bildirgec.org

gaziantep hakkında tüm yazılar

Gaziantep’te Onat Kutlar Anısına Film Festivali

cansualtas | 26 May 2011 22:21

Gaziantep’te bulunan Kırkayak Sanat Merkezi, 27-30 Mayıs 2011 tarihleri arasında Onat Kutlar anısına düzenlenen film festival ini gerçekleştirecek. Gaziantep Oska Sinemaları’nda düzenlenecek organizasyonda yaklaşık 60 film gösterilecek. Ulusal ve uluslararası festivallerde ödül almış uzun metrajlı filmler, belgeseller ve kısa filmlerle birlikte bu yapımların yönetmenleri ve oyuncuları sinemaseverlerle söyleşiler gerçekleştirecek. Antepli yazar ve şair olan Onat Kutlar anısına bu yıl ilki düzenlenecek festivalin sloganı ise “Sinema Bir Şenliktir”. Gösterimlerin ücretsiz olduğu organizasyonda açılışı galasını ise kadın müzik grubu Lilith gerçekleştirecek.

Kaybolan Değerlerimiz, Birer Birer İniyor Sahneden…

| 05 January 2009 10:20

Tüketim toplumu olduk. Tarihte işlenmiş eski değerlerimizin yerine, yeni teknoloji yöntemlerini tercih eder olduk. Öyle bir zaman dilimini yaşıyoruz ki, teknoloji başımızı döndürüyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan sanat ve zanaatlara taleplerimiz giderek azalıyor. Bir zamanlar, göz nuru ve alın teri ile harmanlanmış mesleklerimiz ve dünden gelebilmiş zanaatçılarımız vardı; cam, çini, taş, ahşap oymacılığı, telkârî işçiliği, kutnu bezi dokumacılığı ve diğer dokumalar gibi zanaatları yaşatan ustalar ise bugün giderek çekiliyor sahneden…

TAŞA HAYAT VERENLER(Taş İşçiliği): Bir zamanlar, taşa ruh kazandıran, taşı bir dantel gibi işleyen ustalarımız vardı. Zanaatçılar, blok şeklindeki taşları, özel yontma işlemleriyle el emeği, göz nuru ile bezer ve bir eser ortaya çıkarırdı; çeşmeler, şömineler, aynalar, masalar, dış cephe kaplamaları(oymalı sütunlar, nişler, kapı ve pencere söveleri, tavan süslemeleri vs…) ve diğer ürünler…
Günümüzde, tarihin derinliklerinde kaybolan taş ustalarının, ellerinin kıvrımlarını ve alın terlerini, Mimar Sinan imzalı bir caminin duvarlarında ya da başka tarihi yapının içinde hissederiz. Türkiye’nin belli bölgelerinde, özellikle İç Anadolu ve Ege Bölgelerinde az sayıda bu zanaata ve zanaatçılara rastlamak mümkündür.

ÇİNİCİLİK: Çinicilik dendiğinde İznik Çiniciliği akla gelir. İznik çiniciliği, 16.yy’ da en parlak ve en görkemli dönemini yaşamıştır. Bugün ise İznik’te bu geleneğe gönül vermiş az sayıdaki ustalarla, çinicilik devam ettirilmeye çalışılıyor. Atölyelerinde, geleneksel tekniklerle ve butik çalışan çini ustaları, kullandıkları turkuvaz, firuze, yeşil, sarı ve kahve renkleri içeren sırlarla imzalı işler çıkarıyorlar.

KUTNU…

akoni | 20 November 2008 14:18

Kumaşın çeşitli boyalara batırılıp kendine özgü renk ve desenler verilmesiyle yapılan bir dokuma türünden söz etmek istiyorum. Geçmişi çok eskilere dayanan bir dokuma türüdür kutnu Osmanlı padişahlarının giysilerinin hazırlandığı, görkem, zarafet, estetik ifade eder, sentetik içermediği için son derece sağlıklıdır.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun eski çarşılarına uğrarsanız, kumaşçılar bölümünde ipekler, satenler, atlaslar, kadifeler arasından bir gökkuşağı gibi kendini gösterir kutnu. Ceketlerde, yemenilerde, feslerde, çantalarda, terliklerde, folklor giysilerinde kullanılan kutnunun tarihi bir değeri vardır.

YURTDIŞINA AÇILAN KAPI

siradisi00 | 03 November 2008 20:43

Her gencin hayalidir yurt dışına çıkmak… Ama artık eskisi kadar zor ve masraflı değil. Ulusal Ajans‘a yapılan birkaç başvuru yoluyla bunu başarabilirsiniz. Örneğin bugüne kadar 10 farklı gençlik projesini gerçekleştirmiş olan Gaziantep Gençlik ve Kültür Derneği yoluyla, gençleri iki kez Romanya’ya, iki kez Slovakya’ya, dört kez Polonya’ya, bir kez de İngiltere’ye eğitim amaçlı göndermiştir. Bahsi geçen kurum şu anda; ücretsiz gitar, satranç ve İngilizce kurslarının yanı sıra gençlik projeleriyle gençlerin hayata hazırlanmalarında önemli bir rol oynamaktadır.

Sözünü ettiğimiz gençlik projesi kavramı pek çok kişi için tanıdık değil. Gençlik projesi, resmi adıyla gençlik için eylem projeleri, Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen, gençlerin aktif vatandaşlığı duygusu edinmesini, kültürler arası, dinler arası kaynaşmayı, dezavantajlı gençlere olanaklar tanımayı hedefleyen çalışmalardır. Projeler Avrupa Birliği üye ülkelerinde ve AB aday ülkelerinde (Türkiye) Ulusal Ajans adı verilen kurumlara gönderilerek başvurulur. Ulusal Ajans, gönderilen projeleri inceler, ve hibe edinmeye uygun gördüğü projelere destek verir. Türkiye’de Ulusal Ajans, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı’na bağlı çalışan bir devlet organıdır. Ulusal Ajans, projelere hibe sağlamanın yanında, projelerin yürütülmesi sürecinde de proje denetimini gerçekleştirir.

kps, kpss,başvuru yeri, başvuru merkezi,öss,ösym, kamu personeli seçme sınavı

pylan | 09 May 2008 02:39

ÖSS DANIŞMANLIK VE TERCİH BÜROSU Çalışma Saatleri Adres/Telefon

  • Gaziantep Lisesi

08:00-17:00 Şahinbey-Atatürk Bulvarı Tel: 231 25 72

  • M.Rüştü UzelE.M.L.

08:00-17:00 Şahinbey-İnönü Cd.No:166 Tel:231 11 35

  • Hasan Ali Yücel Lisesi

08:00-17:00 Şehitkamil İstasyon Cd.Fuar Karşısı No.61 Tel:323 73 65

  • Hasan Süzer Lisesi

gaziantep kpss basvuru yeri

08:00-17:00 Şehitkamil Fatih Mh.25 Nolu Sk. Tel:321 02 01

  • İbni Sina Lisesi

08:00-17:00 İslahiye Çamlıca Mh.İstasyon Cd. Tel: 862 10 36

34 ilin bütün detayları Google’a girdi

ergin53 | 28 September 2007 17:29

google maps
google maps

Türkiye şehirleri haritası, internetteki en yaygın arama sitesi Google‘da yayınlanmaya başlandı. İlk etapta 34 büyük şehir, sokaklarından tutun da otel, okul, hastane, eczane, cami, market, taksi durakları ve yerleşim sitelerine varıncaya kadar Google’a girdi. Bunun için 18 ayda, 34 ilde 4 ayrı ekip 550 bin kilometre yol kat etti. Harita, yazılım mühendisleriyle birlikte 20 kişilik ekibin emeğiyle oluştu. Haritayı hazırlayan ekibin giremediği tek mahalle ise Ankara’daki Çinçin oldu.

Google’da yer alan iller şöyle; Adana, Ankara, Antalya, Artvin, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Mersin, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Uşak, Yozgat, Bayburt, Kırıkkale, Bartın, Yalova ve Karabük.

yazının tamamı burada