bildirgec.org

gnome hakkında tüm yazılar

Kubuntu Macerası Hüzünle Bitti

barisubuntu | 17 January 2011 17:39

Geçen gün Kubuntu kurdum. Çok acayip şeyler oldu diyebilirim.
Öncelikle hikayeye başlmama gerekirse Kubuntu KDE masaüstü kullanan bir Ubuntu türevi Linux dağıtımıdır.
Herşey çok güzeldi. Compiz sorunsuz çalışıyordu. Efektler mükemmel denecek kadar iyiydi. Zaten KDE ortamı, GNOME ortamına göre çok daha fazla janjanlı.
KDE’de kullanılan dosya yöneticisi hız açısından GNOME’da kullanılandan daha düşük ancak daha becerikli diyebiliriz.

Ubuntu 11.04 Yenilikler

barisubuntu | 14 January 2011 11:54

Bilindiği üzre Ubuntu‘nun 2011 Nisan ayında yeni sürümü Ubuntu 11.04 Naty Narwhal için kararları alınmaya başlandı. Alınan kararlara bakarak Ubuntu’yu yeni değişiklikler bekliyor gibi.

GNOME 3.0 gelmiyor
GNOME 3.0 gelecek gelecek dendi ancak hala gelemedi. Gelmemesinin sebebi Ubuntu ile ilgili değil. GNOME geliştiricileri yaptıkları açıklamada (1senedir ileriye atıyorlar) tam olarak kararlı olması için GNOME 3.0 çıkışının geç olacağını söylediler.

GNOME yerine Unity
Unity GNOME tabanlı ve Canoncial tarafından geliştirilen bir masaüstü sistemi. Canoncial, Ubuntu’nun dağıtımını ve geliştirilmesini üstlenen firmadır bu arada söylemeden edemeyeceğim. Bunun tehlikeli olabileceğini belirten Ubuntu yetkilileri iyi olacağını düşündüklerini söylediler.
Artık iyi mi kötü mü orası tartışılır. İlk olarak Ubuntu 10.10 Netbook Remix gelmişti Unity masaüstü karşımıza. Doğrusunu söylemek gerekirse bayağı da tutmuştu… Bunu zaman gösterecek.

Linuxta Program Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Birkaç Püf Nokta

xiackok | 10 December 2009 14:04

Bildiğiniz gibi GNU/Linux tabanlı işletim sistemlerinde kullanmanız için birçok program sunuluyor. Örneğin anınd mesajlaşma için 10 ya da daha üzerinde sayıda program mevcut(kullandığınız dağıtıma göre bu rakam değişir). Aklınıza belki “Neden bu kadar çok aynı işi yapan program var?” gibi bir soru gelmiş olabilir. GNU/Linux dağıtımlarında aynı işi yapan birçok programın olmasının bazı temel amaçları var.

1. Kullanılan Masaüstü Ortamı
Bildiğiniz gibi gnu/linux ortamlrında popüler olarak Gnome, Xfce, Kde masaüstü ortamları vardır. Bu ortamların artılarından veya eksilerinden başka bir yazıda bahsetmeyi düşünüyorum bu nedenle bu yazıda masaüstü ortamlarından bahsetmeyeceğim.

Gnome, kde, xfce gibi masaüstlerine ortam denmesinin bir sebebi var aslında. Bu ortamlar size pencere görünümü ve araçsetinden daha fazlasını sunarlar. Kendi mail programları, im(anında mesajlaşma) programları, resim görüntüleme v.b birçok yazılımı da beraberinde getirirler. Neden çok fazla program oduğunun sebeplerinden biri de budur.

1.1 Masaüstü Ortamına Göre Program Seçimi
Masaüstü ortamlar neden böyle birşeye ihtiyaç duyarlar? Bunu birkaç örnekle açıklayayım. Örneğin gnome masaüstü ortamını ele alalım. Gnome masaüstü ortamı düğme, form, seçmeli liste gibi grafik arayüzü(gui) elemanlarını yaratmak için gtk+ (gimp tool kit) adı verilen bir araç seti kullanırlar. Örneğin kde de bunlar için qt araç setini kullanır. İşte bu noktada birşeye dikkat etmekte fayda var. Eğer gnome masaüstü kullanıyorsanız gtk araç setini kullanan (örn. pidgin) yazılımları kullanmaya özen göstermek gerekiyor. Veya başka bir örnek için bakarsak. Gnome’da libnotify denen bir kütüphane vardır.

1981-2009 İşletim Sistemi Arayüzleri

axanc | 13 November 2009 13:40

Kullanıcı arayüzleri, kısaca GUI, kullanıcıların bilgisayar ile kolaylıkla iletişime girmelerini sağlar. örnek vermek gerekirse, bir dosya simgesini sürükleyip başka bir klasöre bıraktığınız zaman onu kopyalamış oluyorsunuz, ancak eskiden onu kopyalamak için tek satırlık da olsa belirli kodlar yazmanız ve bunları öğrenmeniz gerekiyordu.

Yıllar boyunca kullanıcı arayüzü sektörü oldukça gelişti ve bugün kullandığımız büyük işletim sistemi firmalarının vazgeçilmez simgeleri haline geldi. Kim apple’in o güzel yazı stillerini unutabilir ki, ilk çıktığında dünyayı sarsmıştı doğrusu.

Aşağıdaki resimler sayesinde, 1980’lerden günümüze kadar kullanıcı arayüzü değişimlerini görebilirsiniz. ancak şuna dikkat etmelisiniz, işletim sistemi değişikleri aşağıda yer almıyor, sadece kullanıcı arayüzünde meydana gelen önemli değişimler var.

Yeri gelmişken söylemekte fayda var; ilk kullanıcı arayüzü 1973 yılında PARC tarafından geliştirildi. ismi xerox alto.

xerox alto (1973)
xerox alto (1973)

ubuntu 9.10 çıktı çıkacak

kolpaa | 26 October 2009 12:14

ubuntu girl with tattoo
ubuntu girl with tattoo

Ubuntu‘ nun 9.10 sürümü ekim ayının tam sonunda, tam da ubuntu kullanıcılarının sabırsızlanmaya başladığı anda piyasa çıkıyor. Bu seferki ubuntu’nun betasından edindiğim izlenimler ubuntu’nun birçok yenilik ile çıkacağını gösteriyor.

Bunlardan birisi ubuntu one. Canonical‘ın sağladığı bu destek ile ubuntu kullanıcıları “cloud computing” denilen bu hizmetten yararlanabiliyor. Bu hizmet ile ubuntu kullanıcıları 2 gb’lık internet üzerinde dosyalarını tutabileceği bir yer sahibi olabiliyor. Ev bilgisayarı ile ofis bilgisayarı arasında verilere ulaşmanız kolaylaştığı gibi, dosyalarınızı internet üzerinden arkadaşlarınızla da paylaşabiliyorsunuz. 2 gb’lık alan ücretsizken 50 gb’lık alan için cüzi bir miktar daha ödemeniz gerekiyor.

Michael Vogt’ın geliştirdiği “ubuntu software center” yeni bir paket yöneticisi olarak karşımıza çıkmakta. “Add/remove” veya synaptic’den daha gelişmiş bir paket kurulum özelliği var. Buna göre kurmak istediğiniz ve kaldırmak istediğiniz paketleri işlem sırasına koyuyor. Paket kurma ve kadırma işlemlerini oldukça hızlandırıyor.

Gnome’li Pardus

tefoski | 08 January 2009 12:25

Gnomeli Pardus
Gnomeli Pardus

linux pardus’u Gnome masaüstü ile kullanıyorum,

– Hızlı ve sorunsuz,
– Bu bilgisayarda denedim ;
1100 MHz işlemci 384 MB Ram 64 MB Ekran kartı…
– ubuntu ve kde’li Pardus biraz sıkıntılı çalıştı,
Gnome‘li Pardus rahat,hızlı ve sorunsuz .

– Linux Pardus’da KDE ve Gnome,
– sistem kaynaklarını nasıl kullanıyor ? ;
– Karşılaştırdım ( Gözlem Sonuçları )
1 ) Pardus yeni kuruldu ;
– Açıldı ;
– KDE 275 MB Ram kullanıyor – Gnome 178 MB
– KDE işlemci gücünün % 10 unu kullanıyor – Gnome % 3.2
2 ) Ofis ve Firefox u açtım ;
– KDE 352 Ram kullandı – Gnome 243 MB
– KDE işlemci gücünün % 35 ii kullanıyor – Gnome % 5
3 ) Firefox açık – bol flash lı bir siteye girdim ;
– KDE 355 MB Ram kullandı – Gnome 238 MB
– KDE işlemci gücünün % 20 sini kullandı – Gnome % 12

fedora 10

SakarPilot | 09 December 2008 11:00

red hat linux‘un devamı niteliğindeki en popüler linux dağıtımlarından fedora 10 sürümü cambridge kod ismiyle yayınlandı.fedoraproject topluluğu tarafından geliştirilen ücretsiz ve açık kaynak kodlu 10. sürümde linux 2.6.27 çekirdeği bulunmakta. fedora 10 yenilikleri ise:
linux kernel 2.6.27
kde 4.1
gnome 2.24
firefox 3.04
openoffice 3.0
pidgin 2.5
gimp 2.6
rpm 4.6
eclipse 3.4
ext4 dosya sistemi
apple macintosh desteği
hdtv desteği
pulse audio sound server
sanallaştırma yazılımları
echo icon seti
plymouth özelliği sayesinde daha hızlı bir açılış.
fedora linux hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için: fedora anasayfası, sürüm notları ,fedora wiki sayfası fedora 10 kurulum rehberi,yardım ve destek sayfaları incelenebilir. fedora 10 ve eski sürümleri yükleyebileceğiniz yansılar bu sayfada.bu sayfa ise fedora kullanıcılarının buluşma noktası.
ilginç bir bilgi olarak fedora ingilizce’de fötr şapka anlamına gelmektedir. red hat linux’taki meşhur logoyu anımsatması açısından böyle bir isim düşünülmüştür.