bildirgec.org

havayolu hakkında tüm yazılar

Hava Trafiği Takip Sitesi: ISTstatus.com

algoz | 06 April 2010 14:47

Dijital dünyanın kapsama alanını her geçen gün genişlettiği günümüzde, fellik fellik dolaşarak/bekleyerek yaptığımız birçok işlemi artık oturduğumuz yerden yapmamızın yanında, daha önceleri yapmak bir yana, hayal bile edemeyeceğimiz birçok şeyi de yapabilir/izleyebilir duruma geldik.

www.iststatus.com adresinden meraklıları ile buluşan İstanbul Atatürk Havalimanı, Hava Trafiği Takip Sitesi (ISTstatus.com); İstanbul Atatürk Havalimanı tarafında takip edilen Hava Trafiğini, web kullanıcılarının da oturdukları yerden takip edebilmelerini sağlamak amacı ile kurulmuş bir site/araç.

Hava Trafiğini takip edebilmeye olanak tanımanın yanında, pilot ile kule arasında geçen konuşmaları da dinletmekte.

ISTstatus.com sitesinde ayrıca; uydu fotoğrafları ile oluşturulmuş bir hava durumu animasyonu, güncel uçuşları gösteren çizelgeler ve İstanbul için 3 günlük hava durumu tahmini bulunmakta.

Gösterişli havayolu logoları

JaAaa | 16 April 2009 19:21

İnsanlar hergün işleri gereği uçuşlar yapıyorlar.İşte bu uçuşlarda dikkat çeken diğer nokta ise logolar,bakalım en popüler logolar nelermiş?

Hava Yolları Krizi Avantaja Çevirdi

Thora | 19 March 2009 15:03

Tüm dünya ülkeleri, son yılların en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya gelmiştir. Bütün sektörler de bu krizden etkilenmektedir. Havacılık sektörü de krizin etkilediği sektörlerden biridir. Avrupa Uluslararası Havacılar Birliğini’nin verilerine göre, üyelerinin 32 tanesi, 2008 yılı için yolcu sayısında düşüş olduğunu bildirmiştir. Ayrıca yine aynı birliğin verilerine bakarak ekonomik krizle birlikte Avrupa havacılık sektörü düşüşe geçmeye baslamıştır. Çünkü son 25 yılda karşılaşılan diğer krizler Çernobil Patlaması ve 11 Eylül Saldırısı’ndan sonra olmuştu ve ekonomik konularla ilgili değildi.

internetten ucuz uçak bileti bulmak

binyatisa | 11 January 2008 21:27

Tatil planı içerisinde kafaları en çok kurcalayan konulardan biri de uçak biletleri. Bir sürü ayrı sitede ve acentada farklı farklı fiyatlarla karşılaşmak, şaşırmak, bazen kazıklanmak, bazen de kazıklandığınızdan kuşkulanmak tatil planı keyfinizi kaçırabiliyor. Ben de özellikle internet üzerinden ve acentalarla yaptığım uçak bileti arama işlemlerinde edindiğim deneyimi buradan paylaşayım istedim. Yazdıklarımın hepsi kişisel deneyimlere ve düşüncelere dayalı ve fikir vermek amaçlı.

Bilet alırken dikkat edilmesi gereken noktalar:

  1. Planınızı olabildiğince geniş bir zaman dilimi içerisinde yapmaya çalışın. Örneğin; “Ben bu yaz 45 günlüğüne Kanada’ya gideceğim, ama bu 45 gün 20 Haziran-12 Eylül arasında olabilir.” derseniz araştırabileceğiniz bilet sayısı artar.
  2. Planınız kesinleşir kesinleşmez araştırmaya başlayın, bir iddiaya göre ne kadar erken bilet alırsanız o kadar az para ödersiniz. Özel kampanyaları beklemek hayli riskli olduğundan ön rezervasyon yapabileceğiniz bir bileti ayırtın. Uzun süren rezervasyon döneminde diğer biletleri kollayabilmek için bu çok iyi oluyor.
  3. Piyasada bulabileceğiniz en ucuz bilet bu, yalanına inanmayın. Her acentanın farklı hava yolu şirketleri ile farklı anlaşmaları olabiliyor.
  4. Mutlaka bir kaç acenta ile yüzyüze konuşun, “işte bu”lara aldanmayın, sorun sorun. Ama acentalara gitmeden önce muhakkak internetten araştırmanızı yapmış olun, fiyatlar hakkında fikriniz olsun.

Peki internetten nasıl uçak bileti arayacağız?

Sigara Düşmanlığına Karşı Smintair

tenedian | 08 January 2008 13:39

Bir havayolu şirketi düşünün adı “Tiryakilerin Havayolu” olsun ve tüm koltuklarında sigara içmek serbest olsun.
Şaka değil bu. Havayolu şirketinin adı Smintair , yani, Smoker’s International Airways. Düsseldorf kökenli bir alman havayolu şirketi.
İnanmıyorsanız websitelerinin adresi bu.
Bu da uçuş planlar .

Siz şimdi bizim vaktiyle şehirlerarasında bilmemne turizm ile yaptığınız dumanaltı yolculukları hatırladınız değil mi? Adamların iddiasına göre Tiryakilerin Havayolu Smintair ile uçarsanız sigara içilmeyen havayollarına ait uçaklardan daha temiz bir hava ile yolculuk yapacaksınız. Geliştirdikleri bir sistem ile dışarıdan temiz havayı içeri pompalayacaklarmış. Havalandırma sistemlerine ait detaylar, teknik açıklamalar, çizimler burada ayrıntılarıyla anlatılmış.
400 kişilik Boeing 747’leri 138 kişiye düşürmüşler.
Bol nikotinli, ferah ferah, püfür püfür Japonya’ya uçmak isterseniz fiyatı 6700 ile 14500 Dolar arasında değişiyormuş.
Yasaklar yüzünden neredeyse sokakta bile sigara içemeyecek olanlara, buna rağmen sigara üretimini sürdürenlere, kendisi dururken elektroniğini yasaklayanlara önemle duyurulur.
Kaynak

Uçuş güvenliği ve Türkiye

nehuse | 02 December 2007 13:41

uçak kazası
uçak kazası

Yaşadığımız hazin uçak kazasının ardından Türkiye’nin uçuş güvenliği bilançosu şu kaynaklara 1 2 göre aşağıdaki gibi listeleniyor.Dünyada yaşanan en kötü 100 kazadan sadece 2 si Türkiye’ye ait uçaklar ile gerçekleşmiş..

  • 3 Nisan 1954 – Adana’da Devlet Havayolları’na ait uçağın düşmesi sonucunda 25 kişi yaşamını yitirdi.
  • 25 Ağustos 1954 – Bir askeri uçak Eskişehir’de düştü. Kazada 10 kişi öldü.
  • 25 Temmuz 1957 – Bursa’da askeri uçak bir mahallenin üzerine düştü. Kazada 15 kişi öldü, 19 kişi yaralandı.
  • 17 Şubat 1959 – Başbakan Adnan Menderes ile Türk heyetini İngiltere’ye götüren uçak, Gatwick Havaalanı yakınlarında düştü. Menderes ile 6 kişinin kurtulduğu kazada, aralarında Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şerif Arzık’ın da bulunduğu 14 kişi yaşamını yitirdi.
  • 1 Şubat 1963 – Lübnan kökenli Middle East Airlines (MEA) şirketine ait yolcu uçağı Ankara üzerinde, Türk Hava Kuvvetlerine ait C-47 tipi uçakla çarpışarak düştü. Kazada 80 kişi öldü.
  • 26 Ocak 1974 – İstanbul seferini yapmak üzeri İzmir Cumaovası Havaalanı’ndan kalkan, THY’ye ait F-28 tipi yolcu uçağı, kalkıştan bir süre sonra sol kanadı ve burnu üzerine çakılıp yandı. Kazada 63 yolcu öldü.
  • 3 Mart 1974 – THY’nin DC-10 tipi “Ankara” yolcu uçağı, Paris’in Orly Havaalanı yakınlarında düştü. Kazada 45’i Türk 346 yolcu ve mürettebat öldü.
  • 30 Ocak 1975 – THY’nin İzmir-İstanbul seferini yapan “Bursa” uçağı, Yeşilköy Havalimanı’nda elektrik arızası nedeniyle ışıkları yanmayan piste inemedi. Yeniden yükselişe geçen uçak Marmara Denizi’ne düştü, 41 kişi öldü.
  • 19 Eylül 1976 – THY’nin İstanbul’dan Antalya’ya giden Boeing 727 tipi yolcu uçağı Isparta yakınlarında düştü. Aydın bağımsız milletvekili Kemal Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 154 kişi öldü.
  • 23 Aralık 1979 – THY’nin Samsun-Ankara seferini yapan “Trabzon” adlı yolcu uçağı Ankara’da Esenboğa Havalimanı’na inişe geçtiği sırada düştü. Kazada uçaktaki 43 kişiden 39’u öldü, 4 kişi yaralı olarak kurtuldu.
  • 22 Eylül 1981 – Babaeski’deki “Sonbahar Tatbikatı 81” sırasında, Northrop F-5 tipi bir jet, karargah üzerine düştü. Kazada 53 asker şehit oldu.
  • 13 Nisan 1982 – Erzincan’ın Refahiye ilçesi yakında ABD’ye ait askeri uçağın düşmesi sonucunda 28 kişi öldü.
  • 16 Ocak 1983 – THY’nin Paris-İstanbul-Ankara seferini yapan Boeing 727 tipi “Afyon” uçağı, Ankara Esenboğa Havalimanı’na inişi sırasında pist başında yere çakılarak yandı. Kazada 45 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.
  • 4 Nisan 1985 – Balıkesir’de eğitim uçuşu yapan bir uçak, marangozlar sitesine düştü. Uçağın pilotu ile 14 kişi öldü, 21 kişi yaralandı.
  • 17 Şubat 1993 – Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’i Diyarbakır’a götürmek üzere havalanan askeri uçak, kalkışından kısa bir süre sonra Ankara’nın Yenimahalle semtindeki PTT İşleme Merkezi’ne düştü. Kazada Orgeneral Bitlis ile 3 subay, 1 astsubay ve 1 PTT görevlisi şehit oldu.
  • 29 Aralık 1994 – THY’nin Boeing 737 tipi uçağı Van’da düştü. Kazada 56 kişi öldü.
  • 7 Nisan 1999 – THY’nin Trakya uçağı, kalkışından kısa süre sonra, Adana’nın Ceyhan ilçesinde yerleşim alanı yakınındaki tarım arazisine düştü. Hacıları almak üzere Suudi Arabistan’a giden Boeing 737-400 tipi uçağın 6 mürettebatından kurtulan olmadı.
  • 8 Ocak 2003 – İstanbul-Diyarbakır seferini yapan, THY’nin RC-100 tipi uçağı Diyarbakır’a inişi sırasında düştü. Kazada 74 kişi öldü, 3 kişi yaralı olarak kurtuldu. 26 Mayıs 2003 – Ukrayna’da kurulu özel bir havayoluna ait YAK-42 tipi uçak, Trabzon’un Maçka ilçesindeki Pilav Dağı’na çakıldı. Afganistan’da görevli İspanyol askerleri taşıyan uçaktaki 62 asker ve 13 mürettebat olmak üzere 75 kişi öldü.
  • 9 Ocak 2007 – Adana’dan Irak’a Türk işçileri taşıyan Moldova tescilli uçak, Bağdat’ta piste 200 metre kala yere çakıldı. Aralarında Türk işçiler ve uçak mürettebatının da bulunduğu 34 kişi öldü. Kazada sadece Abdulkadir Akyüz adındaki Türk işçisi yaralı olarak kurtuldu.
  • 30 Kasım 2007 – Atlasjet’e ait İstanbul-Isparta seferini yapan uçak, Isparta yakınlarında düştü. Uçaktaki 7’si mürettebat 57 kişi öldü.

uçak ve havayolu havayolları

mimar71 | 16 November 2007 22:10

Havayollarının nerelere gittiğini bildiren birsürü site var.
Hemen hemen her hafta bir yerden bir yere uçan birisi olarak çok ihtiyaç duyuyorum.
Uçuyorum ama uçak, havaalanı ve havada olmaktan ve dahi bunlardan dolayı uçak şirketlerinden deli gibi de korkuyorum.
Bu korku nedendir, nasıl olur ve neden “bende olur bilmiyorum.
Neyse, hava dan ve havayolları’ndan korkmayanlara,
www.neredennereye.com/havayolu

uçuş sırasında geniş bant internet keyfi

padodarc | 17 September 2007 16:59

internet göklerde
internet göklerde

Buradakihabere göre Virgin America Airlines, kablosuz veri ve ses iletişimi sağlayıcısı AirCell ile bu hafta yaptığı anlaşma sonucu, 2008’den itibaren uçuşlarında geniş bant internet hizmeti sunmaya başlayacakmış.

Uygulama sayesinde yolcular kablosuz erişime sahip dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve avuç içi bilgisayarlar ile geniş bant internet hizmetinden faydalanabilecek. Bu hizmetin yolculara maliyeti henüz netlik kazanmamakla birlikte buradaki habere göre Boeing, aynı hizmeti 2001’de sunmuş, ancak havayolu şirketlerinin fazla rağbet etmemesi üzerine projeden vazgeçmek zorunda kalmış.