Tuvalet kağıdı ilk olarak 1300’lü yıllarda Çin’de kullanılmıştır. Kağıtlar devasa boyutlardaydı. Ölçüleri 0,6 m’ye 1 metreydi. Çağdaş tuvalet kağıdını Joseph Gayetty adında bir Amerikalı icat etmiştir. Gayetty ismi unutulmasın diye her parçaya ismini basmıştır. O zamanlar bu kağıda şifalı kağıt denirdi. Çünkü aloe özleri içerirdi. Günümüzde kullanılan rulo kağıdı ise Walter Alcock adında bir İngiliz icat etmiştir. Zengin Romalılar bir ucu tuzlu suya bıtırılmış sünger bir değnek kullanırdı. Denizciler çapa halatının eskimiş tarafını kullanırdı. Hawaililer kurumuş hindistancevizi kabuğu kullanırdı. Britanyalılar soylu değillerse yaprak, çimen ya da saman; soylularsa dantel ya da yün kullanırlardı. Fransızlar taharet musluğu kullanırdı 19. yüzyılın sonlarında Afrika’nın kırsal bölgelerinde yaşayanlar telefon rehberini ve giyim kataloglarını kullanırlardı.
icatlar hakkında tüm yazılar
Yeni İcat Otomatik Diş Macunu Sıkacağı
mrangel1976 | 22 February 2010 10:27
SORU VE CEVAPLARLA TOUCH AND BRUSH
Touch N Brush nedir?
Touch N Brush, bir çok faydası bulunan bir diş macunu dispenseridir.
Nerede kullanılır?
Dişimizi fırçaladığımız her alanda rahatlıkla kullanılabilir.
Nasıl monte edeceğim?
Ürün 2 adet vakumlu tutacak sayesinde düz olan heryere rahatlıkla monte edilebilir. Montesi esnasında duvar delme gibi zahmetli işlemlere de gerek kalmaz. Sadece düz zemine ittirerek tutturmanız yeterli. Bu düz zemin; ayna,cam ahşap fayans,duvar vs. heryer olabilir.
Diş Macunu nasıl ürüne takılır?
Ürünü monte ettikten sonra diş macununuzu her ne boy veya her ne türde olursa olsun vakum mekanizmasına sadece ittirerek takabilirisiniz
el yapımı kaykay
mehmetcan03434 | 25 January 2009 10:39
http://tembeltavuk.rixlog.com/post/4486/6198
İcatları Yüzünden Hayatlarını Kaybeden Mucitler
konami | 31 December 2008 12:18
Bu yazıda icatları yüzünden hayatlarını kaybeden bilim adamlarını tanıtacağım sizlere. Onlardan bazılarına bilim adamı demek doğru değil. Belki de onlar bulundukları alanlarda bazı yenilikler getirmeye çalışmış ama bir şekilde başarılı olamamış ya da buluşları kötü sonuçlara yol açmış insanlar. Ya bulduğu bir maddenin yan etkileri, ya tedbirsizlik, ya da macera ruhu yüzünden hayatını kaybeden mucitler. Listenin birinci sırasındaki Marie Curie ile başlıyoruz.
Marie Curie, radyoaktivite teorisi ve radyoaktif izotopların yalıtımıyla birlikte içlerinde radyum ve polonyum bulunan bilinmeyen birçok elementi bulmasıyla ünlenen Polonya asıllı Fransız fizikçi ve kimyager. 1903 yılında Nobel ödülünü kocası Pierre ile birlikte kazandı. 1934 yılında Fransa’nın Savoy kentinde kan kanserinden öldü. Hastalığı, aşırı dozda radyasyona maruz kalmasına bağlandı. Bu yüzden ona “bilim için ölen kadın.” denildi. O zamanlarda tuttuğu not defterleri o kadar radyasyona maruz kalmıştır ki, bugün bile o defterler radyoaktif koruma altında incelenebilmektedir.
dünyanın ilk helikopteri Leonarda Da Vinci’den
cavo | 19 May 2008 20:01
ilk helikopter çizimi
Kayıtlara göre ilk helikopter çizimi olan Leonarda Da Vinci’ nin, 1485 yılında insan gücüyle hareket etmesini tasarladığı yapımı gerçeğe dönüşüyor. Japon mühendis Gennai Yanagisava tarafından hayata geçirilecek olan helikopter, Leonardo Da Vinci’nin doğduğu yer olan İtalya-Floransa yakınlarındaki Vinçi köyünde 25 Mayıs’ta uçurulacak.
Gennai Yanagisava dünyanın en küçük helikopteri olacak olan alet için basına şu açıklamayı yaptı: Dünyada ilk uçurulan helikopterlerden 440 yıl yıl önceki bu tasarım için 10 yıl çalıştık. Tek kişilik açık pilot mahalli, 2 motorlu, 75 kilo olan helikopter, 150 metre yükseğe çıkabilecek ve yaklaşık 90 dakika havada kalabilecek.
Bir Rüya Gerçek Oldu – Motorola DynaTAC 8000X
woofwoof | 30 November 2007 01:49
“Martin Cooper ilk taşınabilir telefon konuşmasını yaptığından beri henüz 10 sene geçmişken rüya gerçek oldu. Artık 3995 $ ödeyen her Amerikalı telefonunu nereye giderse oraya taşıyabilecek. Milenyumun icadı yalnızca 794 gram ağırlığında ve bir kez şarj etmeyle tam yarım saatlik konuşma sağlıyor. 300x44x89mm ölçülerindeki mucize aletin özellikleri ise şöyle: arama yapma, konuşma ve dinleme.” şeklinde verilebilirdi bu haber, şayet o zaman zamazing olsaydı.
Martin Cooper
Hikayeyi başından alacak olursak; herşey 1947’de AT&T‘nin araştırma bölümü olan Bell Laboratuvarları‘nda mobil görüşme fikrinin ortaya çıkmasıyla başladı. Ancak rakip firma Motorola hemen akabinde Cooper’ı göreve getirdi (1954). Proje başkanı Cooper ne yaptı etti bu projeyi Bell’den önce hayata geçirmeyi başardı ve 3 Nisan 1973’te Manhattan Hilton yakınlarında dikilerek ilk mobil görüşmesini Bell Lab.’ın araştırma başkanı Joel Engel ile yaptı. Engel için ne kadar acı olsa gerek. 1983’e kadarki dönemde firma kuleler ve altyapı binaları inşa etmekle uğraştı ve nihayet toplam 100 milyon $’lık bir harcamayla DynaTAC piyasaya sürüldü.
“…Şimdilik yalnızca sınırlı görüşme alanı bulan bu aygıtı bakalım güzel ülkemizde ne zaman görebileceğiz.”
havadan su elde etmek
odo | 26 November 2007 11:34
avusturalyalı emekli fizikçi ve mucit max whisson 8 yıllık çabasının sonunda geliştirdiği makine ile bunu başarmış.
max water adını verdiği bu zamazingo, havayı soğutarak su elde edilmesini sağlıyor. aslında bu çok da yabancı olduğumuz bir durum değil. bina önlerindeki klimalaradan kaldırımlara (bazen de kafamıza) düşen sinir bozucu su damlaları benzer bir şekilde oluşuyor. ama elbette max water su üretimini çok daha büyük ölçeklerde gerçekleştiriyor.
içerisindeki soğutucu plakalarla suyu oluşturan bu cihazın çalışması için harici bir enerji kaynağı gerekmiyor. içerisindeki türbinler gerekli enerjiyi hava akımından elde ediyor. aynı işlev güneş panelleriyle de sağlanabiliyor.
tek dokunuşla renk değiştiren arabalar geliyor
odo | 25 November 2007 19:16
bir araba satın alırken “hangi renk olsun acaba?” diye düşünmek son bulabilir. bilim adamlarının geliştirdiği paramanyetik boyama esasına dayalı yeni sistem ile artık tek bir dokunuşla bir arabanın rengini değiştirmek mümkün hale geliyor.
bu yeni yöntemde, içerisinde süperparamanyetik demir oksit parçacıkları bulunan çeliğe uygulanmış özel bir polimer kullanılıyor. manyetitin (demir oksit) nano ölçekteki kristal yapılı parçacıkları düşük dereceli bir manyetik alan yardımıyla kontrol ediliyor. bu şekilde kolloidal kristallerin mesafesinde yaratılan değişiklikler onların ışığı yansıtma özelliğini değiştiriyor ve böylece farklı renkler ortaya çıkabiliyor. (teknik bilginin kaynağı için buradan buyrun.)
bu sistemin özellikle otomobiller için uygun olmasının bir sebebi var. gereksinim duyulan daimi manyetik güç kontağın çalıştırılmasıyla birlikte alınabilir. bu şekilde kontak kapatıldığında otomobil asıl rengi olan beyaza dönüyor.
kitap: nasıl macgyver olunur?
odo | 22 November 2007 22:13
meğer macgyver yanında bunu taşırmış 🙂
orijinal adı sneakiest uses for everyday objects olan bu kitap, elimizin altındaki basit nesnelerle ne tür harikalar yapabileceğimizi açıklamalı olarak anlatıyor.
cy tymony imzasını taşıyan kitapta, alternatif enerji simülasyonlarından en ala kağıt uçaklara kadar geniş bir yelpazede örnekler sunan bu kitap ile birlikte;
- kartvizit ya da kitap ayracı ile bumerang yapmak
- kurşun kalemi mikrofana dönüştürmek
- strafordan hesap makinesi yapmak
gibi dahillikler mümkün hale geliyormuş.