bildirgec.org

insan doğası hakkında tüm yazılar

savaşmayıp sevişenler: bonobolar

admin | 16 February 2010 12:08

yürekli bonobo, saldırgan şempanze
yürekli bonobo, saldırgan şempanze

meğer insanlar şöyle ikiye ayrılırmış da haberimiz yokmuş: şempanzeler ve bonobolar. diğer bir deyişle sevişmeyip savaşanlar ile savaşmayıp sevişenler.

davranışlarımızın kökeni üzerine yaklaşımlarda çevresel faktörler dediğimiz yaşam koşullarımızın yanısıra evrimsel faktörler üzerinde de sıkça durulur. işte bu ikinci etkene ilişkin araştırma ve sunuşlar çoğunlukla şempanzelere odaklı yapılır. zira kendileri yakın akrabalarımız olurlar ve bu ilgiyi fazlasıyla hakederler. öte yandan, uzun süreler varlığından haberdar olmadığımız, bir yerlerde kendi mutlu ve mütevazi yaşamlarını süren başka akrabalarımız var. bonobolar var. onlarla tanışmamız çok yeni ve onlarla ilgili her keşfimizde başka bir yanımızı keşfediyoruz.

Ah Şu İnsan..

hearon | 28 November 2008 09:49

Sıradan bir hayata sahibiz çoğumuz.. Sosyal çevremiz, her gün tanıdığımız insanlar, küçük mutluluklar, hesaplar, kıskançlıklar kısaca bizi biz yapan her şey… Sadece ufacık bir an için dünyayı kendi gözlerinizden görmeyi bırakın ve yukarılardan izleyin… Bulutların arasından… Ne kadar da sıradan ve acizsiniz değil mi? Ne kadar herkes gibi… Küçük hesaplar peşinde, bayağı, saçma sapan bir koşuşturma içinde zamanını amaçsızca harcayan, ufacık ayrıntılarda mutluluk arayan ama bulamayan… Yıllar yılı hükmettiğini zannettiği halde doğa karşısında bile hala ne kadar zavallı… Ve hala inanıyor musunuz kutsal olduğunuza? Yeri geldiğinde küçük hesapları, çıkarları için benliğini bile satabilen bu aciz, bir o kadar da güçsüz varlık mı değiştirebilir dünyayı? Şimdiye kadar dünyayı daha yaşanmaz hale getirmekten, doğayı kendi pis emellerine alet edip, bozup, mahvetmekten, pisletmekten başka ne yapabildi ki gelecek için umuttan bahsedilebilsin… İnsanoğlu kendini bile değiştirebilmekten o kadar aciz ki… Hâlbuki önce bir kendini değiştirebilse insan… Bir denese… Küçük hesaplarını bir kenar fırlatabilse… Belki zamanı geldiğinde çevresin, hatta daha da ileri gidip günün birinde dünyayı bile değiştirebilirdi… Belki o zaman ne Ortadoğu da yetim bırakılan gözü yaşlı küçük çocuklar olurdu… ne de açlıktan ölmek üzere olan bir deri bir kemik siyah insanlar… Hayat o zaman daha bir adil olurdu sanki var oluş amacına daha yakın…

İnsan nereden, niye, niçin bu dünyada?

vatanda | 27 July 2008 10:18

İnsan,evrim ve varlığımızın nedeni
İnsan,evrim ve varlığımızın nedeni

Sürekli Akıllara takılan bir sorudur. Kimilerine göre bizler hayvanlardan türedik, kimilerine göre yaratılış var, kimilerine göre uzaydan geldik. Bu teoremlerin farklı dayanakları mevcut. Sıra ile bu teoremleri incelemek istedim. Özellikle hayvanlardan geldiğimiz yönündeki teori bile kendi içinde farklı dallara ayrılması olayı iyice içinden çıkılmaz boyutlara götürüyor. Öncelikle ben insanın hayvandan ( Maymun veya başka bir tür) türemesi konusundan çok duygusal ve his olarak hayvansal veya tanrısal yada uzaylı vasıflarımızı ortaya sermek istiyorum. İnsan acaba gerçekten hayvandan mı geldi?. Yada içimizdeki vahşiliğin sebebi hayvandan türememiz mi ? Geçmişten beri türlü şekillerde insanların yaptıkları vahşetlere tanık olduk özellikle son 100 yıl içinde yapılanlar gerçek bir hayvanın yapacağı cinsten olaylara dönüştü. Bu aklımıza hayvani dürtülerimizin arttığını getirir o zaman hayvansal yanlarımız var. bu teoriye bir destek olabilir. Bunun dışında tam tersi boyutlarda insanların yaptıkları davranışların bir kısmı ise ulvilik derecesinde hayvandan uzak tanrısal bir emare gösteriyor. Buda tanrının yaratmasına bir delil olabilir. Birde insanların bazılarının telepati, öngörü gibi özellikleri de uzaydan geldiğimize bir örnek olabilir. Acaba hangisi yada hepsi birden üzerimizde etki ediyor mu. Gelişimimizin bunun üzerindeki etkisi nedir. davranışlarımız bir şekilde yönetiliyor mu?, bunların incelemeleri varlığımızın nedenleri. Bütün bunları tek tek ele alarak acaba biz neden varız? , Yaşamamızın nedeni nedir? , bu yaşamdan elde etmemiz gerekenler veya bulmamız gereken şeyler ne ?, Bu ve bunlara benzer bir çok soruya yanıt bulmaya çalışacağız.