alan adlarına kadar o kadar çok konuya, o kadar açıklayıcı bir biçimde değinilmiş ki kolay kolay kopabileceğinizi sanmıyorum.

quirksmode
quirksmode

Adobe’den Spry özelliği… (Dreamweaver & Spry)

K0R54N | 12 February 2009 14:36

Spry nedir?
Spry adobe‘ye ait bir yeniliktir. Birkaç yerde okuduğuma göre amaç Ajax‘ı en popüler hale getirmekmiş.

DW ile Spry arasındaki bağ…
Spry bağımsız da çalışabilir ama esasında Dreamweaver (DW) ile eşleşmiş bir yazılımdır. DW CS3 ile gelen bir yenilik.

Bu yenilik şunları yapabilir:
Yazılara, linklere efekt verebilir. ŞU ADRESten spry effect’lerin adını, adına tıkladığınızda da görevinin tanıtımını görebilirsiniz.

SPRY başka ne yapar?
Hani şu genelde haber sitelerinde gördüğümüz sekme panelleri vardır. (örnek) İşte mesela onu pratik bir şekilde oluşturabilir ve düzenleyebilir.
Ya da mesela menüler vardır ki bu menüler; alt menüleri de olan dinamik menülerdir. (örnek) işte bunu da yapabilir. (Spry ile sadece 3. alt menüye kadar inebiliyorsunuz.)

Spry’leri birleştirip örnek olarak bakın adobe bize neler yapmış…
1) Foto Galeri yapmış. (kaynak kodları) (tanıtımı)
2) Dinamik Form yapmış. (kaynak kodları) (tanıtımı)
3) Diğerleri de BURADA.

Siz de Spry özelliğini kullanarak bu tip scriptler yazabilirsiniz. Bu upload scriptti olabilir, fotograf galerisi olabilir artık arz-talep meselesi…

75 (gerçekten) kullanışlı javascript tekniği

pinkfloyd | 08 February 2009 12:28

Geliştiriciler ve tasarımcılar gün geçtikçe modern tasarımlarında daha çok JavaScript kullanır oldular. Bazen JavaScript kullanımı kullanıcının işini zorlaştırıp tasarımın sadeliğini alırken kimi zaman da kullanıcı deneyimine çok önemli katkıları olur. Burada önemli olan a) doğru miktarda JavaScript kullanmak ve b) doğru JavaScript tekniklerini kullanmaktır. Bugüne kadar pek çok javascript tekniğini sizlerle paylaştım. Bu makale ile listeye bir yenisini ve kendimce en verimlisini eklemeyi planlıyorum.

Web’in JavaScript’e hızlı geçişi sağolsun JavaScript kütüphaneleri tasarımcıların ve geliştiricilerin işlerini kolaylaştırmak için çığ gibi büyümeye devam ediyorlar. Geliştiricilerin kullandığı JavaScript kütüphaneleri arasında jQuery, Prototype, Scriptaculous, mooTools, Dojo en çok kullanılan kütüphaneler olarak gösterilebilir. Bu çatıları kullanan komünite üyelerinin oluşturduğu sayısız eklentiler de JavaScript kütüphanelerine dahil edilebilmektedir.

Ancak bazen bazı özel ihtiyaçlara yönelik olarak geliştirilmiş JavaScript çözümlerine ihtiyacımız olabilir. İki bölüm halinde yayımlayacağım bu yazımda web sitelerini çok daha ilginç ve çekici kılan 75 gerçekten kullanışlı JavaScript Tekniğinden bahsetmek istiyorum.

Web’de Heceleme
Bu proje (X)HTML sayfaları için otomatik hecelemeye yönelik çalışan çözümleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Hem farklı insan ve betik dilleri için, hem de sunucu ve istemci taraflı platformlar için. Hyphenator.js adı verilen bir JavaScript çözümü de mevcut. Hyphenator.js, HTML belgelerinin sunucu taraflı hecelemesini, bazı ortak heceleme kuralları ve Franklin M. Liang’ın LaTex ve OpenOffice’te de sıkça kullanılan heceleme algoritmasını tüm tarayıcılara getiriyor.

2008’in En İyi JavaScript Kaynakları

pinkfloyd | 25 January 2009 12:11

Geçtiğimiz yılın en iyilerini içeren listelere bir yazı ile de ben eşlik etmek istedim. Konumuz JavaScript. 2008 yılında başta JavaScript kütüphaneleri olmak üzere JavaScript’in genelinin yeni nesil web uygulamalarındaki önemi bir kez daha kanıtlanmış oldu. JavaScript ve onunla birlikte çalışabilen üçüncü parti çözümlerin birlikte kullanımı sonucunda harikalar yaratabilen web geliştiricileri, eserlerini tüm Internet kullanıcıları ile ücretsiz olarak paylaşmaktan çekinmediler.

Biz de bu yazımızda 2008 yılının en iyi JavaScript kaynaklarını derlemek istedik. Yazının devamında bulacaklarınızın arasında kaynaklar, kullanışlı dersler, bazı görüşler ve ilginç JavaScript kullanım örneklerine ulaşacaksınız.

Bu tip kaynaklardan her zaman öğrenebileceğiniz bir ya da iki ders mutlaka vardır ve eğer siz bunları verimli bir şekilde kullanırsanız bu yıl portfolyonuzdaki yeteneklere bir yenisini daha ekleyebilirsiniz.

sIFR Lite
“Bir zamanlar bazı çok başarılı web geliştiricileri sIFR’ı yarattılar. Hedefleri, HTML manşetlerini güzel görünümlü yazıtiplerine dönüştürmekti ve işte bu web geliştiricileri amaçlarına da başarılı bir şekilde ulaştılar. Kodlarına bakarak ben de sIFR’a daha nesne yönelimli bir yaklaşımla sIFR’ın ‘lite’ sürümünü oluşturdum. sIFR lite’yi okumak daha kolay ve kullanımı daha yenilikçi.”